štvrtok 28. júna 2012

Inšpirácie na grilovanie

Spolu s grilovacou sezónou prichádzajú do slovenských záhrad a dvorov kilá krkovičky obalenej v grilovacom korení. Proti krkovičke nič- ale grilovacie korenie? Akože pardón, to sa fakt na nič lepšie nezmôžete?

Preto som tu ale ja, aby som Vám dala pár užitočných grilovacích tipov. Na gril môžete vrhnúť fakt kadečo, ja napríklad odporúčam obyčajný bravčový bôčik. Voilá:



Ivana, akože fakt, bôčik? Nie je to málo nóbl?
Nie, nie je. Pamätajte si, že najlepšie veci sú tie najjednoduchšie. Doma aj tak nikdy nenavaríte ani nenastajlujete jedlo tak, ako v päťhviezdičkovom hoteli, a konieckoncov, aj kuchyne najlepších reštaurácií vychádzajú z jednoduchej, sedliackej kuchyne, kvalitných surovín a jednoduchých postupov.
Takže.
Bravčový bok je lacný, rýchlo hotový a ešte k tomu dobrý. Nakrájajte ho na tenšie plátky, namarinujte a ogrilujte dochrumkava. Nemám rada mastné mäso (napr. krkovičku) ale toto zjem bez problémov. Tuk v mäse zaistí chuť a tenké rezy zase chrumkavú štruktúru. A aby bolo dielo dokonalé, naložte plátky na noc do marinády.



marináda na bôčik, asi 1kg:

dve lyžice oleja (áno, naozaj tak málo. Bok je veľmi mastný sám osebe)
soľ, korenie podľa chuti
červená paprika
2 strúky cesnaku
lyžičku trstinovej melasy

marinádou potrieme naklepané plátky bôčika a necháme v chladničke cez noc. Na druhý deň grilujeme cca 15 minút, priebežne koštujeme- tuk z bôčika by sa mal vypiecť a bok ostane pekne chrumkavý. Podľa toho spoznáme, že už to je.

A čo ešte grilujeme? No všetko!

- Párky a klobásy na gril vyberajte podľa obsahu mäsa a éčiek, ale to hádam už viete, že pod 85 percent nebrať.
- Hydina je na gril super, na chuťovo nevýrazné a suché poľské kura môžete použiť aj veľmi výraznú a ostrú marinádu, v tomto prípade nepotrebujeme zvýrazňovať chuť mäsa, lebo tam jednoducho nie je. Ja dávam že: Rozmarín, tymián, cesnak, med (plus olej, korenie a soľ). Pozor, med sa zvykne pripaľovať, takže radšej grilujte pomaličky, na nižšej teplote.
- Kačacie prsia. Ak sa rozhodnete pre túto luxusnú pochúťku, dajte si pozor, nech to neprepečiete ako vaša babka, čo drela kačku tri hodiny v rúre. Výborný recept na prso na grile nájdete napríklad tu:
http://mlsnakocka.blog.cz/1206/grilovana-kachni-prsa-se-salveji-a-merunkovymi-spizy
- Bravčové je tučné, takže sa dobre griluje. Normálne sa grilujú plátky, ale ak chcete zamachrovať, ugrilujte panenku vcelku tak, ako to urobila Anetka a ako sa to chystám urobiť ja budúci víkend na našej terracehttp://anetagoesyummi.blogspot.sk/2011/07/grilovana-bravcova-panenka-v-medovo.html
- Hovädzie steaky sú tiež na grile úžasné, robia sa rovnako, ako na panvici. Recept odo mňa, tu: http://eveesfoodblog.blogspot.sk/2011/11/luxusny-obed-za-par-eur-vol-2.html
- O jahňacine ani asi nemusím začínať. Na gril sa hodia hrebienky a postup je rovnaký ako pri steaku.
- Mleté mäso: Osoľte, okoreňte a uplackajte placky a hoďte ich na gril. Naozaj nie je treba vajce, ani nič, nebude sa to rozpadávať. Podmienkou je mäso, ktoré si pomeliete sami, alebo vám ho pomelie mäsiar. Jedine tak viete, čo v tom je. Nepokúšajte sa osierať to mäsovými prípravkami z tesca. Podávajte to ako kebab, alebo ako hamburger, s kopou šalátu.
- Ryby. Klasika, ako aj na panvici, odporúčam pstruha, alebo kapra. Skúste ich posoliť, pokoreniť, dovnútra strčiť koliesko citrónu a pár vetvičiek tymiánu.
- Zelenina- namarinujte a grilujte. Mám vyskúšané cukety, patizóny, rajčiny, jarné cibuľky, papriky (nikdy nezavrhuj papriku, pokiaľ si nejedol grilovanú)!, ale aj šúľky kukurice, alebo uvarené zemiaky nakrájané na plátky.
- Ovocie. dajte na gril alobal, lebo vám ovocie bude voňať po klobáse. Vyváľajte ovocie vo vanilkovom cukre a je to. Banány, jablká, hrušky (na plátky, banán krájajte pozdĺžne), mango a óóh, ananás. Podávajte so zmrzlinou.

O ďalšie grilovacie tipy sa môžete smelo podeliť v diskusii, nech sme všetci múdrejší.

6 komentárov:

  1. bocik je najlepsi, ja osobne vzdy kupim aj s rebrami, tie pekne oddelim od bocika nech na nich ostane aj kus maso, okorenit, osolit a moze sa grilovat ci uz samotne rebra alebo aj kus bocika

    OdpovedaťOdstrániť
  2. výborný je grilovaný cesnak, z celej hlavičky sa odreže vrch, griluje sa pomaly, cesnak krásne zmäkne a získa sladkavú chuť

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Bôčik rulez. S marhuľovým čatní alebo nakladanou zeleninou, mmm :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. napr. z mojich asi toto:
    http://germa-vari.blogspot.sk/2007/06/vymaovan-grilovaka.html
    http://germa-vari.blogspot.sk/2007/07/grilovan-banny-chrnen-slaninkou.html
    http://germa-vari.blogspot.sk/2008/07/grilovan-zmrzlina.html
    http://germa-vari.blogspot.sk/2008/08/letn-pzy-baklanov-kavir.html
    http://germa-vari.blogspot.sk/2011/07/grilovacka.html
    http://germa-vari.blogspot.sk/2011/08/trojfarebna-bodka-za-grilovackou.html
    http://germa-vari.blogspot.sk/2011/09/vegetarianska-grilovacka-na-teple-letne.html
    http://germa-vari.blogspot.sk/2011/09/hlavne-jedlo-grilovacieho-dna.html
    Zahltila som to, ale snáď aj inšpirovala

    OdpovedaťOdstrániť
  5. jeej, ano, akurat dnes sme robili doma opat tu grilovanu panenku v celku... boze, to bola proste poezia...

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Tak toto si niekde budem musieť uložiť. Vďaka veľakrát za inšpiráciu. Musím povedať, že sa na grilovaciu sezónu celkom teším. Minulé leto som si na záhradu kúpil taký malinkatý gril a celkom hojne sme ho cez leto využívali. Začal som teda uvažovať nad tým, že na toto leto by som už kúpil nejaký poriadny, pravdepodobne plynový.

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...