štvrtok 8. decembra 2011

Slávme Vianoce, každý ako chce

Asi v každom ženskom magazíne či kuchárskej knihe každý rok nájdete návod, ako na nezblázniť z Vianoc, no aj tak nikdy nedodržíte ani jeden bod a na štedrý deň prežratá/ý padnete o deviatej dole hubou a premýšľate, čo všetko sa pohnojilo tento rok a že už to viac neurobíte. A o rok zase.



Ja si dovolím tráviť v práci celý deň, často aj v nedeľu, takže s časom musím narábať opatrne. Zvolila som preto metódu selekcie úkonov, na čo sa vykašľať a na čo radšej nie. Nazvime to vianočné minimum. Našou úlohou je dosiahnuť maximálny efekt s minimálnym úsilím a ja vám teraz poviem pár mojich tipov, ako si sviatky užiť. Bez stresu to nejde, to je jasné. Ale môžem mať aspoň dobrý pocit, že sa stresujem podstatnými vecami, a nie hovadinami.

1. Kúpte alebo nakreslite pohľadnice (prípadne vy alebo vaše deti spravte jednu a dajte ju okopírovať na pekný papier) a rozošlite. Je to oveľa milšie, ako vianočná sms. Keď už máte fakt nestíhačku, pošlite ich ako mms. (Ja to spravím takto, lebo v outú sú teraz zadarmo, muehehe :)
2. Vianočné pečivo kúpte a upečte len jeden koláč či tortu. Ja obvykle už v novembri napečiem haldy ovsených sušienok, ktoré v celých batohoch vláčim so sebou na párty a besiedky a vydržia až do Vianoc, pokiaľ sa nezožerú. Okrem toho sa dajú upiecť aj s bezlepkovou múkou a nazdobiť ako perníčky.
3. Kapor a šalát? U nás nehrozí. Na štedrý deň je u nás pstruh pečený v rúre a zemiaková kaša. V rúre sa dajú hromadne pripraviť aj rezne. Ja dávam ráno variť kapustnicu, prichystám na pekáč pstruhy a očistím zemiaky. Potom stačí do misiek rozmiestniť ovocie, oriešky, sviečky a vianočné pečivo, prestrieť preventívne stôl a mám deň voľna.
4. Prebohaživého, nevyzdobujte byt! Jedine, že tak zamestnáte decká nech sa vám nemotajú pri upratovaní alebo pečení. Úplne stačí pár sviečok, stromček a adventný veniec.
5. Keď už hovoríme o upratovaní, ak ste na to hádzali bobek celý rok, teraz už nezachránite nič. Ak vonku mrzne, okná už neumyjete, leštenie skla a poličiek len pridá na strese. Úplne stačí, ak pred Vianocami spravíte bežné upratovanie,zvláštnu pozornosť venovať miestam, kde sa môže potenciálne zdržiavať návšteva- obývačke, jedálni, kúpeľni a wc.
6. Ani za ten svet sa nenechajte prehovoriť na živý stromček, jedine že sa vyžívate v dennom vysávaní ihličia z koberca. Kúpte si umelý, dnes ich robia fakt krásne. Ten náš je celý biely a tak naň môžeme dať naozaj akékoľvek ozdoby. Stromček neodzdobujeme- je síce každý rok rovnaký, ale to nikoho nezaujíma. Zabalíme ho aj so salónkami do igelitu a odložíme na ďalší rok.

Teším sa na vás po Vianociach, mám v zásobe zdravé šaláty, ktoré dostanú každého do formy. Kto to cez vianoce proste nedal a obžral sa do pneumatiky, nech sleduje.
 Príjemné sviatky prajem!

2 komentáre:

  1. vytlačiť a zavesiť každej psychogazdinej na nos:)Ešte by som pridala bod 7. Darčeky sa nedávajú že kopa a drahé a ako povinnosť, ale že na niekoho myslíte, takže celý predvianočný humbug sa dá skvelo odignorovať (dokonca aj pri deťoch!), treba si užiť rodinu, voľno, a sneh(ehmm...)a zavŕšiť to ľahkou opicou na Nový rok:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. velmi vystizne a pravdive..zdielam pre kamosky :)

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...