utorok 31. augusta 2010

Hoří, má panenko...

...vepřová :)
To by sme dopadli, keby horela. Ale my nechceme bravčovú panenku zhorenú, ale pekne šťavnatú. Panenka je najjemnejšie a najchudšie bravčové mäso, žiaľ, práve preto sa ľahko môže stať, že sa vysuší. Takéto mäso sa preto robí ako minútka, aby nestratilo šťavnatosť.
Robím steaky z bravčovej panenky, pretože v našich končinách som ešte nenatrafila na hovädzie (okrem sviečkovej), ktoré by bolo na steaky určené alebo z ktorého ceny by ma úplne nevykotilo.
Ako prvé si ju treba nakrájať na steaky. Dva až tri centimetre sú úplne OK, ale treba mať potom na zreteli, že čím je plátok hrubší, tým dlhšie trvá, než sa prepečie. Basic príprava ešte zahŕňa soľ a korenie. Ja mám najradšej, keď sa medajlónky z panenky navyše omotajú prúžkom slaniny. Zaistite slaninu šparátkom a tá spôsobí, že okraj mäsa vsiakne tuk a nemá tak šancu sa príliš vysušiť. Skvelá vec, odporúčam. Okrem toho je dôležité, aby malo mäso izbovú teplotu, resp, nebolo rovno z chladničky alebo nebodaj ešte vnútri zmrznuté. Teplo sa musí dostať dovnútra čo možno najrýchlejšie, aby sa prepekalo rovnomerne.
Teraz stačí panvicu pokvapkať olivovým olejom a pridať kúštik masla, riadne rozpáliť a panenky tam bez milosti nahádzať. Dajte si však pozor, aby neboli píliš blízko pri sebe, resp. aby ste ich nemali na panvici priveľa. Z nedostatku miesta sa začnú dusiť a všetka šťava z nich vytečie. Mäso opekajte tak 4-5 minút z každej strany v závislosti od hrúbky, akú sme si zvolili. Panvica už nemusí byť taká žeravá, ale nestišujte plameň na minimum, stačí tak, aby to úplne nehorelo :)
To je všetko. Vlastne už ostáva len vybrať mäská na tanier a nechať chvíľu odpočinúť. Toto je veľmi dôležitý krok, lebo keby sme do toho zarezali hneď, vypustíme všetku šťavu a zase nám z toho ostane kus podrážky.
Môžeme podávať prakticky s čímkoľvek, najlepšie s čerstvo vyoranými zemiakmi a zeleninovým šalátom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...