piatok 16. júla 2010

Nové...

Nejakým nedopatrením som sa ocitla na akejsi predvádzacej akcii, kde samozrejme účinkovali fantastické hrnce a kuchynský robot za sto litri. Ale večera a darček sú pre mojich rodičov dobré stimulanty a ja som aj tak nemala čo robiť. Nuž, reku, pome.
A darček ma veľmi milo prekvapil! Toto:

Dva keramické nožíky a škrabka.
O keramických nožoch viem asi toľko, že ich netreba ostriť, sú veľmi tvrdé ale dajú sa rozbiť a hlavne že jeden taký nôž stojí toľko, čo celá súprava normálnych.
Samozrejme, že som ich hneď vyskúšala...vážení, nechcem tu nikomu robiť reklamu, ale to nejde. Sú totiž SUPER! Hladučké, ostré ako britva a dá sa s tým nakrájať asi fakt všetko. Chlieb odkrojilo bez jedinej omrvinky a slaninu to nakrájalo na úplne priesvitné plátky. Ňam. Ešte dúfať, že im tieto vlastnosti aj vydržia...

pondelok 12. júla 2010

Zmrzlina/ sorbet DIY

No hurá, tropické horúčavy dorazili a my sa môžeme ísť konečne vrhnúť do bazéna a v prestávkach na opaľovanie maškrtiť takéto veci:

To žlté je mangový sorbet, ten červený je z čiernych ríbezlí z našej záhradky.
Samozrejme, môžete použiť akékoľvek ovocie, aké len Vaša ctená záhrada alebo rínok ponúkajú. Ja som mala k dispozícii jednu misku čiernych ríbezlí a jedno mango kúpené "ve slevě" večer v Kauflande, keď sú čerstvé potraviny zlacnené na polovicu :-)

Pustíme sa do toho. Pripravíme si ovocie, ak treba, nakrájame ho na kocky. Potom vodu, ktorá by mala tvoriť asi polovicu objemu ovocia. ďalej treba cukor, podľa chuti. Ak nechcete, nemusíte pridávať žiadny ale podľa mňa, keď sa niečo veľmi vychladí alebo zmrazí, stráca to sladkosť a je to také ako keby bez chuti. Cukor nasypeme do vody, zahrejeme (dá sa to aj v mikrovlnke) aby sa cukor rozpustil. Pridáme ovocie a ešte chvíľku zahrievame, ale netreba to dlho, dve-tri minútky stačia, nesmie sa to ale variť. Tyčovým mixérom rozmixujeme dohladka a dľa potreby precedíme. Cediť alebo pasírovať rozhodne odporúčam, lebo napr. zrniečka alebo "chlpy" z manga pôsobia v tomto prípade mimoriadne rušivo. Teraz stačí už len nechať vychladnúť a šupnúť do mrazničky. Ideálne je každé dve hodiny (alebo podľa miery stuhnutia) zmrzku zamiešať, inak z mrazničky vytiahnete kameň. Ale aj ten sa dá v pohode naškrabkať, nie je to úplný ľad :-D
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...