utorok 16. augusta 2011

Čiernobiely svet

Zúfalé časy plodia zúfalé ženy a zúfalé ženy robia zúfalé činy. Ak sa k zúfalstvu pridá aj hlad, je to učinená katastrofa a takéto dievča by sa nemalo do ničoho púšťať. Lenže, ja....



Mala som doma nejaké slovenské slivky, takže logicky prvá možnosť bola obaliť ich do cesta a uvariť, čím vzniknú známe slivkové gule. Ak sa lepšie pozriete na obrázok, zistíte, že tie moje vyzerajú skôr ako slivkové štvorce. Navyše, hneď po odfotení všetky do jednej zmizli, takže dramatický efekt  v podobe krvavočervenej šťavy vytekajúcej na čiernobiely podklad z maku a cesta, milí diváci, neuvidíte. Keď je človek zúfalo hladný a navyše má tú červenú na bielych (!) gatiach, myslí na všetko, len nie na fotenie.

Keďže ja nemám nervy na zemiakové cesto, z ktorého sa gule obvykle robia, musela som nájsť menej bolestivý spôsob, ako sa k slivkovým knedliam dostať. Potom ma napadla jedna vychytávka, ktorú som sa, čudujsasvete, naučila od mojej mamy (Z maminých výtryskov gastronomickej geniality by mali radosť Psíček a mačička. Ja NIE). A síce zemiaky nahradiť tvarohom. Cesto upatláte z jednej vaničky nízkotučného (nie hrudkovitého) tvarohu, jedného vajca, soli a (polo)hrubej múky podľa potreby.

A potom ma zasiahla ďalšia rana. Ono to ide aj jednoduchšie! To sú mi veci....údajne na to stačí obyčajný rožok, teplá voda a múka. Rožok sa nechá rozmočiť vo vode, potom sa trochu vymačká, aby nebol príliš vodnatý a k tomu sa iba prisypáva múka, kým cesto nemá žiadanú konzistenciu. Zatiaľ som nemala tú česť, ale určite túto metódu otestujem aspoň na šúľancoch.
Ďalší postup je štandardný- vyvaľkať, naštvorcovať, pobaliť slivky (alebo iné ovocie), uvariť, posypať makom a poliať maslom. Hotofka. Čiernobiely obed je na svete.

4 komentáre:

  1. a kde je tvoje odhodlanie používať iba suroviny? rožok predsa nie je surovina. a celý ten nápad z rožkovým cestom mi pripadá ako vystrihnutý z mimibazáru...
    andrea

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. haha :) rožky alebo pečivo sa recykluje pomerne bežne- napríklad plnka do kuraťa stojí na rožkoch, karlovarský knedlík je v podstate celý z rožkov, do normálnej knedle sa rožok tiež pridáva, strúhanka je vlastne iba recyklovaný rožok, atď atď.
      Cesto z rožkov je v podstate náhrada normálneho zemiakového cesta, ale to aj tvarohové- a ak to funguje, tak prečo nie?

      Odstrániť
  2. No Ivi, mám pocit, že tvoj blog by som si asi mala prečítať celý – lebo v čase "krízy", kedy bloggeri stagnujú, sa na tom tvojom (vzhľadom na tvoj galantný jazyk ;-) dá veľmi skvele zbaviť. Je to super, ľúbi sa mi ako píšeš - ale, to som už určite spomínala. Aké bolo Chorvátsko? Fakt nebude žiaden škandál z cesty? Žiadne gastroprešľapy? Lebo tvoj dovolenkový príspevok ako keby ani nebol tvoj ;-) Šupni niečo, ja sa tak tešíím. Vážne!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, teším sa, že sa ti páči "galantný jazyk" :) no, do Chorvátska som sa veru chystala, no nevyšlo to...kvôli súťaži. Tak som poslala iba našich, samozrejme, vybavených dobrými radami a rezňami :)takže žiadny škandál, ani gastroprešľap, ale naopak. Odchádzam na mesiac preč, takže budem stagnovať aj ja, pokiaľ sa môj spoluadmin neopováži niečo napísať :)

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...