piatok 30. októbra 2009

Učíme sa variť Diabolku

Diabolská omáčka. Už len ten názov dáva tušiť, že pôjde o nejakú riadne štipľavú žbrndu, ale žiadne strachy. Ono nielen že to nie je žbrnda, ono to vôbec neštípe, pokiaľ nechcete sami. Navyše, diabolka je ideálnym prostriedkom, ako sa blysnúť pred svojou mäsožravou polovičkou, že dokážete uvariť aj niečo iné ako šalát bez dressingu.  Pôvodný recept je pomerne náročný na prípravu (množstvo krájania). Zjednodušenú verziu tohto zabijáckeho pokrmu som vymyslela ja osobne, teraz sa ju naučíte variť aj vy. 
Potrebovať budeme kilo bravčového (alebo kuracieho, morčacieho atď.), ideálne je pliecko, alebo stehno, podľa toho, čo majú akurát v akcii alebo čerstvejšie. Ďalej sú potrebné dve menšie, alebo jedna väčšia cibuľa, kocka hovädzieho bujónu, jedna veľká konzerva Morca-delly, 7 dl pohár leča, konzerva fazule ľubovoľného tvaru a farby (najkrajšie sú podľa mňa red kidney), konzervu šampiňónov a prípadne múku alebo hotovú zátrepku na zahustenie. Ako prílohu môžeme zvoliť chleba vo vajci, alebo zemiakové placky.
Samozrejme, mohli by sme si kúpiť čerstvé rajčiny a papriky, čerstvé huby, uvarené fazule zo záhradky a domáci vývar. Lenže je pomaly zima, hríbov čoraz menej, rajčiny z obchodu sú učinený blivajs a my sme navyše praktické ženy, ktoré chcú variť čo najrýchlejšie a pokiaľ možno bez námahy (ako Nigella :-). 
Začneme zvolením dostatočne veľkej nádoby, Ideálne čo najväčšej, aby sa to tam všetko pomestilo. Nakrájame cibuľu nadrobno a na troške oleja orestujeme, až kým nezačne jemne hnednúť (ale nie zas ako na guláš). Môžeme zaprášiť lyžicou múky a pridáme na slížiky nakrájané mäso. Orestujeme aj to, pridáme bujón a zalejeme vriacou vodou tak, aby bolo mäso ponorené. V tejto fáze môžeme pridať červené chilli, presne to množstvo, ktoré nám vyhovuje. Dusíme mäsko, až kým nezmäkne, čo samozrejme závisí od jeho druhu. Bravčové potrebuje aspoň pol hodiny, kuraciemu prsu stačí 10 minút. Počas čakania na udusenie si pootvárame všetky konzervy, nálevy povylievame a obsah konzerv hádžeme do hrnca v tomto poradí: Morca- della, šampiňóny, fazuľa, lečo. Povaríme ešte tak zo 10 minút, skontrolujeme hustotu šťavy, ak je to riedke, zatrepeme alebo zasmažíme. Pred podávaním už stačí len vysmažiť placky alebo chlebíky vo vajci, naaranžovať ich na tanier a zaliať omáčkou. Hotovo!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...