Spolu s grilovacou sezónou prichádzajú do slovenských záhrad a dvorov kilá krkovičky obalenej v grilovacom korení. Proti krkovičke nič- ale grilovacie korenie? Akože pardón, to sa fakt na nič lepšie nezmôžete?
Preto som tu ale ja, aby som Vám dala pár užitočných grilovacích tipov. Na gril môžete vrhnúť fakt kadečo, ja napríklad odporúčam obyčajný bravčový bôčik. Voilá:
Ivana, akože fakt, bôčik? Nie je to málo nóbl?
Nie, nie je. Pamätajte si, že najlepšie veci sú tie najjednoduchšie. Doma aj tak nikdy nenavaríte ani nenastajlujete jedlo tak, ako v päťhviezdičkovom hoteli, a konieckoncov, aj kuchyne najlepších reštaurácií vychádzajú z jednoduchej, sedliackej kuchyne, kvalitných surovín a jednoduchých postupov.
Takže.
Bravčový bok je lacný, rýchlo hotový a ešte k tomu dobrý. Nakrájajte ho na tenšie plátky, namarinujte a ogrilujte dochrumkava. Nemám rada mastné mäso (napr. krkovičku) ale toto zjem bez problémov. Tuk v mäse zaistí chuť a tenké rezy zase chrumkavú štruktúru. A aby bolo dielo dokonalé, naložte plátky na noc do marinády.
Tags
alkohol
bazalka
bhut jolokia
brokolica
brownies
bryndza
bylinky
cesnak
cesto
cestovanie
cestoviny
cuketka
čína
dezerty
divina
Do`s and Don`ts
eidam
feferóny
fotky
frflanie
gaštany
gorgonzola
grilovanie
habanero
hovädzina
chili
internet
Inventory
jalapeňo
jar
káva
kitchen celebs
knedľa
knihy
konzervy
korenie
koriander
kryštalický hnus
kukurica
kuracie mäso
leto
mäso
mäsové výrobky
médiá
nákupy
nápady a rady
nápoje
news
noviny
ohavnosti
ochutnávačka
ovocie
paprika
parmezán
party food
pečenie
peklo
petržlen
pizza
polievky
raňajky
recepty
reštaurácie
rímsky hrniec
rozmarín
ryby
sezóna
sladkosti
steak
sviečková
šalát
šampanské
špargľa
tekvica
torty
tymián
vajcia
vegetariánske
vianoce
víno
vychytávky
web
WTF
zelenina
zemiaky
Vyhľadávať v tomto blogu
štvrtok 28. júna 2012
pondelok 25. júna 2012
MasterChefka
Sobota bola veľkým dňom. Ivana, naša šarmantná gastrobohyňa im to všetko natrela v MasterChef-ovi!
Aby nebola obvinená z prílišného narcizmu (síce, ktovie, či už nie je neskoro :D ), urobil som zopár fotiek a súdim, že je fajn zavesiť ich sem. Tak sa kochajte. A nezabudnite, kto je favoritom aktuálneho ročníka MasterChef! IVANA SLADKOVSKÁ.
Info o tom či postúpila by mala dostať do dvoch týždňov. Ale som si istý, že to má v rukáve.
Aby nebola obvinená z prílišného narcizmu (síce, ktovie, či už nie je neskoro :D ), urobil som zopár fotiek a súdim, že je fajn zavesiť ich sem. Tak sa kochajte. A nezabudnite, kto je favoritom aktuálneho ročníka MasterChef! IVANA SLADKOVSKÁ.
Info o tom či postúpila by mala dostať do dvoch týždňov. Ale som si istý, že to má v rukáve.
pondelok 18. júna 2012
Gurmánfest: Dôvod, prečo nenávidieť gastrobiznis.
Ani neviem, či som od tohtoročného Gurmánfestu niečo čakala. Neviem, či som si chcela napraviť chuť po SFF, alebo som si naivne myslela, že keď som si minulý rok dohromady nič nedala, bolo to spôsobené iba nedostatkom času.
Omyl. Gurmánfest mi pomohol utvoriť si ešte komplexnejší obraz o slovenskom gastrobiznise. A nie je veľmi lichotivý, žiada sa povedať.
Ak bol SFF výstavou slovenskej gastronómie ako takej, Gurmánfest vám poskytne obrázok ako vyšitý, aj s publikom a všetkými špeciálnymi efektami. Na rôznych miestach medickej záhrady sa dali nájsť všetky typické slovenské gastrovýjavy. Celé by sa to dalo zhrnúť do niekoľkých bodov:
Omyl. Gurmánfest mi pomohol utvoriť si ešte komplexnejší obraz o slovenskom gastrobiznise. A nie je veľmi lichotivý, žiada sa povedať.
Ak bol SFF výstavou slovenskej gastronómie ako takej, Gurmánfest vám poskytne obrázok ako vyšitý, aj s publikom a všetkými špeciálnymi efektami. Na rôznych miestach medickej záhrady sa dali nájsť všetky typické slovenské gastrovýjavy. Celé by sa to dalo zhrnúť do niekoľkých bodov:
streda 6. júna 2012
Kakavko
nedeľa 3. júna 2012
Kelímok plný blafov
Kolega sa nechal v potravinách ojebabrať. Aby sa to nestalo aj vám, napísal tento text. Takže do toho zbytočne nekecajme, a radšej čítajme:
Jem (síce veľa) ale zdravo. Gastronómia a všetko okolo ma zaujíma omnoho viac než priemer slovenskej populácie. Viem variť - nerobím to často, ale neskromne - varím dobre. Sledujem nové gastrotrendy, gastroblogy (dokonca mi bola udelená čestná funkcia byť spolusprávcom facebookovej stránky tohto milého blogového počinu).
edit: E120 je farbivo karmín, ktoré sa získava z kroviek nejakého chrobáka. Často sa spája s hyperaktivitou u detí, preto sa im neodporúča.
E621 je glutaman sodný, ktorý sa deťom rovnako neodporúča, lebo môže vyvolávať intoleranciu.
Skrátka- v šalátoch sú prírodné asi iba soľ, voda a zelenina. Všetko ostatné sú priemyselné produkty, spojené do ďalšieho priemyselného produktu. Platí, že čím viac nejakú surovinu spracujete, tým menej výživných látok a vitamínov obsahuje. Čo dobré vám do tela prinesie toto???
Jem (síce veľa) ale zdravo. Gastronómia a všetko okolo ma zaujíma omnoho viac než priemer slovenskej populácie. Viem variť - nerobím to často, ale neskromne - varím dobre. Sledujem nové gastrotrendy, gastroblogy (dokonca mi bola udelená čestná funkcia byť spolusprávcom facebookovej stránky tohto milého blogového počinu).
Vyberám si kvalitné potraviny. Do košíka nevkladám blafy. Žiadne konzervy, polotovary, stužené tuky. Ani netuším, v ktorom regáli sa nachádza vegeta. Preferujem suroviny, nie výrobky. Keď šunka, tak aspoň 95 percent mäsa. Keď jogurt, tak bez škrobu a želatíny.
ALE: Tiež som len človek a človek sem-tam zlyháva. Raz do mesiaca sa ma zmocní chtíč na niečo čo je proti gastrosexuálnym zásadám. Zvyčajne je to parížsky šalát. No a čo. Som chlap, mám na to spoločenský nárok.
Viem, že parižák je už od prirodzenia synonymum gastroblafu. Ale to, čo sa ku mne dostalo pred niekoľkými dňami, nemá obdobu. Prikladám fotografie. A pýtam sa: kto pre Boha svätého:
-to žerie a kupuje?
-to bez hanby vyrába?
-dovolí, aby to bolo na pultoch?
Aj taký parížsky či diabolský šalát sa dá urobiť tak, aby síce niesol označenie "nezdravé" ale zároveň bol stále považovaný za potravinu. Lebo toto už skutočne potravinou nie je. Toto by nemali žrať ani psy. Ani tie besné pred utratením.
Úplne ma dostalo upozornenie "nevhodné pre deti do troch rokov". Veď to je regulérny jed, otrava!!!
Verejne sľubujem, že si odpustím moje pravidelné gastrozlyhanie. A do dvoch týždňov možno zavesím recept na poctivý, kvalitný domáci parížsky šalát.
Pre tých, čo nevidia, prepis zloženia parížskeho šalátu, diabolský je na tom podobne, navyše obsahuje iba feferónovú pastu.
Parižsky šalát: lahôdkársky výrobok s mäkkým mäsovým výrobkom a zeleninou
majonézová omáčka 43% (pitná voda, rastlinný olej, modifikovaný kukuričný škrob E1422, zahusťovadlá E412, E415, E417, kvasný ocot liehový, cukor, soľ, sušené vaječné žĺtka, regulátory kyslosti E262, E331, konzervačné látky E200, E211); mäkký mäsový výrobok (hydinové mechanicky separované mäso 45%, pitná voda 33%, kuracie kože 15%, zemiakový škrob, soľ, konzervačné látky E250, E262, zvýrazňovač chuti a arómy E621, dextróza, arómy, extraky korenín, farbivá E120, E150c); zelenina 14% (hrach, cuketa, mrkva)
Následky myslím netreba podrobnejšie opisovať
edit: E120 je farbivo karmín, ktoré sa získava z kroviek nejakého chrobáka. Často sa spája s hyperaktivitou u detí, preto sa im neodporúča.
E621 je glutaman sodný, ktorý sa deťom rovnako neodporúča, lebo môže vyvolávať intoleranciu.
Skrátka- v šalátoch sú prírodné asi iba soľ, voda a zelenina. Všetko ostatné sú priemyselné produkty, spojené do ďalšieho priemyselného produktu. Platí, že čím viac nejakú surovinu spracujete, tým menej výživných látok a vitamínov obsahuje. Čo dobré vám do tela prinesie toto???
Prihlásiť na odber:
Príspevky (Atom)