sobota 21. januára 2012

Vichyssoise

Ako je možné, že som nevedela o tejto polievke???? Respektíve počula som o nej, ale ešte som ju nevarila. Prečo? Je taká primitívna, že ju zvládne pripraviť aj cvičená gorila a pritom chutí luxusne. Vichyssoise je dôkaz, že za málo peňazí sa dá navariť veľa muziky. Nemusí byť vždy kaviár.
Vichyssoise je ale len taká dobrá, aké dobré suroviny použijete. Žiadny bujón, žiadna vegeta, iba pór a zemiaky.



Potrebujeme na 3-4 porcie
4 malé zemiaky
1 pór
vodu podľa potreby, cca 1 liter
soľ, korenie
maslo

Najprv si očistíme pór a zemiaky. Pór začneme krájať od koreňov a pokračujeme, až kým kolieska nie sú celé zelené. Zelenú časť si odložíme. Zemiaky si nakrájame na menšie kocky. Z masla si odkrojíme 1 cm hrubý pásik a necháme v hrnci rozpustiť, nasypeme pór a na miernom ohni opekáme, miešajúc. Pór by nemal zhnednúť, stačí ho len zvoľna osmažiť a rozpadnúť sa na slíže, bude to trvať asi dve minútky. Potom pridáme zemiaky, decentne osolíme a zalejeme vodou tak, aby bolo všetko ponorené. Varíme, pokiaľ nie sú zemiaky mäkké. Okoreníme mletým korením a rozmixujeme- je jedno, či v mixéri, alebo použijeme mixér tyčový. Ak by sa nám podarilo urobiť polievku hustú ako omáčka, dolejeme vriacu vodu z kanvice a premixujeme opäť. Môžeme ozdobiť zelenou časťou póru. Hotovo.

Nepripadá vám to totálne blbovzdorné? Ja som túto polievku jedla na večeru s krutónmi a bola to bašta.

2 komentáre:

  1. Ja som takto minule robil brokolicovu - na porovom zaklade. A vyskusal som ju uplne bez smotany, vobec neni potrebna! Ale aby bola krasna kremova, brokolicu treba poriadne rozvarit co mi zase trha srdce kvoli vitaminom.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. presne! žiadne ofaje, žiadna smotana, múka, zahusťovanie...to sa mi páči. A hej, pokiaľ nerozvaríš zeleninu na kašu, nie je to také seksi krémové :/ u zemiakov to neva, ale tá brokolica už je iné kafe.

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...