(a patizóny) treba zbierať kým sú ešte malé. Jedine vtedy sú mäkké a šťavnaté a pripravené na akúkoľvek kuchynskú úpravu. A keďže ja nie som z tých, čo len držkujú a nič neukážu, tak Vám ukážem jeden z mojich obľúbených spôsobov.
Tags
Vyhľadávať v tomto blogu
sobota 24. septembra 2011
Cuketia sezóna
(a patizóny) treba zbierať kým sú ešte malé. Jedine vtedy sú mäkké a šťavnaté a pripravené na akúkoľvek kuchynskú úpravu. A keďže ja nie som z tých, čo len držkujú a nič neukážu, tak Vám ukážem jeden z mojich obľúbených spôsobov.
nedeľa 18. septembra 2011
Jesenná záhrada
Na vytvorenie tej správnej jesennej nálady, pár fotiek z jesennej záhrady :)
toto je Adéla
Mäta
Už ste niekedy robili štvorlitrové mojito? ja hej (cukor dávam obyčajný a potom pridám trstinovú melasu):
A toto robím so starými dyňami:
utorok 16. augusta 2011
Čiernobiely svet
Mala som doma nejaké slovenské slivky, takže logicky prvá možnosť bola obaliť ich do cesta a uvariť, čím vzniknú známe slivkové gule. Ak sa lepšie pozriete na obrázok, zistíte, že tie moje vyzerajú skôr ako slivkové štvorce. Navyše, hneď po odfotení všetky do jednej zmizli, takže dramatický efekt v podobe krvavočervenej šťavy vytekajúcej na čiernobiely podklad z maku a cesta, milí diváci, neuvidíte. Keď je človek zúfalo hladný a navyše má tú červenú na bielych (!) gatiach, myslí na všetko, len nie na fotenie.
Keďže ja nemám nervy na zemiakové cesto, z ktorého sa gule obvykle robia, musela som nájsť menej bolestivý spôsob, ako sa k slivkovým knedliam dostať. Potom ma napadla jedna vychytávka, ktorú som sa, čudujsasvete, naučila od mojej mamy (Z maminých výtryskov gastronomickej geniality by mali radosť Psíček a mačička. Ja NIE). A síce zemiaky nahradiť tvarohom. Cesto upatláte z jednej vaničky nízkotučného (nie hrudkovitého) tvarohu, jedného vajca, soli a (polo)hrubej múky podľa potreby.
A potom ma zasiahla ďalšia rana. Ono to ide aj jednoduchšie! To sú mi veci....údajne na to stačí obyčajný rožok, teplá voda a múka. Rožok sa nechá rozmočiť vo vode, potom sa trochu vymačká, aby nebol príliš vodnatý a k tomu sa iba prisypáva múka, kým cesto nemá žiadanú konzistenciu. Zatiaľ som nemala tú česť, ale určite túto metódu otestujem aspoň na šúľancoch.
Ďalší postup je štandardný- vyvaľkať, naštvorcovať, pobaliť slivky (alebo iné ovocie), uvariť, posypať makom a poliať maslom. Hotofka. Čiernobiely obed je na svete.
sobota 13. augusta 2011
Lazy saturday afternoon
V pozadí vidíte Kaffe mellanrost. Ak chcete kávu, ktorá chutí dobre a nezruinuje váš rozpočet, siahnite po nej. Je pomletá presne pre prípravu vo frenchpresse.
Frenchpress je už asi desiaty, ktorý mám, lebo vždy sa mi ho podarí rozmlátiť. Ako napríklad tohto jeho predchodcu, ktorý zažil varenie kávy iba raz:
Hrnčeky Dinera mám vo všetkých dostupných farbách. Káva sa z nich pije najlepšie.
Pekný deň!
pondelok 25. júla 2011
Ako spoznám dobrú reštiku?
Pravda je totiž taká, že radový zákazník nemá gastronomické vzdelanie a ani ho nemá odkiaľ mať. Ak mu budú donekonečna ponúkané blafy, nemá možnosť kvalitu rozoznať, ani keby mu po hlave skákala. Preto je táto úloha na prevádzkovateľoch stravovacích zariadení, aby nám ukázali, že variť sa dá aj dobre. Našťastie, niektorí si to už uvedomili. A my si dnes povieme, ako jednoducho overiť kvalitu reštiky bez toho, aby sme tam chodili viac, ako raz.
1. Názov- ten by mal o reštike niečo vypovedať, najlepšie to, v akom duchu sa nesie a čo môže hosť očakávať pri vstupe dovnútra. Napríklad Chez niekto mi bude pripomínať francúzsko. U niekoho zase niečo tradičné, so slovenskou kuchyňou a tak ďalej. Väčšina názvov druho-a-viac triednych reštík má meno vymyslené v štýle: Jéj, to je aké fasa slovíčko! Neviem čo to je, ale znie to pekne, vycapíme to na priečelie, nech všetci vidia, akí sme cool- a tak sa stáva, že podnik sa volá jednoducho Reštaurácia, Miesto alebo Pivo, samozrejme v cudzom jazyku to tak jebnuto nevyznieva.
2. Interiér- aj to je záležitosť samotného konceptu zariadenia, keďže by mal zodpovedať štýlu kuchyne. Keď vidím ikeácke stolíky, umelé tehly na stenách a futuristické lampy decentne a s vyberaným vkusom doladené obrusmi corgoň, viem že je zle. Asi jediné krčmy zariadené v duchu konceptu sú irish puby a rôzne koliby. Inak je to bieda
3. Jedálny lístok- Čo je zlé na dllllllhom jedálnom lístku? Aspoň si mám z čoho vybrať, ne? No prdlajs, veľký výber pôsobí kontraproduktívne a človek nakoniec tak vyberá, že si stále dáva to isté. Je to preto, že položky sa v takýchto zoznamoch navzájom podobajú, resp. sú to všetko rovnaké kraviny, akurát sa od položky k položke jemne menia. Napr. kuracie prsia na prírodno. Kuracie prsia na prírodno s hubami. Kuracie prsia na prírodno so šunkou. Bla bla bla.....zív.
4. Jedlo- ak sme sa nenechali odradiť ohavným interiérom, pristúpime k adrenalínovejšej aktivite, a síce k ochutnávaniu samotného jedla. Moje odporúčanie: ak ste na prieskume, nedávajte si jedlo, ktoré sa nedá za žiadnych okolností zmršiť. Nedávajte si tie kuracie prsia s hranolkami, radšej postavte pred kuchára výzvu v podobe šalátu alebo cestovín. Tie dostávajú v našich reštauráciách na frak najčastejšie.
Cestoviny preto, lebo nie je nič jednoduchšie, ako rozvariť ich na blato a preliať hotovou omáčkou- tak to veľa reštaurácií robí a je to zverstvo, pretože doma si túto "pochúťku" môžem spraviť so štvrtinovými nákladmi. Ak sú cestoviny dobre uvarené, resp. nie sú to tie najlacnejšie z Metra a je na nich súca omajda z čerstvých surovín, sme na dobrej adrese.
Šalát je peklo samo osebe, pretože väčšina ľudí považuje zeleninu za nevyhnutné zlo, ktorým musí byť ozdobený tanier lebo potom to vyzerá, že je tam toho viac. Ak chcete šalát ako jedlo, obvykle máte na výber z cézara, gréckeho a šopského. Nuda, nuda, nuda. Ešte aj tieto skvosty je možné doriadiť a doviesť do nechutného záveru kupovaným dressingom, ľadovým šalátom (áno, na niečo sa hodí, ale drbať to do všetkého nie je OK) a absenciou akejkoľvek invencie. Šalát a zelenina celkovo je vyslovene sezónna záležitosť, na jar môžeme podávať šalát jarný- s redkvičkami, vajíčkami atď, v lete je všetka zelenina vo forme tak môžeme vymýšľať, čo sa nám chce, na jeseň zase použjeme jesenné plody. Čo je na tom také zložité? A čo je také zložité na OSUŠENÍ šalátových listov? Aha, na mokrých kupovaný dressing drží. Takto je to ťip-ťop, že?
Neviem či má zmysel venovať čo i len samostatný odstavec obsluhe, lebo tá má byť za každých okolností milá a hlavne kompetentná, čo teda u nás samozrejmosťou nie je. Ich chyba.
No čo, pomohlo?
utorok 5. júla 2011
Maslo vs. margarín
nedeľa 26. júna 2011
Good breakfast makes good day
A môj tip na sladké raňajky? Toto:
Lievancov nám vyjde tak pre dva stredne hladné krky, ak ich chceme podávať ako sladký obed, pre jedného je toto množstvo akurát.
streda 22. júna 2011
Baby nebude sedieť v kúte
Keď máte tú česť so surovinou, ktorú dobre nepoznáte, nesnažte sa ju hneď zabiť komplikovanou úpravou. Našim cieľom je zistiť, ako daná potravina chutí a čo od nej môžeme čakať, preto odporúčam zvoliť tú úplne najjednoduchšiu dostupnú úpravu. Alebo sa s tým nepárať a zožrať to surové :)
štvrtok 16. júna 2011
Veľmi stručne o Gurmánfeste
nedeľa 12. júna 2011
Dekadencia
utorok 7. júna 2011
Luxusný obed za pár eur
pondelok 6. júna 2011
Nanovo
pondelok 17. januára 2011
Je to zlé.
utorok 31. augusta 2010
Hoří, má panenko...
sobota 28. augusta 2010
Sme späť!
piatok 16. júla 2010
Nové...
pondelok 12. júla 2010
Zmrzlina/ sorbet DIY

štvrtok 24. júna 2010
Do kelu aj s letom

pondelok 22. marca 2010
Rajčina /-ový,- ová



utorok 16. marca 2010
Are You frenchpressed?

Jeho veličenstvo: Cesnak

nedeľa 10. januára 2010
S polienkom po funuse
Síce je už dávno po Vianociach, nič nám nebráni zaspomínať si na tento sviatok a pripomenúť si ho- čím iným, ako nejakou dobrou žranicou :-D Tento zákusok sa volá poleno.
piatok 25. decembra 2009
Trošku drahá svačinka
nedeľa 13. decembra 2009
Vysoká gastronómia ruka v ruke so zdravou výživou
Ak sa vám nadpis tohto článku zdá ako nejaká nová diéta, ste na omyle. Je to totiž pravda pravdúca a to nielen teraz, ale nazdávam sa, že odnepamäti.
Ruku na srdce, vymenujte mi aspoň jedného svetovo uznávaného šéfkuchára, ktorý by mal nejaký problém s nadpriemernou hmotnosťou. Há! Že ako je možné, že sa napchávajú steakmi, mäsom, zmrzlinami a zákuskami a vyzerajú OK? Tajomstvo je práve v tých steakoch, mäse, zmrzline a zákuskoch, resp. z toho, čo obsahujú a z čoho sú vyrobené. Teraz idem trocha mudrovať, pripravte sa na zdrvujúcu pravdu o potravinách.
Zákerná otázka: A čo sladkosti a zákusky? Tie predsa sú kalorické. Zákerná odpoveď: Ručne robené cukrovinky a koláče obsahujú omnoho kvalitnejšie suroviny, ako napr. rôzne tatranky a podobne. Teda áno, sú kalorické a preto by sme sa nimi nemali napchávať denne. Na rozdiel od kupovaných cukroviniek nášmu organizmu ani niečo dajú, nie len pocit zalepenej huby. Najväčším zlom sú umelé rastlinné tuky, cukor, umelé sladidlo a tiež všetky tie zahusťovače, emulgátory a podobná veteš, ktorej výživová hodnota je buď nulová, alebo sú ešte kalorickejšie ako kus masla, navyše ich metabolity sú často pre niektorých jedincov toxické, prípadne „len“ spôsobujú a vyvolávajú alergie. V tých najlepších cukrárňach namiesto toho nájdete len kvalitnú bio čokoládu (s vysokým obsahom kakaa), maslo, hnedý cukor a čerstvé a sušené ovocie, vrátane tých v biokvalite.
Na čo by sme teda mali ako správni fajnšmekri zabudúť? Píšte si:
- Všetko, čo sa smaží na prepálenom oleji. Okrem smradu si ušetríte aj nejakú tú cievu.
- Polotovary. Najväčší humus, ktorý ľudstvo zažilo (hádam okrem Desmodu). Instantnou kávou počnúc a vifonkou končiac.
- Sezónne suroviny mimo sezóny. Na kieho andela by som mala v zime zháňať nové zemiaky alebo špargľu, keď na jar toho budú plné trhy? To radšej oželiem zeleninu, ako pchať sa umelinami bez farby a chuti.
- Vegeta. Alfa a omega všetkého kuchynského zla. Vymeňte ju za soľ a korenie, dopĺňajte bylinkami.
- Kečup. Pokojne ním polievajte hotdogy, ale ani za toho boha sa ho neopovážte použiť do nejakého jedla! Nedajbože, na pizzu! Sodoma- gomora, Cecilko!
Malý bonus na záver: Kultúra stolovania a jedenia ako takého by mala byť súčasťou výchovy v rodine, čo sa nám na Slovensku úspešne darí pocovávať. Preto jedlo neberte ako povinnosť voči svojmu telu, ale aj ako právo voči vášmu životu. Vychutnávajte si ho a majte z neho radosť.
štvrtok 26. novembra 2009
Fejky už aj v potravinách
štvrtok 12. novembra 2009
Varené víno verzia 2.0- PUNCH
piatok 30. októbra 2009
Učíme sa variť Diabolku
nedeľa 25. októbra 2009
Máte chuť na niečo sladké?
sobota 17. októbra 2009
Si na dne? Upeč moriaka!
štvrtok 15. októbra 2009
Hit týchto Vianoc!!
piatok 2. októbra 2009
Ako nakupovať potraviny "ve slevě"
štvrtok 1. októbra 2009
Cooking show??? Preboha, kde?
Cooking show je čoraz hojnejšie sa vyskytujúci výraz, skloňovaný predovšetkým v súvislosti s televíziou a varením, respektíve oboch súčasne. Tento druh televízneho tovaru zavítal konečne aj na Slovensko a nech mi aj huba odpadne, ale toto, čo sa ako cooking show zvykne označovať, nemá s týmto druhom programu nič spoločné. Pozrime sa na niektoré exempláre sídliace na obrazovkách.
Bez servítky je asi najčerstvejším a zároveň najčudesnejším prírastkom do obludária slovenských cooking shows. Cooking v preklade znamená varenie, teda človek akosi prirodzene čaká, že sa tam bude variť. No, figu borovú. Raz sa na vás škerí Ďurianová džgajúca do seba nejaký ohorený a vnútri surový mäsový produkt (vraj kuracie stehno, pche) a inokedy sa zase kandidátka na najlepšiu hostiteľku snaží blysnúť kuracími prsiami s hranolkami. Moja, nabudúce radšej objednaj čínu, k sporáku sa radšej ani nepribližuj a hlavne sa nepchaj niekde, kde nemáš čo hľadať. Šmariť mäso spolu s hranolkami do fritézy a naservírovať to ako jedlo do súťaže mi pripadá ako ísť na Missku s 50 kg sádla na zadku, s mastnými vlasami a neoholenými nohami. Už viem, čo chcel autor povedať, keď vymyslel názov Bez servítky. Program o varení ktorému chýbajú elementárne znalosti o varení. Je to škoda, lebo v zahraničí je tento formát pomerne obľúbený, ale tam aspoň vyberajú účinkujúcich, ktorí vedia aspoň trochu variť.
Tajomstvo kuchyne odhalené
Verejnoprávna telka sa nedá zahanbiť a už je aj vonku s niečím, čo aspoň vzdialene pripomína oný formát, teda cooking show. Až na to, že opäť narážame na obvyklý problém- tí ľudia jednoducho nevedia variť. Sú to totiž celebrity. Volá sa to Tajomstvo mojej kuchyne a snaží sa byť viac show, ako cooking, čo je v konečnom dôsledku dobre, keďže sa tam nevarí podľa utajených receptúr po babičke, ale normálne žrádlo, aké nájdete napr. v závodnej jedálni. Soráč, ale JA nebudem brať rozumy z programu, kde sa niekto snaží tváriť múdro pri pečení koláča podľa receptu z mimibazáru. Každý z týchto receptov je vynaliezanie kolesa a sú zbytočne zložité- akoby hovorili: Ja viem navariť omáčku ťažkú jako hovado! Že to nie je jedlé, je druhá vec. Skrátka, nič nového pod slnkom. Keď chcem uvariť niečo staré a známe, stačí, keď si otvorím kuchársku knihu. Tento program je úplne zbytočný, rovnako ako 90% programovej štruktúry STV.
Takto si to predstavujem
Ďalšia vec, ktorú sa musíme od našich západnejšie ležiacich bratov naučiť. Majú hneď tri cooking shows, ktoré stoja za kuk. Prvým, časovo najúspornejším útvarom je Kuchárska pohotovosť, ktorú vysiela ČT. Trojica profesionálov sa vyberie pomôcť nejakej bezradnej obeti varenia. A už sa pečie mäso, zelenina, koláče... Sranda je, že sa snažia (pokiaľ je to možné) využívať sezónne a lokálne suroviny a jedlá nie sú zbytočne zložité a prečačkané. Nemusíte sa báť, že pri skúšaní receptu z Kuchárskej pohotovosti pohoríte na zháňaní nejakej exotickej suroviny, aké obľubujú niektorí kuchári. Palec hore.
TV Prima drží v rukách hneď dva tromfy. Prvý sa volá S talianom v kuchyni a a je to (čudujsasvete) o talianovi, ktorí varí taliansku kuchyňu. Podľa mňa ideálna škola varenia. Veď čo sa človek naučí rýchlejšie, ako jednoduché jedlo talianskej kuchyne? Rajčinové omáčky, cestoviny, pesto...mňamka.
Druhá a asi najlepšia cooking show, akú v našich končinách poznám, je Ano, šéfe! Zdeněk Polhreich, čoby šéfkuchár- sekera buzeruje nešťastných majiteľov podnikov, že nevedia viesť podnik. Drsné, ale super. Ak chcete pochopiť, o čom tu celý čas (celý môj blog) meliem, pozrite si aspoň jednu časť.
Ostáva už len dúfať, že aj u nás sa niekto spamätá a začne robiť šou o varení seriózne. Mimochodom, ako sa volala tá relácia o varení na JOJke s Bičanom? Tá bola veľmi fajn, škoda, že už nechodí.