utorok 16. marca 2010

Jeho veličenstvo: Cesnak



Jeden by povedal, že v marci by  sa už hádam malo otepľovať a namiesto toho sa vonku ešte stále povaľuje to biele svinstvo... Lenže toto obdobie, keď už si myslíme, že by stálo za reč predviesť tie nové šatičky, alebo botičky, môžeme sa z promenády vrátiť s niečím navyše. S chrípkou. Alebo nádchou.
Cesnak bol v minulosti (a vlastne aj dnes) považovaný za zázračný všeliek. Obsahuje mnoho účinných látok, ktoré korem iného pomáhajú znižovať krvný tlak, prispievať k lepšej imunite a celkovo, je zdravý ako sviňa tak by sme ho každopádne mali konzumovať. Dnes si ukážeme jednoduchú a veľmi chutnú formu, ako dopraviť cesnak do našich útrob a urobiť tak niečo pre svoje zdravie:

potrebujeme: 1 celú hlavičku cesnaku, 2 litre vývaru, maslo, rascu drvenú, 2-3 zemiaky, soľ.
na podávanie: 1 surové vajce, krutóny z chleba, strúhaný syr

Z uvedeného nám vznikne polievka, ale to len v prípade, ak dodržíme nasledujúci postup:
 Cesnak olúpeme a prelisujeme. Odkrojíme z masla taký 1,5 centimetrový prúžtek, ktorý rozpustíme v hrnci. Keď už pení, pridáme cesnak. Stíšime plameň a krátko opekáme, len aby sa uvoľnila ostrosť a štipľavosť a ostala len výborná chuť. Ak začne čo i len trochu zlatnúť, už prilievame vývar. Ja som tentokrát použila domáci, kurací, ale pokojne sa uchýľte ku kockovému, nikto vám to nebude mať za zlé. Necháme zovrieť, osolíme, orascujeme a pridáme ošúpané, nakrájané zemiaky. Varíme, až kými nie sú zemiaky mäkké. 
Polievku môžeme podávať jednoducho tak, že navrch nasypeme krutóny a je to. Ja však uprednostňujem verziu, ktorú som odkukala v jednej reštaurácii: Do misky na polievku rozbijeme vajce; nastrúhame trochu tvrdého syra a zalejeme polievkou. Navrch nasypeme krutóny a hotovo. Výdatná večera alebo ľahký obed je na svete.  Vyskúšať môžete aj luxusnú verziu podávania: Vezmeme malý chlieb, odrežeme dekel, striedku vydlabeme a vzniknuté vnútro vymažeme masťou. Vydlabance nezahodíme, pomažeme ich tiež, posypeme syrom a všetko to dáme na pár minút do vyhriatej rúry alebo pod gril zapiecť dochrumkava. Do chleba nalejeme polievku, ozdobíme vydlabancami a hotovo.  Nejako takto:



A ak vydržíme bez mastného chleba, je toto jedlo extra zdravé, najmä teraz na jar: o blahodárnych účinkoch cesnaku sme si už povedali, maslo nám zase dodá vitamím D, ktorého v zime nemáme dostatok a vajce nám poskytne dostatok bielkovín potrebných pre tvorbu svalov. 
Dobrú chuť prajem!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...