piatok 2. októbra 2009

Ako nakupovať potraviny "ve slevě"

Neviem, či to poznáte, ale ja áno- v každom väčšom obchode majú niečo ako "bargain box", tovar, ktorému sa o pár dní alebo hodín končí záruka a je minimálne o polovicu lacnejší. Niektorí z nás majú príjemné skúsenosti s takýmto nakupovaním, iní zase nie. Tajomstvo je totiž v tom, čo kupujete...

Čo sa oplatí
Syry a trvanlivé výrobky sú jednoznačne na vrchole rebríčka obľúbenosti zľavnených produktov. Pri trvanlivých potravinách je dôvod jednoduchý- častokrát vydržia dlhšie, než uvádza výrobca. Môže sa vám podariť kúpiť napr. ryžu na risotto za cenu obyčajnej ryže. Syry sú zvláštny prípad, najmä tie z kategórie zrejúcich. Tieto treba nechať dobre odležať, než naberú tú správnu konzistenciu a smrádeček- camembert, brie, niva, dokonca aj bryndza- toto všetko je jedlé, až keď prejde procesom zrenia. Máme teda dve možnosti: kúpiť si syr a počkať si na dátum jeho minimálnej spotreby; alebo si ho kúpiť už vyzretý a o polovicu lacnejšie. Ja si pravidelne kupujem syry s bielou plesňou alebo olomoucké syrečky- takto zľavnené. Raz sa mi dokonca podarilo vymáknuť štvrťkilový parmezán zlacnený z 15 Eur na tri. Neni o čom...

Čomu sa vyhýbať
Všetky tresky a iné haluze obsahujúce majonézu treba radšej obísť, najmä ak vonku zúri leto. Stačí pár hodín v teple a už sa v šaláte kotí salmonela. To isté platí pri mäse, dvojnásobne pri mäse mletom a trojnásobne pri marinovanom. Zákusky sú tá istá kategória, pokojne môžu byť pokazené už pred záručnou lehotou. Pečivo by som tiež nebrala, veď starého chleba na hrianky sa doma vždy nájde dosť. Ak však plánujete nejakú toastovú žúrku, tak prosím. Ale bacha na pleseň, pečko zo všetkých strán poobzerajte.

Ak máte akékoľvek pochybnosti, či si zľavnený výrobok kúpite, alebo nie, radšej ho odložte nazad. Radšej hamovať, ako banovať.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...