pondelok 12. júla 2010

Zmrzlina/ sorbet DIY

No hurá, tropické horúčavy dorazili a my sa môžeme ísť konečne vrhnúť do bazéna a v prestávkach na opaľovanie maškrtiť takéto veci:

To žlté je mangový sorbet, ten červený je z čiernych ríbezlí z našej záhradky.
Samozrejme, môžete použiť akékoľvek ovocie, aké len Vaša ctená záhrada alebo rínok ponúkajú. Ja som mala k dispozícii jednu misku čiernych ríbezlí a jedno mango kúpené "ve slevě" večer v Kauflande, keď sú čerstvé potraviny zlacnené na polovicu :-)

Pustíme sa do toho. Pripravíme si ovocie, ak treba, nakrájame ho na kocky. Potom vodu, ktorá by mala tvoriť asi polovicu objemu ovocia. ďalej treba cukor, podľa chuti. Ak nechcete, nemusíte pridávať žiadny ale podľa mňa, keď sa niečo veľmi vychladí alebo zmrazí, stráca to sladkosť a je to také ako keby bez chuti. Cukor nasypeme do vody, zahrejeme (dá sa to aj v mikrovlnke) aby sa cukor rozpustil. Pridáme ovocie a ešte chvíľku zahrievame, ale netreba to dlho, dve-tri minútky stačia, nesmie sa to ale variť. Tyčovým mixérom rozmixujeme dohladka a dľa potreby precedíme. Cediť alebo pasírovať rozhodne odporúčam, lebo napr. zrniečka alebo "chlpy" z manga pôsobia v tomto prípade mimoriadne rušivo. Teraz stačí už len nechať vychladnúť a šupnúť do mrazničky. Ideálne je každé dve hodiny (alebo podľa miery stuhnutia) zmrzku zamiešať, inak z mrazničky vytiahnete kameň. Ale aj ten sa dá v pohode naškrabkať, nie je to úplný ľad :-D

1 komentár:

  1. Jéj... milujem ta za tento prispevok.. vecer skocim do kaflaca pre mango a zajtra budem mat sorbetik: ) vdaka za tvoj blog ;)

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...