streda 2. novembra 2011

Prečo je dôležité mať zdravé vajcia

Vraví sa, že keď zachrániš jedno vajco, ako by si zachránil celý svet. Alebo tak nejako. Projekt zdravevajcia.sk si dal za cieľ dostať na výslnie tie vajíčka, ktoré "sú nielen oveľa zdravšie, ale prišli na svet v normálnych podmienkach." Mám problém so slovom "zdravšie".



Neviem teda, či to viete, ale sliepka je tiež zviera. A teda ako by nám malo záležať na psoch a mačkách v útulkoch, tak isto by nám malo záležať na sliepkach v továrňach na vajcia. Chovať pipeny na malom priestore je aj podľa mňa týranie a sliepka sa určite cíti lepšie, keď jej intímna zóna nie je nonstop narúšaná inými sliepkami a tiež, keď má krk obrastený perím. Tie klietkové majú holé krky, odepilované mrežami klietky, z ktorých vystrkujú hlavy.
Zdá sa vám to drsné? To sa vám nezdá, to drsné JE. A treba o tom hovoriť, aby sa aj u nás nestalo niečo podobné, ako v Anglicku, kde si podaktoré deti myslia, že slanina pochádza z kuraťa a mlieko sa vyrába niekde v továrni. A treba o tom hovoriť aj preto, aby boli kury v poho a znášali zdravé vajcia. A dosiahne sa to tak, že budeme zdravé vajcia kupovať a tým pomôžeme znížiť dopyt po klietkových vajách. Slabší dopyt = menej klietkových chovov.
zdravevajcia.sk sú projekt vo výstavbe, ale aj tak mi tu chýba informácia, prečo sú vlastne "zdravé vajcia" zdravšie. Sliepky majú v rôznych chovoch rôzne životné podmienky a stravu, ale ako sa líšia nutričné hodnoty napríklad klietkových a BIO vajec? Prečo by sme ich mali teda kupovať, ak sú nám uriti nejaké sliepky, ale na našom zdraví nám záleží?
Chýba mi tu ozrejmenie zdravosti vajec. A keďže som charakterný človek, chopím sa toho a potom si to milí zdravovajčáci môžete opajcnúť. Na honorári sa dohodneme.
Teraz si sadnite, pretože pravda je taká, že v zložení sa takmer nelíšia. Je pravda, že kvalita vajec sa dá posudzovať podľa ich veľkosti, farby, chuti a v neposlednom rade čerstvosti. To sa však dozvieme už v obchode- na stránke o zdravých vajciach sa dočítate okrem iného aj to, čo znamenajú tie písmenká a číselká vytlačené na vajci. Ale z nutričného hľadiska sa jednotlivé druhy vajec nelíšia prakticky nijako. Môžu obsahovať výživné látky v rôznych pomeroch, čo má za následok zmenu farby žĺtka a výslednú chuť. Ale nie je pravda, že by mali napríklad bio vajcia menej cholesterolu, alebo klietkové vajcia menej výživných látok. Bio vajcia sú akurát častejšie testované na chemikálie, podľa predpisov ich nesmú obsahovať. Ostatné vajcia chemikálie obsahujú v stopovom množstve, ktoré je pre človeka neškodné.
Takže jediný dôvod, prečo by sme mali podporovať zdravé vajcia, je blaho ich producentiek sliepok.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...