Jedného dňa vstanem a na stole plné vrece ozajstných žemlí z mekáča. No fakt. Ani sa nepýtajte, ako sa tam ocitli. Faktom ale je, že nebolo v našich (bytových) silách zožrať to všetko, tak som sa už-už chcela zmieriť s ich plesnivým osudom. Lenže potom sa zrodil nápad.
photo by: Ivan Szabo
Kúpila som cícer, uhorku a smotanu a večer sa vybrala vyrobiť falafelový obed pre mojich kolegov. Pol kila cíceru som namočila ráno a večer už bol pekne mäkký. Falafel podávajte v pite, alebo v žemli, s koriandrovým dressingom alebo zazikmi, obložte zeleninou. Je to vlastne taká vegetariánska fašírka. Ak chcete, vysmažte ich na oleji, ale dajú sa aj upiecť v rúre. V takom prípade ale pridajte do cesta olivový olej.
potrebujeme:
pol kila cíceru (alebo dve- tri plechovky)
koriander
rímsku rascu
soľ, korenie
vajce
menšiu cibuľu
dva strúky cesnaku
Cícer dajte do nádoby a zalejte horúcou vodou z kanvice, ale nevarte. Nechajte ho takto namočený cez noc vo väčšej nádobe. Počítajte s tým, že strukovina zväčší svoj objem. Cícer by sa mal močiť aspoň 12 hodín, ale už som ho máčala aj dve hodiny a dobre bolo. Namočený cícer šupnite do mixéra spolu s cesnakom a cibuľou, soľ a koreniny pridáme podľa chuti. Rozmixujte ho (bez vody!) na kašu a pridajte vajce, alebo dve. Tvarujte guľky, tie potom v rukách splacnite ako nugety. Nepokúšajte sa z toho urobiť placky, strašným spôsobom sa to rozsýpa. Guľky, alebo skôr okruhliaky nejakým zázrakom držia. Tvary smažte na oleji, alebo ich upečte v rúre dozlata.
K falafelu som urobila legendárny dressing. Potrebujeme:
1 kyslú smotanu
rovnaký diel kvalitnej majonézy
1 uhorku
malý strúčik cesnaku
dve-tri stonky mäty, podľa chuti
uhorku nastrúhajte a vymačkajte z nej prebytočnú vodu. Cesnak nastrúhajte tiež, ale na jemnejšom strúhadle. Mätu nasekajte, ale nie príliš nadrobno. Zmiešatje so smotanou a majonézou a je to. Priaznivci nízkotučných variácií môžu majonézu úplne vynechať, v takomto prípade ale treba omáčku posoliť. Môžete pridať aj guľôčky granátového jablka na ozdobu. Kým stihol dobehnúť Ivan s foťákom, kobylky už všetok dressing zožrali, tak sme fotili s kečupom
Tags
alkohol
bazalka
bhut jolokia
brokolica
brownies
bryndza
bylinky
cesnak
cesto
cestovanie
cestoviny
cuketka
čína
dezerty
divina
Do`s and Don`ts
eidam
feferóny
fotky
frflanie
gaštany
gorgonzola
grilovanie
habanero
hovädzina
chili
internet
Inventory
jalapeňo
jar
káva
kitchen celebs
knedľa
knihy
konzervy
korenie
koriander
kryštalický hnus
kukurica
kuracie mäso
leto
mäso
mäsové výrobky
médiá
nákupy
nápady a rady
nápoje
news
noviny
ohavnosti
ochutnávačka
ovocie
paprika
parmezán
party food
pečenie
peklo
petržlen
pizza
polievky
raňajky
recepty
reštaurácie
rímsky hrniec
rozmarín
ryby
sezóna
sladkosti
steak
sviečková
šalát
šampanské
špargľa
tekvica
torty
tymián
vajcia
vegetariánske
vianoce
víno
vychytávky
web
WTF
zelenina
zemiaky
Som rozmýšľala, čo pripravím zajtra na večeru. Ďakujem za tip :-) Miesto vajec dám hrašku a dresing urobím z bieleho sójového jogurtu :)
OdpovedaťOdstrániť