utorok 28. februára 2012

Vieš, čo chlasceš? III.

Do tretice azda najslávnostnejší skvost alkoholového neba, šampusy a šumivé víno. U tohto druhu je najväčšia sranda to, že má azda najväčší cenový rozptyl. Reprezentanti tejto kategórie sa v obchodoch vyskytujú od dvoch eur až po stovky, či tisíce. Kým s pálenkou či vínom sa vždy zmestíte do pár desiatok eur (pokiaľ nejde o extra-eci-špéci druh), pravé šampanské sa bežne predáva za stovku a viac. Že prečo? Povieme si. Ale najprv troška nevyhnutnej teórie.

patriot.sk

Pri otváraní fľaše so šampanským alebo sektom je počuť typický výbuch. Mne sa to na Silvestra podarilo odpáliť tak, že ten štupeľ nevieme nájsť dodnes. Drôtik, čo ho držal, bol na ananáse (zasadenom v kvetináči). Je to preto, že toto víno obsahuje bublinky oxidu uhličitého, ktorý sa začne rozpínať, keď fľašu otvoríme. Keby sme teoreticky mohli chlastať šampus (i keď si myslím, že slová chlastať a šampus by sa nemali vyskytovať v jednej vete) vo vákuu, perlenie by sme zrejme tak necítili. Oxid uhličitý, ktorý perlivé víno obsahuje, sa začne pri kontakte so vzduchom rozpínať a tvoriť bubliny. Je jedno, či je pridaný umelo, alebo vznikol druhotnou fermentáciou, je ľahký a rád sa uvoľňuje do ovzdušia, preto čím častejšie fľašu bublinkového (a nielen vína, ale aj coly, sódy,...) otvárame, tým viac možností poskytujeme CO2, aby sa dostal na slobodu.


Oxid uhličitý sa môže do vína dostať dvomi spôsobmi. Buď sa pridá umelo, ako keď robíte sódovku s klasickou bombičkou, alebo sa vytvorí druhotnou fermentáciou (kvasením). Na ten druhý spôsob prišli asi nejakí mnísi zo Champagne (toho času sa najviac chlastu vynašlo v kláštoroch), keď zabudli, že sa im v pivnici váľajú fľaše s vínom a ono, pľuha, prekvasilo znovu. Týmto spôsobom sa vyrába sekt. Na začiatku je obvykle úplne normálne víno (pre šampanské je typická odroda chardonnay), ktoré sa stočí do fliaš a nechá sa ešte raz prejsť kvasením. Pri ňom sa zbytkový cukor prekvasí na oxid uhličitý a alkohol, preto je šampanské obvykle suché. 
A že aký je to vlastne rozdiel medzi champagne a sektom? Z technického hľadiska, dá sa povedať, že žiadny. Áno, champagne musí dodržiavať takmer až BIO kvalitu a určité postupy, nesmie sa pridávať cukor, bla bla... Rozdiel je  ale v zásade iba v tom, že EÚ chráni oblasť Champagne, takže iba sekt vyrobený v tejto oblasti má právo hovoriť si šampanské.
Medzi sekty (nezamieňať s náboženskými sektami) patrí aj náš Hubert, alebo veľmi populárne Prosecco. Môj tip? S lacnejšími druhmi sektu sa dajú miešať veľmi fajn koktejly. Milujem mojito, do ktorého namiesto sódy dolejem práve sekt. Ale vopred varujem, treba to dávkovať vjelice opatrne.


Druhá chromta je sýtené víno. To je ale obyčajné vínčisko (často aj čučo, alebo nejaká bezprízorná zmes), dosýtené z bombičky. Obvykle to býva napísané na obale, takže gramotným alkoholikom nehrozí, že by došlo k zámene. Žiadne druhotné kvasenie, žiadny alkohol navyše, iba umelé bubliny. Osobne v tom nevidím zmysel. Ja už som starší človek. Keď opicu, tak aspoň z kvalitného.


Keď už sme pri tej kvalite, asi vás bude zaujímať, prečo sa šampanské predáva za také nekresťanské peniaze? Tak po prvé- ako som povedala, nemôže byť vypestované hocikde, iba v regióne Champagne, čiže vždy ho je obmedzené množstvo. Ďalej tu máme regulácie, ako napríklad spomínané bio certifikáty, ktoré samé osebe výrobok predražujú, ale tie nie sú podmienkou. No a napokon tu máme faktor zo všetkých najväčší- značku. Ak niekomu darujete akokoľvek bombové víno, nikdy to nie je to isté, ako keď niekomu podarujete povedzme Piper alebo Freixenet. Šampanské je luxusný tovar, a tomu zodpovedá aj cena.


Á propos, všimli ste si, že takmer vždy je sekt biely? Červený sa síce vyrába, ale je to skôr raritka. Je to jednoducho preto, lebo druhotné kvasenie v ňom nie je také jednouché nakopnúť.


Nabudúce ideme na pivko ;-)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...