Tohto fešáka som si kúpila v maďarskom Tescu za 9 eur. Smiešna cena, u nás stojí aj na internete dvojnásobok. Trochu som váhala, ale napokon som šťastná, že som sa nechala ukvákať. Táto fotka nie je originál moja, ale je to presne tento:
V návode stálo, že pred použitím ho treba ponoriť na 15 minút do studenej vody. Je to a dve veci: Jednak aby hrniec od tepla v rúre nerozdrapilo, druhak preto, aby póry neglazovanej hliny nasiakli vodou, ktorá sa postupne odparuje dovnútra hrnca a tak sa jedlo varí v pare a udržiava konštantnú teplotu.
Super vec je, že do rímskeho pekáča iba naukladáte surové a studené veci, podlejete, šupnete do rúry, nastavíte budík a koniec. Netreba ani dodatočne pridávať vodu, lebo sa neodparuje von, ale ostáva v hrnci. Dôležité je používať rímsky hrniec iba v rúre, nesmie sa dávať na varné dosky ani plynové horáky. Vlastne celkovo potrebuje trochu iný prístup, ale na to sa dá zvyknúť, najmä ak potrebujete pripraviť väčšie množstvo jedla.
Rímsky hrniec sa vkladá vždy do studenej rúry, až potom sa má zakúriť a postupne vyhriať na určenú teplotu. Ak by sme dali mokrý pekáč do žeravej rúry, rozdrapilo by ho.
Ja som v ňom piekla divú krkovicu, ale upečiete v ňom hocičo, od kuraťa cez celú morku až po chleba, a to je vážení výzva, ktorú prijímam!
Čo sa týka údržby, mývalov nepoteším, lebo vyčistiť ho do podoby, v akej ste ho kúpili, sa jednoducho nedá. Hlinený rímsky pekáč je neglazovaný, nasiakava vodu, tuk, špinu, ale aj čistiace prostriedky a podobne, preto to treba čistiť kefou a nechať špinu radšej odmáčať, ako ju nejakým tekutým práškom drhnúť. Som odhodlaná čistiť ho prírodnou cestou, lebo jar upcháva póry a ja nechcem jesť jar. Nechutí tak dobre, ako vonia.
Tags
alkohol
bazalka
bhut jolokia
brokolica
brownies
bryndza
bylinky
cesnak
cesto
cestovanie
cestoviny
cuketka
čína
dezerty
divina
Do`s and Don`ts
eidam
feferóny
fotky
frflanie
gaštany
gorgonzola
grilovanie
habanero
hovädzina
chili
internet
Inventory
jalapeňo
jar
káva
kitchen celebs
knedľa
knihy
konzervy
korenie
koriander
kryštalický hnus
kukurica
kuracie mäso
leto
mäso
mäsové výrobky
médiá
nákupy
nápady a rady
nápoje
news
noviny
ohavnosti
ochutnávačka
ovocie
paprika
parmezán
party food
pečenie
peklo
petržlen
pizza
polievky
raňajky
recepty
reštaurácie
rímsky hrniec
rozmarín
ryby
sezóna
sladkosti
steak
sviečková
šalát
šampanské
špargľa
tekvica
torty
tymián
vajcia
vegetariánske
vianoce
víno
vychytávky
web
WTF
zelenina
zemiaky
tak toto vyzera byt ako super vecicka, raz si ho urcite zaobstaram ;o)
OdpovedaťOdstrániť