utorok 10. júla 2012

McFalafel

Jedného dňa vstanem a na stole plné vrece ozajstných žemlí z mekáča. No fakt. Ani sa nepýtajte, ako sa tam ocitli. Faktom ale je, že nebolo v našich (bytových) silách zožrať to všetko, tak som sa už-už chcela zmieriť s ich plesnivým osudom. Lenže potom sa zrodil nápad.

photo by: Ivan Szabo 


Kúpila som cícer, uhorku a smotanu a večer sa vybrala vyrobiť falafelový obed pre mojich kolegov. Pol kila cíceru som namočila ráno a večer už bol pekne mäkký. Falafel podávajte v pite, alebo v žemli, s koriandrovým dressingom alebo zazikmi, obložte zeleninou. Je to vlastne taká vegetariánska fašírka. Ak chcete, vysmažte ich na oleji, ale dajú sa aj upiecť v rúre. V takom prípade ale pridajte do cesta olivový olej.

potrebujeme:
pol kila cíceru (alebo dve- tri plechovky)
koriander
rímsku rascu
soľ, korenie
vajce
menšiu cibuľu
dva strúky cesnaku

Cícer dajte do nádoby a zalejte horúcou vodou z kanvice, ale nevarte. Nechajte ho takto namočený cez noc vo väčšej nádobe. Počítajte s tým, že strukovina zväčší svoj objem. Cícer by sa mal močiť aspoň 12 hodín, ale už som ho máčala aj dve hodiny a dobre bolo. Namočený cícer šupnite do mixéra spolu s cesnakom a cibuľou, soľ a koreniny pridáme podľa chuti. Rozmixujte ho (bez vody!) na kašu a pridajte vajce, alebo dve. Tvarujte guľky, tie potom v rukách splacnite ako nugety. Nepokúšajte sa z toho urobiť placky, strašným spôsobom sa to rozsýpa. Guľky, alebo skôr okruhliaky  nejakým zázrakom držia. Tvary smažte na oleji, alebo ich upečte v rúre dozlata.

K falafelu som urobila legendárny dressing. Potrebujeme:
1 kyslú smotanu
rovnaký diel kvalitnej majonézy
1 uhorku
malý strúčik cesnaku
dve-tri stonky mäty, podľa chuti

uhorku nastrúhajte a vymačkajte z nej prebytočnú vodu. Cesnak nastrúhajte tiež, ale na jemnejšom strúhadle. Mätu nasekajte, ale nie príliš nadrobno. Zmiešatje so smotanou a majonézou a je to. Priaznivci nízkotučných variácií môžu majonézu úplne vynechať, v takomto prípade ale treba omáčku posoliť. Môžete pridať aj guľôčky granátového jablka na ozdobu. Kým stihol dobehnúť Ivan s foťákom, kobylky už všetok dressing zožrali, tak sme fotili s kečupom


1 komentár:

  1. Som rozmýšľala, čo pripravím zajtra na večeru. Ďakujem za tip :-) Miesto vajec dám hrašku a dresing urobím z bieleho sójového jogurtu :)

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...