štvrtok 24. júna 2010

Do kelu aj s letom

Toto "leto" je mimoriadne na figu. Jahody v stánkoch stoja za prd, tie zo supermarketu sú na tom o niečo lepšie, hoci sú bez chuti. Ešte aj ten rínek v našom meste už nefunguje. Kedysi som tam vedela nakúpiť tie najvoňavejšie rajčiny, melóny alebo na jeseň hrozno za skvelé ceny, teraz pre cca 45 000 ľudí (čo je počet obyvateľov v našej dedine) ostali dva stánky s ovocím a zeleninou, resp. so zemiakmi a ešte čímsi. Jednoducho keď človek nemá vlastnú záhradu, len ťažko sa dostane k sezónnym surovinám. Nepripadá vám to "ujeté"??
Ešteže existuje niečo, čo mi dokáže zdvihnúť náladu, najmä počas teplých letných večerov, hoci tie ostatné veľmi teplé nie sú.
Možítko. Tak u nás doma voláme mojito, lebo ho robíme úplne po svojom. Pre zmenu mám však v rukáve niekoľko tipov na rôzne mojitové variácie.

(obrázok je len ilustračný)

Možítko
Potrebujeme kocky ľadu, panák bieleho rumu (napr. Bacardi), polovicu limetky, obyčajný kryštálový cukor (2 lyžice), tak 10 listov mäty, trstinovú melasu a sódu na doliatie.
V zásade nepoužívam ľadovú drť. Pri jej výrobe (za pomoci tĺčika na mäso a mikroténového sáčku) sa narobí veľa hluku a bordelu a drť sa stihne sviňa jedna roztopiť skôr, než možítka prinesiem na stôl. Tak tam nasypem kocky do pol pohára. Predtým treba ale do pohára nasypať lístky mäty, limetku nakrájanú a cukor. Pomačkáme. Kto má doma muddler, má výhodu. My ostatní mačkáme opačnou stranou mäsového tĺčika (polyfunkčný nástroj je to veru). Pridáme rum, malú lyžičku melasy, ľad a dolejeme sódou. Melasa nápoj pomerne dosť zafarbí ale netreba sa toho ľakať, podľa mňa je to lepšie ako samotný trstinový cukor, ten obyčajný sa podľa môjho pozorovania lepšie rozpustí a nenechá naspodku toľko lógru.

Mojito- Bacardi version
Túto úpravu kedysi začala vo veľkom propagovať firma Bacardi a ide zrejme o najrozšírenejšiu verziu tohoto obľúbeného nápoja. Potrebujeme všetko to, čo na možítko, ale namiesto obyčajného cukru použijeme hnedý trstinový a použijeme ľadovú drť, ktorou musíme naplniť celý pohár.

Strawberry alebo iné ovocné Mojito
Tohoto sa netreba báť a skúšať rôzne kombinácie. Ja som raz do základu primačkala jahody a výsledok bol skvelý. Podobne to funguje aj s melónom, grapefruitom...treba skúšať.

Mojito EXPRES
Áno, aj tu som sa inšpirovala Nigellou :) stačí nám mäta, štvrtinka limetky na ozdobu (treba spolu popučiť), pridať rum, ľad a už stačí len doliať Sprite (alebo podobnú limošku) Skvelá vec, keď treba drinkov urobiť veľa tak, aby rozpočet na párty nepadol celý na mojito :)

Vaše nápady sú samozrejme vítané:-)

2 komentáre:

  1. No mne osobne chuti mojitko s hnedym cukrom a nedavam len limetu ale aj normalny citron.. Je to potom menej horke.. :) a tiez pouzivam cele kocky ladu jéézis si mi teraz spravila chut a to uz som dnes mala par poharikov vina.. :) jo a este stretla som sa aj s tym, ze okrem sody sa tam pridaval aj jablokovy dzus.. a fakt to bolo dobre! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. jasné, variácií na mojito je priam nekonečne veľa. Už som videla aj dolievané sektom, aj len s limetkovou šťavou (bez kôry), prípadne len limetkovým sirupom...je veľa spôsobov, ako si ho pripraviť. aj tak si myslím, že keby som si ho dala trebárs na Kube, bolo by ÚPLNE iné :-D

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...