štvrtok 15. októbra 2009

Hit týchto Vianoc!!

Nielen mobilní operátori, ale aj ja už myslím na Vianoce a hlavne na to, ako sa 24.12.2009 bez výčitiek obžeriem. Vianočné recepty si ukážeme hádam ešte v priebehu tohto a nasledujúceho mesiaca, teraz sa naučíme variť víno. Že čo má víno s Vianocami? V podstate nič, ale skúste si ho jeden dlhý zimný večer uvariť, zavieť oči a nadýchuť sa jeho vône...už to cítite? Sú v tamVianoce!

Účinkovať budú:
2 litre červeného vína, najlacnejšieho čuča aké zoženiete (dôverujte mi, prosím)
2 tyčky celej škorice
pár klinčekov (tak 5 párov)
hviezdičku-dve badyánu (nemusí byť)
1 celý pomaranč
cukor dľa vašej ctenej chuti

Áno, toto je ten sľubovaný recept na vylepšenie zlého vína. Ideme na vec.
Do hrnca si nalejeme tak 2 dl toho lacného patoku, pridáme korenie a necháme zovrieť. Varíme 2 minúty. Potom prilejeme zvyšok a zohrievame. Pomaranč nakrájame na kúsky aj so šupou (predtým nezabudneme umyť!) každý kúsok jemne stisneme, aby do vína cvrklo trochu šťavy. Potom ich  hodíme do hrnca. Zohrievame takmer až po bod varu ale bacha, nech to nehodí klokoč, víno nesmie za žiadnu cenu vrieť!! Pridáme cukor, podľa chuti, prípadne necháme každého, nech si svoju porciu osladí sám. Pomaranče vyberáme a jeme. Nacucajú príšerné množstvo alkoholu, tak preto. 
Tým, že sme na začiatku dali do hrnca len trochu vína a varili v ňom korenie, mohli sa všetky vône uvoľniť už tam a tak nemusíme variť celé víno a chuť je napriek tomu výrazná. Korenie sa dá použiť aj dva krát (niečo pre šporovlivých). Môžeme prípadne poexperimentovať aj s iným ovocím, ja si celkom viem predstaviť hrozienka (s rumom:) Biele víno sa tiež dá použiť, ale v tomto prípade vypustíme pomaranč. 
Príjemné vianočné nalaďovanie prajem....

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...