streda 6. júna 2012

Kakavko

Myslíte si, že kakao je potravina, ktorá sa jednoducho nedá ofajčiť? No, figu. Mohla som sa osobne presvedčiť pri pečení brownies. Kakaa vľavo som mala iba troška, tak som načala druhý balík. Rozdiel je myslím očividný.

Áno, to vľavo je naozaj také bledé a to vpravo naozaj také tmavé. Čím to je?
Ja to samozrejme viem, ako inak... niekedy sa do kakaového prášku pridávajú aj šupky bôbov. Narastie síce objem, no farba je o ničom. Ak si kakao kúpite a normálne s ním pečiete, možno by ste si to nevšimli. Ja som si však do misky s múkou nasypala obe naraz a bolo to tam, tmavohnedé na bledohnedom. Chcelo by to test, všakže?

Bledé kakao vľavo je z kauflandu, to vpravo je značkové z terna- oboje stáli rovnako, toho kauflanďáckeho je na objem viac. No za ten šmejd to nestojí.

2 komentáre:

  1. Vlevo klasické kakao, vpravo holandské.

    Kakaový prášek musí obsahovat více než dvacet procent kakaového másla. Pokud je jeho obsah menší, je označován za kakaový prášek se sníženým obsahem tuku. Označení kakaa jako kakao holandského typu nezávisí na obsahu tuku, jak by se někdo mohl mylně domnívat, ale na procesu výroby. Při výrobě kakaa holandského typu je do postupu výroby zařazen ještě jeden krok, nazývaný alkalizace. Použitím této metody se zvýrazní barva kakaa, sníží se jeho kyselost a tím i zjemní chuť, ale na druhé straně se sníží obsah zdraví prospěšných flavonoidů.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ja používam Holanské , myslím že je najkvalitnejšie , tiež som sa stretla s kakaovým práškom ktorý pripomínal skôr pokazené kakao :-(

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...