Toto mi prišlo mailom ako provokácia od môjho kolaborujúceho kolegu (ktorý je mimochodom admin číslo dva mojej FB stránky- stavím sa, že ste netušili že sme dvaja :-).
Mäso pochádza z Billy v Hainburgu. Kto býva v Bratislave, má geografickú výhodu, lebo za kvalitnejšími potravinami sa tam jednoznačne oplatí zájsť. Tu účinkuje rib steak, ktorý u nás zoženiete len ťažko. My sme ho našli v bežnom supermarkete, za cenu 9,90/kg. Je to síce dvakrát viac ako za suchý separát (kuracie prsia), ale kvalitou a chuťou ich takéto mäso prevyšuje niekoľkonásobne.
Fígeľ je v tom, že toto mäso je vyzreté. Predáva sa vo vákuovom balení a v ňom je mäso schopné pri nízkej teplote (cca 3-4 stupne nad nulou) zrieť. Takže sa toho netreba báť, že mäso nie je čerstvé alebo je dokonca pokazené, naopak- jedine takto nebude váš steak tvrdý ako podrážka.
Takže nasadnúť do voza, zájsť do najbližšej rakúskej Billy a kúpiť steak a urobiť s ním toto:
Päsťou pobúchať(pozor na kosť, bolí to), natrieť olivovým olejom a posypať obyčajným rozdrveným korením. V žiadnom prípade nepoužívajte koreniacu zmes alebo soľ! Tá by vytiahla z mäsa šťavu. Rib je o niečo húžvavejší ako samotná sviečková (postup na ňu nájdete v tomto texte), takže postup 3 minúty z každej strany plus 5 minút intenzívneho pečenia vo vyhriatej rúre pri 180 stupňoch je primeraný stupňu medium. Na obrázku je ešte omáčka zo šťavy- tú z pekáča vylejte naspäť do panvice (alebo mäso vyberte z nádoby, v ktorej ste ho smažili a piekli zároveň), pridajte trošku masla, trochu francúzskej horčice a džem z lesných plodov. Počas prípravy omajdy si steak odpočinie.
A ako vidíte, mäsu sekunduje BIO špargľa privezená zo záhoria. Stačí ju uvariť vo vode a osoliť, žiadna veda. Steak a omáčka sú výrazné dosť.
Disclaimer: Chuťazmus je terminus technicus, ktorý vznikol spojením slov chuť a orgazmus. Označuje blahé pocity vyvolané dráždením chuťových buniek príjemnými podnetmi.
Tags
alkohol
bazalka
bhut jolokia
brokolica
brownies
bryndza
bylinky
cesnak
cesto
cestovanie
cestoviny
cuketka
čína
dezerty
divina
Do`s and Don`ts
eidam
feferóny
fotky
frflanie
gaštany
gorgonzola
grilovanie
habanero
hovädzina
chili
internet
Inventory
jalapeňo
jar
káva
kitchen celebs
knedľa
knihy
konzervy
korenie
koriander
kryštalický hnus
kukurica
kuracie mäso
leto
mäso
mäsové výrobky
médiá
nákupy
nápady a rady
nápoje
news
noviny
ohavnosti
ochutnávačka
ovocie
paprika
parmezán
party food
pečenie
peklo
petržlen
pizza
polievky
raňajky
recepty
reštaurácie
rímsky hrniec
rozmarín
ryby
sezóna
sladkosti
steak
sviečková
šalát
šampanské
špargľa
tekvica
torty
tymián
vajcia
vegetariánske
vianoce
víno
vychytávky
web
WTF
zelenina
zemiaky
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára