streda 9. novembra 2011

Single halušky

Moja babka organizovala vo svojom byte v Ostrave slovenské haluškové párty s odôvodnením, že pre seba si ich ona variť nebude, že halušiek sa neoplatí robiť málo. No, o tom by sme mohli polemizovať babi, keďže ono sa to nielenže oplatí, ale je to super ízy, rýchle jedlo pre jedného.
Tak je to, halušky varím sama pre seba. Žiadny iný člen osadenstva nášho bytu ich nemá rád, čo ja osobne považujem za divné, ale nech. Tak im treba. Keď budete doma sami, uvarte si halušky, zaberie to približne toľko času, ako natretie chleba maslom a obloženie syrom. Prisámvačku!

Ako prvú urobte slaninku. Ja slaninu vynechávam a to celý proces ešte zrýchľuje. Potom očistite jeden väčší zemiak a dajte zovrieť vodu. Do taniera (ja mám radšej misku) dajte bryndzu a plátok masla. Ja kupujem 250g bryndzu, ktorú rozdelím na 4 časti, takže na 1 porciu vyjde cca 62,5 g bryndze. Nastrúhajte zemiak, posoľte a pridajte hladkú múku. Vajce netreba. To má opodstatnenie len pri väčšom množstve halušiek, kedy je čas medzi vstupom prvej a poslednej halušky do hrnca pomerne dlhý a skôr vhodené halušky by sa stačili rozvariť, čomu prítomnosť vajca zabráni. Pri tomto množstve cesta by vajce urobilo halušky zbytočne tvrdé a neuvariteľné.
Cesto musí byť tuhé a kompaktné, inak uvaríte kašu. Voda nám medzičasom zovrela a my si namočíme prkienko alebo tanier, naň si vrhneme cesto a nožíkom odkrajujeme halušky. Presne ako sa to robievalo kedysi, keď neexistovali haluškáre, alebo ako v tomto videu, vidno to hneď na začiatku.



Áno, z dosky alebo taniera vám budú padať väčšie mordy ako z klasického haluškára. Ale haluškár sa neoplatí kvôli tomu špiniť, obvykle sa pri varení zadrbe ako sviňa a ďalšie pracné umývanie nám teda netreba. Keď získate trochu praxe, halušky z dosky nahdážete doslova za pár sekúnd. Varíme tak 5 minút, koštujeme. Keď sú, ocedíme a dáme na tanier/misku, premiešame s bryndzou a je to. Posypeme oškvarenou slaninou, ak chceme.
Okrem rýchlosti majú single halušky jednu super výhodu- takmer žiadny špinavý riad. Jedna panvica na slaninu (nepoužívam), jedna miska (za predpokladu, že v jednej a tej istej zarobíte cesto a potom z nej jete hotové halušky), jedna doska na krájanie a hrniec.

3 komentáre:

  1. tvoja babka mala pravdu, halusky treba robit vo velkom mnozstve, my sa ich chystame robit cez vikend tak hned nafotime a spravime tiez nas recept :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ak varím halušky pre celú rodinu, tak je toho ako pre desiatich, ale neznášam škrábanie zemiakov, ten riad, usvinený robot, monštruózny oslizený hrniec plus taniere v množstve zodpovedajúcom množstvu stravníkov. Nemať umývačku, tak ma klepne pepka a je po blogu. Pre jedného je po haluškách upratané raz-dva.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Uz viem co sa bude u nas varit cez vikend! Dik za inspiraciu

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...