štvrtok 19. apríla 2012

Chuťazmus

Toto mi prišlo mailom ako provokácia od môjho kolaborujúceho kolegu (ktorý je mimochodom admin číslo dva mojej FB stránky- stavím sa, že ste netušili že sme dvaja :-).


Mäso pochádza z Billy v Hainburgu. Kto býva v Bratislave, má geografickú výhodu, lebo za kvalitnejšími potravinami sa tam jednoznačne oplatí zájsť. Tu účinkuje rib steak, ktorý u nás zoženiete len ťažko. My sme ho našli v bežnom supermarkete, za cenu 9,90/kg. Je to síce dvakrát viac ako za suchý separát (kuracie prsia), ale kvalitou a chuťou ich takéto mäso prevyšuje niekoľkonásobne.
Fígeľ je v tom, že toto mäso je vyzreté. Predáva sa vo vákuovom balení a v ňom je mäso schopné pri nízkej teplote (cca 3-4 stupne nad nulou) zrieť. Takže sa toho netreba báť, že mäso nie je čerstvé alebo je dokonca pokazené, naopak- jedine takto nebude váš steak tvrdý ako podrážka.

Takže nasadnúť do voza, zájsť do najbližšej rakúskej Billy a kúpiť steak a urobiť s ním toto:
Päsťou pobúchať(pozor na kosť, bolí to), natrieť olivovým olejom a posypať obyčajným rozdrveným korením. V žiadnom prípade nepoužívajte koreniacu zmes alebo soľ! Tá by vytiahla z mäsa šťavu. Rib je o niečo húžvavejší ako samotná sviečková (postup na ňu nájdete v tomto texte), takže postup 3 minúty z každej strany plus 5 minút intenzívneho pečenia vo vyhriatej rúre pri 180 stupňoch je primeraný stupňu medium. Na obrázku je ešte omáčka zo šťavy- tú z pekáča vylejte naspäť do panvice (alebo mäso vyberte z nádoby, v ktorej ste ho smažili a piekli zároveň), pridajte trošku masla, trochu francúzskej horčice a džem z lesných plodov. Počas prípravy omajdy si steak odpočinie.
A ako vidíte, mäsu sekunduje BIO špargľa privezená zo záhoria. Stačí ju uvariť vo vode a osoliť, žiadna veda. Steak a omáčka sú výrazné dosť.

Disclaimer: Chuťazmus je terminus technicus, ktorý vznikol spojením slov chuť a orgazmus. Označuje blahé pocity vyvolané dráždením chuťových buniek príjemnými podnetmi.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...