Po dlhšej odmlke sa vám hlási môj fajnovéhožrádlachtivý kolega, administrátor číslo dva a gastronadšenec v jednej osobe, ktorý si želá ostať v anonymite. Už ste tu mohli od neho čítať reportáž o papanici z Hong Kongu, aj menší infarkt z Jednoty, no dnes vám prinášame žlčou, potom a horkou slinou písanú recenziu reštaurácie U zlatého vodníka na Zlatých pieskoch.
Pohodlne sa posaďte a nechajte sa obklopiť tou atmoškou, stojí to za to.
Úroveň slovenskej
gastronómie mi spôsobuje neurózu, žalúdočné vredy a náznaky
psychosomatických porúch dlhodobo. Keby som kvôli každému sprostému čašníkovi,
špinavému poháru, dodrbanému jedlu či riedenej whisky písal článok (či už na
tento blog alebo inde), nestíham ani chodiť do roboty. A teda – nemal by
som ani peniaze na ďalšie návštevy skvelých slovenských lokálov.
Ale: toto stojí za to.
Reštaurácia U Zlatého vodníka na Zlatých pieskoch. Relatívne známy lokál,
ja som tam bol prvý (a definitívne posledný) raz.
Zavítali sme tam s
kamošom na neskorý nedeľný obed. Terasa bola plná, usadili
sme sa teda dnu. Interiér vcelku OK, neurazí. Narozdiel od čašníka a jedla.
-ryby (všetky druhy a spôsoby,
morské a sladkovodné, plus morské
plody)
-pizza (zo 10 druhov)
-steaky („s vajcom“
a podobne)
-kuracie („gordon“
nechýba, samozrejme. A ani soté, „kuracie stejky“)
-bravčové
-cestoviny (lasagne
a všetko okolo toho)
-bryndzové halušky
-vyprážaný syr
-šaláty
-...a mnoho iného.
Jednoducho, pestrosť ako má byť, no né?
Vyberám si, po dôkladnom
premýšľaní o tom, čo u takého Vodníka môže byť čerstvé a (tušiac čosi
zlého vo vzduchu), nedo**bané - panenku plnenú šafránom a nivou, k tomu
opekané zemiaky. Kamarát detto, ale miesto šafránu bol baklažán.
Na jedlo čakáme dlho.
Mohlo sa to odhadom blížiť k 45 minútam. Takýto čas som ochotný
akceptovať. Ale v úplne iných podnikoch s úplne iným druhom jedál.
...and I was like... what the fuck?! Poznáte tú pieseň...
Panenka, tri rolky,
utopená v pol litri akože nivovej omáčky. Fajnová, múčna, konzistenciou
presne ako konské semeno. Nie, neviem
ako vyzerá, ale podľa mňa presne takto.
Ono, ja som si inak
žiadnu takúto omáčku neobjednal.
Pozerám, čo je teda v panenke. A bum. Akási melanž, netuším čo presne
– nejaká ta niva, podľa farby aj šafran a prosím pekne, vajcia na tvrdo.
Aspoň sa mi zdalo. Na hranici požívateľnosti.
Perlou boli opekané
zemiaky. U vodníka považujú za opekané zemiaky hranolky v tvare
kociek. Drbnuté do fritézy. Haló, ľudia, odkedy je opekané synonymom pre
fritované? Keď si dávam opekané zemiaky, asi sa chcem vyhnúť mastnote zo
špinavých fritéz a karcinogénom z polročného oleja! Ja neviem, ako to
pripravovali, ale tie zemiaky boli také vriace, že sa nedali jesť asi 15 minút!
Podotýkam – zemiaky mi
doniesli v osobitnej miske. V princípe nič proti, to je fajn – ale,
v tomto prípade bolo mimoriadne tragikomické, že zemiaky – mnou objednanú
(síce, vlastne úplne inú) prílohu, museli dať do osobitnej misy, pretože na
tanieri si veselo hovela trikolóra surovej zeleniny, ktorú som vôbec nechcel!!!
LOL.
K jedlu – suma
summarum, zhrnuté a podčiarknuté: Nech to premenujú na Panenka znásilnená koňom v záhrade!!!
Ako gastrofanúšikovi mi
bolo zle aj z toho, ako niekto dokáže zneuctiť taký skvelý kus kvalitného
masa.
Spravil som chybu, že som jedlo už na začiatku nevrátil. Zjedol som mäso (plnku som vykuchal), trochu kapusty
a pseudoopekaných zemiakov. Problém bol, že to bolo prvé jedlo dňa –
a bolo čosi po tretej poobede. A v nohách som mal 20 kilometrov
na bajku.
Ale to je jedno.
Cena za tento horor bola
19,08 eura. Čašník (cca 45+ rokov) dostal na cent presne. Nasleduje prepis
konverzácie po tom ako zbadal drobné:
-A vám nechutilo???
-Nie.
-Ale veď to je chyba kuchárky, nie moja!
-A okrem toho sme dlho čakali.
-Ale veď som vám vravel, že budete dlhšie čakať!!
-Prosím? Nič ste nám
nevraveli.
-No veď je nedeľa! V nedeľu máte predsa mať
čas, viete! V nedeľu sa oddychuje, ale ako myslíte! A za to môže kuchárka,
ona je tu sama. Viete, ja nevarím!!
-???!!!!! Snáď si o voľnom
čase rozhodujeme sami.
-No ako myslíte, viete, v nedeľu sa
neponáhľa, v nedeľu sa oddychuje!!
-(Stratili sme všetky
slová)
-Dovidenia
Či sa pozdravil on, už
neviem.
nasledujú udivené a zhrozené
pohľady ďalších hostí
čašník si berie
peniaze, medené mince s pohŕdaním necháva na stole
Toto je, vážení, nonsens.
Drzosť najhrubšieho zrna, neúcta voči hosťovi, ako sa teda ani na Slovensku len
tak nevidí.
Nedá mi nezvolať jediné: Vitajte na Slovensku! Viac k tomu netreba, všetko je predsa jasné a nič nové :-)
OdpovedaťOdstrániťNadherna recenzia, skoda len ze tak jemne pisana. Uplne vazne, taketo hnusne vyvarovne si zasluzia 100%-ny sarkazmuz v kazdej vete.
OdpovedaťOdstrániťThumbs up!
Michaelo
Clovece, ja sa tam nakoniec asi naozaj pojdem pozriet :D
OdpovedaťOdstrániťSkvelý článok! A samozrejme, Slovensko... kde má čašník navrch nad zákazníkom...
OdpovedaťOdstrániť