nedeľa 13. decembra 2009

Vysoká gastronómia ruka v ruke so zdravou výživou

Ak sa vám nadpis tohto článku zdá ako nejaká nová diéta, ste na omyle. Je to totiž pravda pravdúca a to nielen teraz, ale nazdávam sa, že odnepamäti.

Ruku na srdce, vymenujte mi aspoň jedného svetovo uznávaného šéfkuchára, ktorý by mal nejaký problém s nadpriemernou hmotnosťou. Há! Že ako je možné, že sa napchávajú steakmi, mäsom, zmrzlinami a zákuskami a vyzerajú OK? Tajomstvo je práve v tých steakoch, mäse, zmrzline a zákuskoch, resp. z toho, čo obsahujú a z čoho sú vyrobené. Teraz idem trocha mudrovať, pripravte sa na zdrvujúcu pravdu o potravinách.

 

Otázka: Z čoho sa najviac priberá? Odpoveď: z nezdravého a kalorického jedla. Za nezdravé môžeme bez výčitiek svedomia označiť nasýtené mastné kyseliny, rôzne „éčka“, aditíva, zvýrazňovače chuti, konzervanty a chemické farbivá. Prvé uvedené sa najčastejšie vyskytuje v smažených jedlách, ostatné vo všetkých priemyselne upravených potravinách, v najhojnejšom množstve v instantných a iných polotovaroch. Zlaté pravidlo dobrej gastronómie by znelo asi takto: Vezmi kvalitnú surovinu a urob s ňou čo najmenej. Hodno podotknúť, že polotovar nie je surovina. Preto napr. v Michelinskými hviezdičkami ovešaných reštauráciách nenájdete napr. vyprážaný rezeň s hranolkami. Namiesto toho by som si vedela predstaviť plátok bravčového v nejakej jednoduchej tepelnej úprave, s domácou omáčkou a pečené zemiaky s bylinkami. Všetky tie umelé „zlepšováky“ slúžia na uľahčenie roboty a zakrytie nešikovnosti kuchára, ktorý nevie ani ušľahať šľahačku či sneh, alebo upiecť chlieb, len preto, že to za neho urobí stužovač a kypridlo.

Zákerná otázka: A čo sladkosti a zákusky? Tie predsa sú kalorické. Zákerná odpoveď: Ručne robené cukrovinky a koláče obsahujú omnoho kvalitnejšie suroviny, ako napr. rôzne tatranky a podobne. Teda áno, sú kalorické a preto by sme sa nimi nemali napchávať denne. Na rozdiel od kupovaných cukroviniek nášmu organizmu ani niečo dajú, nie len pocit zalepenej huby. Najväčším zlom sú umelé rastlinné tuky, cukor, umelé sladidlo a tiež všetky tie zahusťovače, emulgátory a podobná veteš, ktorej výživová hodnota je buď nulová, alebo sú ešte kalorickejšie ako kus masla, navyše ich metabolity sú často pre niektorých jedincov toxické, prípadne „len“ spôsobujú a vyvolávajú alergie. V tých najlepších cukrárňach namiesto toho nájdete len kvalitnú bio čokoládu (s vysokým obsahom kakaa), maslo, hnedý cukor a čerstvé a sušené ovocie, vrátane tých v biokvalite.

Na čo by sme teda mali ako správni fajnšmekri zabudúť? Píšte si:

-         Všetko, čo sa smaží na prepálenom oleji. Okrem smradu si ušetríte aj nejakú tú cievu.

-         Polotovary. Najväčší humus, ktorý ľudstvo zažilo (hádam okrem Desmodu). Instantnou kávou počnúc a vifonkou končiac.

-         Sezónne suroviny mimo sezóny. Na kieho andela by som mala v zime zháňať nové zemiaky alebo špargľu, keď na jar toho budú plné trhy? To radšej oželiem zeleninu, ako pchať sa umelinami bez farby a chuti.

-         Vegeta. Alfa a omega všetkého kuchynského zla. Vymeňte ju za soľ a korenie, dopĺňajte bylinkami.

-         Kečup. Pokojne ním polievajte hotdogy, ale ani za toho boha sa ho neopovážte použiť do nejakého jedla! Nedajbože, na pizzu! Sodoma- gomora, Cecilko!

Malý bonus na záver: Kultúra stolovania a jedenia ako takého by mala byť súčasťou výchovy  v rodine, čo sa nám na Slovensku úspešne darí pocovávať. Preto jedlo neberte ako povinnosť voči svojmu telu, ale aj ako právo voči vášmu životu. Vychutnávajte si ho a majte z neho radosť.

5 komentárov:

  1. S varením to máš na hovno, len opisuješ iných a žvaníš ako papagáj.A keď pochváliš reláciu, v ktorej sa potáca idiot Bičan, stačí. So sexom si na tom ako?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. No, no..Bičana som nechválila, aj keď je pravda, že sa im tam občas čosi dobré podarilo. Ehm, a kohože to opisujem????

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tvoje úvahy vychádzajú z nedostatočných vedomostí. HA! Najznámejší kuchár (šééééééééééééééééééééééééééééééééf) Južnej Ameriky je súdok, čo už nemôže sám variť (len dáva pokyny poskokom), lebo ho brucho nepustí ku ponku.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. čo máš proti tatrankám? andrea

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. nehovorím iba o tatrankách, ale predovšetkým o lacných sladkostiach, plných toho najnekvalitnejšieho rastlinného margarínu, s umelými sladidlami, éčkami a škrobom. Pokiaľ viem, tak konkrétne tatranky na tom nie sú z hľadiska zloženia až tak zle, ale je to kupovaná sladkosť tak to nejem.

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...