Tags
alkohol
bazalka
bhut jolokia
brokolica
brownies
bryndza
bylinky
cesnak
cesto
cestovanie
cestoviny
cuketka
čína
dezerty
divina
Do`s and Don`ts
eidam
feferóny
fotky
frflanie
gaštany
gorgonzola
grilovanie
habanero
hovädzina
chili
internet
Inventory
jalapeňo
jar
káva
kitchen celebs
knedľa
knihy
konzervy
korenie
koriander
kryštalický hnus
kukurica
kuracie mäso
leto
mäso
mäsové výrobky
médiá
nákupy
nápady a rady
nápoje
news
noviny
ohavnosti
ochutnávačka
ovocie
paprika
parmezán
party food
pečenie
peklo
petržlen
pizza
polievky
raňajky
recepty
reštaurácie
rímsky hrniec
rozmarín
ryby
sezóna
sladkosti
steak
sviečková
šalát
šampanské
špargľa
tekvica
torty
tymián
vajcia
vegetariánske
vianoce
víno
vychytávky
web
WTF
zelenina
zemiaky
Vyhľadávať v tomto blogu
utorok 4. októbra 2011
Slobodný je free, a obloha sky...
Ďakujem autorovi/prekladateľovi tohto jedálneho lístka za dokonalú demonštráciu toho, že podaktorí naši majitelia reštaurácií nevedia o oblohách ani makový prd.
Ťažko povedať, kde sa vzala táto potreba, naložiť na tanier okrem samotného jedla aj pol tony zdochnutej zeleniny. Možno to prišlo s érou "nových" reštaurácií v 90. rokoch, kedy si podnikateľskí pionieri zmysleli, že zaplniť tanier lacnou zeleninou a zmenšiť samotnú porciu jedla im prinesie väčšie zisky. Alebo to niekto videl v zahraničí a povedal si, že je to fasa nápad, ako vliezť hosťovi do zadku. Alebo niekomu proste drblo v lebeni a učinil tak v nádeji, že nevábne vyzerajúce jedlo bude vyzerať aspoň trochu poživateľne.
Zdroj: http://www.okrasne-rybniky.sk
Jedli by ste to? Dali by ste za toto niekomu peniaze? Chudáka pstruha posypaného syrom ani nekomentujem.
Pravda o oblohe je totiž taká, že ju naozaj málokto zje. Aj to iba v prípade, že je zelenina čerstvá a jedlá a k podávanému pokrmu sa hodí. Niektoré jedlá, napr. steaky sa s čerstvou zeleninou skvele dopĺňajú a navyše môžete ušetriť kalórie. Ale ak je obloha hnusná, zvädnutá, ku každému jedlu rovnaká a nikto o ňu nemá záujem, sú to pre majiteľa podniku vyhodené peniaze a plytvanie potravinami, ktoré by sa dali využiť oveľa zmysluplnejšie.
Zdroj: http://www.inkuba.sk
K čomu je dobré toto? Eidam, šampióny z konzervy, saláma, kuracie prsia, trojobal. Tak ktorá zelenina to asi doladí? Alebo je tam iba pre potechu(!) oka?
V každom prípade, ono to niekedy význam má, a inokedy zase nie. Ak obloha dotvára či už estetickú alebo chuťovú stránku jedla, je to v poriadku. Príkladom nech sú trebárs kyslé uhorky, cvikla, bylinky atď. O zbytočných oblohách môžeme hovoriť vtedy, keď sú ku každému ponúkanému jedlu rovnaké a na tanieri sa ocitli len preto, lebo "sa to patrí". Obvykle je to list šalátu, nastrúhaná mrkva (v tom lepšom prípade čerstvá), uhorky, rajčiny, papriky- to všetko často v značnom štádiu rozkladu. V niektorých reštauráciách už od toho upustili, lebo prišli na to, že je to somarina.
Pre príklad dobrej oblohy nemusíme chodiť ďaleko.
Ak máte pocit, že ste túto fotku už videli, tak máte pravdu, už tu raz bola. Fotila som to ja, na Gurmánfeste. Na fotke vidíme vpravo vzadu ceviche a naľavo zeleninu- to oranžové je sladký zemiak, to je príloha. Kukurica je typický latinskoamerický pokrm, tu sa nám ponúka hneď v dvoch verziách. Ceviche je ale farebné samo osebe (červená cibuľa + zelený koriander) tak ho netreba hyzdiť šalátom. Všetko na tácke je farebne a chuťovo vyvážené, nič sa s ničím nebije, či už teplotou alebo štruktúrou (až na tie pukance, tie ma nejak nedostali, ale hodili sa tam) a všetko je z jednej kuchyne.
Jete oblohy v reštauráciách? Alebo si ich robíte aj doma?
Prihlásiť na odber:
Zverejniť komentáre (Atom)
Uplne s tebou suhlasim, tie oblohy a la slovenske restauracie to je totalna katastrofa!!! Najviac ma dojimaju tony lacnej konzerovanej kukurice a struhana mrkva. Delikatesou je aj taka kapusta - drbnuta napriklad k vyprazanemu syru. Celéé zle!!! Ked chcem kur*a salat, tak si ho predsa objednam!!! (nehovoriac o tom ze aj v salate nenavidim kukuricu, pchaju ju vsade)
OdpovedaťOdstrániť