pondelok 22. marca 2010

Rajčina /-ový,- ová


Dnešný diel, milí diváci, budeme venovať jednej z najobľúbenejších zelenín (aj keď vraj zeleninou nie je, len sa tak používa)- o rajčine. Paradajka je údajne nespisovný výraz, neviem prečo- my budeme používať názov rajčina, aj samotnú rajčinu a jej najrôznejšie podoby.

čerstvá


Pripadá mi podstatné uviesť, že rajčiny sú sezónna záležitosť, preto by sme ich mali vyhľadávať v lete, keď ich je na trhoviskách najviac, majú nádhernú farbu, chuť a vôňu. Supermarketové uniformne vyzerajúce skleníkové rajčiny nesiahajú tým našim ani po päty. Tie dobré rozoznáte ľahko- obvykle nie sú ani rovnako veľké, majú sýto červenú farbu a intenzívnu vôňu. Takéto sa hodia prakticky na všetky kuchynské úpravy, či už za surova, napr. do šalátu, alebo na prípravu omáčky, na bruschettu a pod. Pri nadmernej úrode sa dajú rajčiny aj spracovať a uložiť na zimu. Napríklad Taliani robia svoje Sugo.




V konzerve


Aj tu môžeme naraziť na blivajs, ale na rozdiel od bežných "zimných" rajčín majú tie v konzerve výhodu, že jednoducho chutia lepšie. A ak nemáme k dispozícii rajčiny čerstvé, môžeme ich v teplej kuchyni smelo nahradiť konzervou. Vrelo odporúčam na pizzu. Zrejme Vám bude chvíľku trvať, kým nádjete značku, ktorá bude Vašim požiadavkam vyhovovať najviac, nám celkom vyhovujú tie z Kauflandu.






Pretlak


Tu už sme na trochu tenšom ľade, aj keď pretlak ešte patrí do kategórie jedlých produktov vyrobených z rajčín. Lenže jeho použitie je jeho vlastnosťami obmedzené len na dochucovanie omáčok, polievok, prívarkov- teda ako prísada, nikdy ako základná surovina. Aj rajčinová polievka a omáčka sú z čerstvých alebo konzervovaných rajčín omnoho lepšie. Ja ho dávam len do gulášu, prípadne do diabolky, ale nejako ho neobľubujem a často s ním nevarím.












Kečup


A sme doma! Nikdy som úplne nepochopila, prečo by sa mal kečup pridávať do jedla. Patrí predsa na párky, či? Keď som sa dozvedela, že kečup a.k.a prísadu do jedál odmietajú aj svetoví šéfkuchári, bola som na seba pyšná..tak trochu. Kečup patrí na stôl, nie do hrnca. Milujem ho na párkoch aj na špekáčku, ale keď ho istá dievčina nakydala do gulášu, skoro ma vystrelo! Prečo? Prečo sa kečup u nás stále považuje za surovinu? Nerozumiem.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...