utorok 31. augusta 2010

Hoří, má panenko...

...vepřová :)
To by sme dopadli, keby horela. Ale my nechceme bravčovú panenku zhorenú, ale pekne šťavnatú. Panenka je najjemnejšie a najchudšie bravčové mäso, žiaľ, práve preto sa ľahko môže stať, že sa vysuší. Takéto mäso sa preto robí ako minútka, aby nestratilo šťavnatosť.
Robím steaky z bravčovej panenky, pretože v našich končinách som ešte nenatrafila na hovädzie (okrem sviečkovej), ktoré by bolo na steaky určené alebo z ktorého ceny by ma úplne nevykotilo.
Ako prvé si ju treba nakrájať na steaky. Dva až tri centimetre sú úplne OK, ale treba mať potom na zreteli, že čím je plátok hrubší, tým dlhšie trvá, než sa prepečie. Basic príprava ešte zahŕňa soľ a korenie. Ja mám najradšej, keď sa medajlónky z panenky navyše omotajú prúžkom slaniny. Zaistite slaninu šparátkom a tá spôsobí, že okraj mäsa vsiakne tuk a nemá tak šancu sa príliš vysušiť. Skvelá vec, odporúčam. Okrem toho je dôležité, aby malo mäso izbovú teplotu, resp, nebolo rovno z chladničky alebo nebodaj ešte vnútri zmrznuté. Teplo sa musí dostať dovnútra čo možno najrýchlejšie, aby sa prepekalo rovnomerne.
Teraz stačí panvicu pokvapkať olivovým olejom a pridať kúštik masla, riadne rozpáliť a panenky tam bez milosti nahádzať. Dajte si však pozor, aby neboli píliš blízko pri sebe, resp. aby ste ich nemali na panvici priveľa. Z nedostatku miesta sa začnú dusiť a všetka šťava z nich vytečie. Mäso opekajte tak 4-5 minút z každej strany v závislosti od hrúbky, akú sme si zvolili. Panvica už nemusí byť taká žeravá, ale nestišujte plameň na minimum, stačí tak, aby to úplne nehorelo :)
To je všetko. Vlastne už ostáva len vybrať mäská na tanier a nechať chvíľu odpočinúť. Toto je veľmi dôležitý krok, lebo keby sme do toho zarezali hneď, vypustíme všetku šťavu a zase nám z toho ostane kus podrážky.
Môžeme podávať prakticky s čímkoľvek, najlepšie s čerstvo vyoranými zemiakmi a zeleninovým šalátom.

sobota 28. augusta 2010

Sme späť!

Po mesiaci sa mi podarilo konečne rozchodiť foťák ktorý som ráčila šmariť o zem (nechtiac, pochopiteľne..) takže môžem veselo prispievať, hurá! :)
A hneď sa aj musím pochváliť svojim výtvorom, ktorý som odkukala od Judy Aldridge. Jej blog a blog jej dcéry Jane sledujem a nemôžem si pomôcť, nikde inde nenachádzam toľko krásnych vecí pokope. Keď raz budem veľká, chcem aby môj blog vyzeral aspoň trochu ako ten Judin.
Ale o inom som chcela. Zase raz som piekla a vyšlo z toho toto. Dámy a páni, pomarančovo mandľové biscotti:

Recept na ne nájdete na tejto stránke.
Je to super ízy pízy. Ja som dala menej oleja ako je v recepte a namiesto mandľovej esencie som použila amaretto. Fungovalo to. Tá "all purpose flour" je po našom polohrubá múka, ale mne to nedalo a zmiešala som ju 1:1 s hladkou. Zmiešate suché prísady, pridáte mokré, zamiešate a vymiesite cesto. To rozdeľte na dve rovnaké časti a ušúľajte z nich dva šúľky dlhé ako plech. Plech by mal byť vymazaný a vysypaný, mne sa nechcelo a dala som pod to pečiaci papier a fungovalo to. Šúľky následne rozcapkajte na hrúbku cca 2 cm. Šup s tým do trúby na 25 minút. Nakrájajte na 1cm plátky, rozložte po plechu a pečte zhruba 5-7 minút z každej strany, ak máte mriežku, azda by to šlo aj bez otáčania. Druhé pečenie im dá nádhernú zlatistú farbu a konzistenciu keksov. Testovala som túto verziu na svojich kamarátoch a všetci sa zhodli, že k čaju alebo káve by boli naozaj skvelé. Už sa nemôžem dočkať, kedy vyskúšam nejakú inú kombináciu chutí! Poškuľujem po limetkových, alebo na vianoce chcem skúsiť škoricovo-klinčekovo-pomarančové. Uvidíme :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...