Na objednávku môjho kolegu Ivana, Vám (a exkluzívne jemu) prinášam seriál/nekonečnú telenovelu o známych aj menej známych bylinkách a ich využití v kuchyni. Vlastne to bude seriál o dochucovaní a používaní byliniek a korenia všeobecne. Veľa ľudí si zvykne skracovať cestu k úspechu kúpou koreniacej zmesi, alebo (sodoma-gomora!) vegety. Čo nebýva vždy najšťastnejšie riešenie. Nielen z hľadiska obsahu toho hnusného debilného idiotského glutamanu, ale aj z hľadiska obsahu obyčajnej soli, ktorá často tvorí podstatnú časť obsahu balíčka. Keďže kilo soli stojí 30 centov a titěrné vrecúško koreniacej zmesi 50, rýchlo si vypočítame, že to nie je dobrý biznis. Navyše, niektoré bylinky sa správajú inak v čerstvom a inak v sušenom stave. Tým môžeme dosiahnuť úplne rozličné výsledky v chuti a vôni jedla.
Som si vedomá, že nie každý vie narábať s bylinkami a kombinovať ich či už so surovinami, alebo navzájom, pretože pri tom treba premýšľať a čo-to o bylinkách vedieť. S tým druhým Vám ochotne pomôžem, s tým prvým si musíte poradiť sami.
V prvej časti seriálu si predstavíme najpoužívanejšie korenie, a síce korenie a jeho druhy. Všetky sú vlastne jedna rastlina, ale guľôčky sa zbierajú v rôznych štádiách dozretia a tie majú rozličnú farbu a chuť.
1. Čierne korenie- Predáva sa buď vcelku, alebo mleté. Väčšina z nás ho pozná a aj používa bežne pri varení a dochucovaní. Ideálne je pomlieť si korenie doma a takéto čerstvé ho aj následne používať, či už na korenenie na stole, alebo v hrnci. Soľ a čerstvo mleté čierne korenie sú alfa a omega všetkého varenia. Ak nemáte doma nič iné, soľ a korenie vďačne dochutia čokoľvek, od mäsa cez dusenú zeleninu až po šalátový dressing. Nie je to samozrejme nič, z čoho by sme padli na riť, ale je to kuchynské basic s ktorým nič nepokazíte, podobne, ako malé čierne (šaty). Korenie ešte pomáha tráveniu a spaľovaniu prijatých kalórií.
2. Červené korenie- U nás sa samostatne nepredáva, teda aspoň o tom neviem. Dobre sa kombinuje s inými druhmi korenia, často sa vyskytuje vo štvorfarebných zmesiach.
3. Biele korenie- je veľmi jemné, nemá takú ostrú chuť a výborne sa hodí na jemné omáčky, napríklad holandskú. Super na ryby, hydinu aj zeleninu. Má takú akoby citrónovú vôňu a správa sa inak ako čierne korenie, ale smelo do neho, do jedla sa ho zmestí viac ako čierneho, keďže neštípe.
4. Zelené korenie- Štípe málo, takmer vôbec ale má špecifickú, takmer až bylinkovú chuť, často sa predáva sušený alebo aj sterilizovaný a ten sa používa na populárnu pepper omáčku k steaku. Často ho môžeme vidieť v obchodoch na syroch s bielou plesňou. Zelené korenie je typické pre kreolskú kuchyňu, teda kuchyňu juhu USA, oblasti New Orleans. To ale neznamená, že ho nemôžeme používať na nič iné, že. Hodí sa hlavne na mäso, steaky, ale aj kuracinu či lososa a veľmi dobre sa dopĺňa s chili.
Ale o bylinkových a koreniacich kombináciách si povieme nabudúce. Na domácu úlohu si naštudujte papriky, budem skúšať!
Tags
alkohol
bazalka
bhut jolokia
brokolica
brownies
bryndza
bylinky
cesnak
cesto
cestovanie
cestoviny
cuketka
čína
dezerty
divina
Do`s and Don`ts
eidam
feferóny
fotky
frflanie
gaštany
gorgonzola
grilovanie
habanero
hovädzina
chili
internet
Inventory
jalapeňo
jar
káva
kitchen celebs
knedľa
knihy
konzervy
korenie
koriander
kryštalický hnus
kukurica
kuracie mäso
leto
mäso
mäsové výrobky
médiá
nákupy
nápady a rady
nápoje
news
noviny
ohavnosti
ochutnávačka
ovocie
paprika
parmezán
party food
pečenie
peklo
petržlen
pizza
polievky
raňajky
recepty
reštaurácie
rímsky hrniec
rozmarín
ryby
sezóna
sladkosti
steak
sviečková
šalát
šampanské
špargľa
tekvica
torty
tymián
vajcia
vegetariánske
vianoce
víno
vychytávky
web
WTF
zelenina
zemiaky
Vyhľadávať v tomto blogu
Prihlásiť na odber:
Zverejniť komentáre (Atom)
Prečítal som si to.
OdpovedaťOdstrániťIvanes
mna nie ja o tom nic neviem.. :) ale clanok hodnotim na jednotku ..:) dat biele korenie do holandskej omacky ma predtym nenapadlo .)
OdpovedaťOdstrániť