utorok 7. februára 2012

Vieš, čo chlasceš?

Toto bude jeden z tých náučných článkov, ktoré vám možno na niečo budú, a možno aj nie. Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, čo obsahuje váš obľúbený chľast? Teraz sa nebudeme venovať, aké účinky má na telo a myseľ, prípadne ako ich minimalizovať/ maximalizovať. Pozrieme sa na zloženie a chuť.



Je to tak, aj alkoholické nápoje patria do sektora gastro, pretože ich primárna funkcia nie je znefunkčniť mozog a údy (i keď aj to), ale doplniť jedlo a poskytnúť chuťový zážitok. Začneme doslova zostra, liehovinami a destilátmi.

Vodka
Vodka nie je nič iné, ako lieh s vodou. Voda sa pridáva, aby obsah alkoholu bol pre ľudský organizmus vôbec konzumovateľný. Lieh musí byť kvalitný a nemal by obsahovať škodlivý metylalkohol, ktorý sa prejavuje okrem iného aj chuťou a smradom po technickom benzíne. Obvykle sa niekoľkokrát destiluje a filtruje cez aktívne uhlie (niečo ako živočíšne protisračkové uhlie), aby nemala doslova žiadnu chuť ani arómu. Podľa toho spoznáme dobrú voděru. Ak si takú dáte do drinku, nemali by ste to na jeho chuti vôbec poznať. Spoznať by ste to mali až na chuti prípadnej grcky.
Môj tip: Vodka by nemala smrdieť "po nemocnici", nešetrite na nej. Osobne preferujem vodku ako súčasť nejakého drinku. Môj obľúbený je Mad dog- do poldecáku nalejeme vodku, 1cm hustého sirupu (klesne na dno) a zakvapneme tabascom.




Ovocná pálenka
Kto na Slovensku nepil domácu, ten akoby nežil. A ja musím dodať, že domáce pálenky sú na tom z hľadiska zloženia najlepšie, teda pokiaľ sú urobené poctivo a neobsahujú to, čo nemajú. Domáca pálenka štandardnej kvality je vlastne vykvasené ovocie. Cukor v ňom sa premení na alkohol a proces "pálenia" musí zachovať vôňu a chuť ovocia. Preto slivovica vonia po slivkách, hruškovica po hruškách a podobne. Pri domácej destilácii sa môže stať, že v hotovom produkte ostanú stopy metylu a pálenka potom škriabe v gágore. Pálič musí vedieť odhadnúť, kedy z destilovacieho prístroja tečie to naj.
Do tejto kategórie patrí aj borovička a Tequila.
Kto sa teraz zaradoval, že fičí na kvalitnom slopaní, nech sa neteší vopred. V regáloch obchodov sa obvykle vyskytujú liehoviny, čo sa ako pálenky iba tvária. Tieto sa od destilátov líšia tým, že nepochádzajú z ovocia. Na ich výrobu sa používa lieh, obvykle zemiakový či obilný, chuť a vôňu mu prepožičiavajú umelé dochucovadlá a arómy. Tie môžu za raňajšie bolehlavy a výrazne aromatické orálne otvory (smradľavé huby). Neostáva nič iné, ako už v obchode otočiť fľašu na druhý bok a prečítať si zloženie. Ak tam nájdeme že: lieh, cukor, ovocná aróma = NEBRAŤ. Musí tam byť aspoň trochu destilátu. Čo najviac. 100%.
Môj tip: Nenechajte sa zmiasť kúskom ovocia, čo pláva vo fľaši. To vám kvalitu nazaručí. Naozaj čítajte zloženie a hlavne sa naučte rozoznávať pachuť liehu. Dobrú pálenku netreba ani zapíjať, mala by byť hladká a voňavá. V prípade dobrého páleného sa vykašlite na chipsy a chrumky, lepšie poslúžia kúsky ovocia či zeleniny, sterilizovaných uhoriek alebo kúsky syra.


Rum/ Run/ Um/ Tuzemák
Dajme si prosím pozor na názvoslovie. Je totiž iba jeden rum, zvyšok sú liehoviny. Princíp je podobný ako pri pálenkách. Rum je destilát z cukrovej trstiny. Tuzemáky a iné srágory sú liehoviny, ktoré sa tvária ako rum. Preto sa ani nesmú ako rum označovať, tak vznikli tie divné pomenovania ako um, run, tuzemák, tuzemská liehovina a podobne. Keď vám teraz poviem, z čoho sa to vyrába, v živote to už do huby nevezmete: Základ tvorí melasový alebo ražný lieh, voda a tzv. rumová tresť, ktorú tvorí octan a mravenčan etylnatý, ďalej liehovinvý kulér E150 (farbivo), pridáva sa aj cukor a vanilín. Ak ste si mysleli, že v aspoň v tom alkohole nie je chémia, dúfam, že som vás vyviedla z omylu. Je to v podstate čisté chemo. Všetky tmavé alkoholy sú prifarbované a dochucované, jediný prirodzene tmavý alkohol je whisky.
Môj tip: Jedine Bacardi. V mojite.  Ale kvalitný rum sa dá piť aj samotný. 



Rum pod mikroskopom :)


Whisky
Na ňu tiež pozor. Patrí medzi najdrahšie dostupné druhy chľastu, ale aj tu sa nájdu čierne ovce. Nedávno vyšla v Česku správa o nevyhovujúcich výrobkoch na trhu. Medzi nimi bola aj nejaká whisky, čo sa u nás ani nepredáva. Popis závady: Nie je to whisky. No prosím. Rozdiel je rovnaký, ako medzi rumom a umom. Whisky je originál obilná pálenka, odležaná v sude aby mala vôbec právo hovoriť si whisky. Lieh ofarbený karamelom a ovoňaný bohviečím nie je whisky. Vo všeobecnosti však whisky nepatrí medzi prostriedky hromadného ožranstva, tak odporúčam investovať a zakotvovať pri osvedčených značkách.
Môj tip: Jameson s ľadom (a sódou- optional).

Koňak, Brandy a bourbon
Tieto chľasty nemajú u nás takú tradíciu a obvykle sa u nás predávajú aj originálne destiláty. Brandy je tiež vlastne iba ochutená pálenka, asi najznámejším reprezentantom tohto druhu chlastu je Metaxa. Robí sa z ovocia alebo hrozna. Od našej lavórovice sa líši tým, že sa necháva uležať v sude, kde získa hnedú farbu.
Koňak zase nie je nič iné, ako druhotne vykvasené víno, ktoré následne prešlo destiláciou. Niektoré koňaky sú tiež liehoviny, dofarbené a dochutené umelo.
Môj tip: Dávkovať v malom množstve a nechladiť.

Fernet a bylinkové srandy
Toto už patrí skôr medzi likéry, ale obsah alkoholu sa u niektorých nebezpečne približuje hodnotám typickým pre destiláty. Ani neviem, či má zmysel sa o tom nejak viac rozpisovať, pretože v duchu hesla "čím tmavší chlast, tým viac chémie" by mal byť taký fernet úplne na dne tohto zoznamu. Však on tam aj je. Liehu v tomto prípade robí spoločnosť výluh z korenia a bylín, žiaľ, aj niekoľko príchutí a aróm.
Môj tip: Becherovka s vineou, tonicom alebo ríbezľovým džúsom


Dúfam, že som vás príliš neodradila, nabudúce sa kukneme na tiché vína :)


2 komentáre:

  1. už ani fernetu nerobí spoločnosť výluh z korenia a bylín, pridáva sa iba fernetová aróma a kulér (karamel)
    skarletka

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj, priebežne čítam Tvoj blog a z tohto článku som trochu sklamaná, zvyšok je super, ale ten popis alkoholu je dosť okrajový bez pridanej hodnoty. O.i. rozdiel medzi koňakom a brandy je ten, že aj pravé brandy je tzv. vínovica zrejúca v sudoch, rozdiel je v tom, že koňak musí pochádzať z hrozna z jednej zo siedmich oblastí toho ,čo súhrnne nazývme Cognac (Grand Champagne, Petit Champagne, Terroirs atd.), a okrem toho sa páli v tzv. charentskom alambiku.

    Pri whisky je veľký rozdiel či hovoríme o tzv. single malt whiskey, alebo o blende. Single malt je z jednej úrody jačmeňa a z jednej destilácie, zatiaľ čo blend kombinuje ročníky a druhy odležané v rôznych sudoch (oak barrel, cherry cask, bourbon cask). Zatiaľ čo single malty môžu podľa ročníkov chutiť úplne rôzne, blendy musia mať stále tú istú chuť a je na "blendmasterovi" destilérie, aby to všetko správne nakombinoval. Napriek tomu, že aj v Škótsku vám povedia "pite ako chcete, len nie s colou", single malt by sa nemal piť "on the rocks", naopak, odporúča sa doňho kvapnúť trochu vody aby sa lepšie rozvila chuť. Keď človek kupuje kvalitnú whisky, nemôže sa stať, že kupuje blaf, najväčšia garancia dobrej chuti je kúpiť práve single malt. Ak už Johnny Walker, aspoň Black Label, ten už chutí ako whiskey a nie ako mydlová voda.

    Nuž a ako spoznáme kvalitnú vodku? Tak, že je príjemná a jemná na chuť aj pri izbovej teplote. Naozaj dobrá vodka sa veľmi dobre pije aj sama, podľa ruskej tradície sa zajedá kyslou uhorkou, nezapíja sa. Odporúčam minimálne Ruský štandard, pre fajnšmekrov Kaufmann vodku alebo Belugu (tá s oloveným jeseterom prilepeným na etikete).

    Ale ináč vôbec nie som alkoholik ;)

    Blog ale celkovo chválim, super nápady, super recepty, výborné čítanie.

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...