štvrtok 19. januára 2012

Šalát na večeru

Ak bolo jedno z vašich novoročných predsavzatí aj to, že konečne schudnete, dobré pre vás. Ja budem šťastná, ak sa mi podarí aspoň trochu zredukovať tú pneumatiku, kvôli ktorej nezapnem svoje (jediné) rifle. Moja stratégia: žiadne smažené blbosti, čo najmenej sladkostí (1 miňonka denne je OK, pre mňa), zdravé raňajky a na večeru už iba šalát.
Pravidlá večerného diétneho šalátu sú jednoduché. Musí obsahovať zeleninu, bielkovinovú a sacharidovú zložku. Zelenina dodá objem, aby si žalúdok myslel, že sme sa veľa veľa nažrali. Bielkoviny zaistia pocit sýtosti v čase medzi večerou a ľahnutím do postele. Ísť spať s revúcim žalúdkom nie je ani zdravé, ani nijak zvlášť príjemné. Keby sme sa spoľahli iba na zeleninu, dlho s tým nevydržíme a o desiatej sa uchýlime k tomu najkalorickejšiemu, čo v chladničke nájdeme. Sacharidy telo potrebuje, hoci na večer ich stačí máličko a navyše by mali byť komplexné (to sú tie, čo nechutia sladko). Sacharidy reprezentujú také fasa šalátové ingrediencie, ako sú napr. krutóny, kukurica, hrášok alebo ovocie, rajčiny či toast, ktorý si môžeme pochrumkávať popri šaláte. Bielkoviny obsahujú zase také šmaky, ako mäso (radšej chudé- kuracie, hovädzie), syr (cottage, parmezán, modrý), šunka alebo vajíčka.
Dôležitou súčasťou šalátu je dressing, už sme si o tom písali, ale stále platí, že práve na ňom niekedy stojí chuť celého jedla. Je jedno, či ideme na odľahčenom režime, alebo nie, kupovaným zálievkam sa vyhýbame, lebo je to samý škrob a Ečka, a vôbec, sú fuj a preto si robíme vlastné. Olivový olej, soľ, korenie a trocha limetkovej šťavy je základ, na ktorom môžeme stavať a pridávať všetko, čo sa nám páči.

Ale dnes vás nebudem zaťažovať teóriami, dáme si hneď nejaký príklad, nie?

Šalát s kuracími pečienkami



na dve porcie
250 g kuracích pečienok
1/2 hlávky hlávkového šalátu
môžeme pridať horké listy- čakanku, friseé a tak
200 g čerstvého alebo mrazeného zeleného hrášku
olivový olej
soľ, korenie
vínny ocot
cukor 1pl

Najprv si sparíme hrášok- stačí zaliať horúcou vodou z kanvice, 1 minútu nechať stáť a potom vodu zliať, aby ostal teplý. Medzitým si naaranžujeme šalát a očistíme pečienky. Tie pokrájame na menšie kúsky, také na jeden krát do huby. Rozohrejeme si panvicu a na ňu dáme olivový olej, na ktorom opečieme pečienky. Tu vás musím varovať, aké sú kuracie pečienky pľuhy. Treba ich totiž osmážať ako steak. Ak sú ešte aj pokrájané, stačí ich iba po všetkých stranách opiecť a je to, dusiť to netreba. Dajte si preto pozor- panvica musí byť dostatočne veľká, aby mala každá pečienka svoje miesto. Inak urobíte magľajs. Sprudka ich preto opečte, po jednej poobracajte (nie je to zase také strašné, ako to znie, iba vás chcem vystríhať pred skupinovým vrhnutím hromádky pečienok na panvicu) a odložte bokom. Takto ostanú vnútri trochu ružové a  hodvábne jemné. Kto má rád tvrdé pečienky, nech si dusí.
Na panvici nám teraz ostal hodnotný výpek z pečienok. Ten nevyhodíme, ale použijeme na teplý dressing. Stiahneme plameň na najmenší a do výpeku nasypeme cukor. Ten necháme rozpustiť, ale nenecháme mu priestor na skaramelizovanie a rýchlo ho zalejeme vodou, stačí pokryť dno panvice, aj tak sa časť odparí. Dochutíme vínnym octom (ja používam aj malt vinegar), posolíme, pokoreníme, opáčime. Ak je to málo slané/kyslé,sladké- pridáme príslušné dochucovadlo.
Na tanier naložíme listy, na vrch nakladieme pečienky a nasypeme hrášok. Zalejeme dressingom. Hotovo.

Nabudúce vám ukážem môj najobľúbenejší šalát. Stay tuned, na bloggerovi aj twitteri. 

2 komentáre:

  1. no kuraciu pečienku som v šaláte ešte nejedla :) ale vyzerá to lákavo :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite to skús, je to bomba...viem, že každý nemusí mať rád pečienku, ale stojí za to to vyskúšať. Kombinácia sladkej omáčky s pečienkou je WOW, možno by to šlo aj s ryžou alebo zemiakmi, ale chceme tu chudnúť.

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...