Aj keď sa snažíte cuketky obrať, kým sú ešte malé, určite sa v tej zmäti listov a stoniek schováva jedna sviňa, ktorá dorastie do veľkosti, s ktorou sa nedá takmer nič spraviť. Ale nebojte, ja vás naučím, ako tieto papľuhy zužitkovať.
Dve prerastené cukety som vybartrovala za pár prerastených uhoriek nakladačiek. Doma som vydlabala vnútro so semiačkami a nastrúhala aj so šupou. Pamätajte, že celé vnútro musíte vyhodiť, lebo chutí ako pena a sú v ňom jadierka. Takže jednu cuketu rátajte ako dve porcie, prípadne jednu porciu pre extra hladného stravníka.
Okrem cukiet potrebujeme:
vajce (jedno, pri väčšom množstve 2)
múku (ja som dala hladkú)
soľ, korenie
cesnak, chili a koreniny aké máme radi
cuketa je chuťovo neutrálna, takže čím ju okoreníte, taká nakoniec bude. Môžete pokojne experimentovať aj s exotickým korením, jak je libo.
Cukety vydlabte, nastrúhajte na hrubom strúhadle a posoľte, aby z nich odtiekla voda. S vodnatou cuketou by ste cesto na placky neupatlali ani za tri dni. Ja som dala postrúhanú cukiňu do sitka a premiešala so soľou, potom som ju ešte pre istotu riadne vyžmýkala. Do takto pripraveného materiálu šupnite vajce, korenie a múku, aby vám vzniklo cesto ako na zemiakové placky, teda nie príliš husté. Cesto naberajte lyžicou a rozprestrite po panvici, na ktorej placky smažíte. Ja som robila placandy menšie, ale isto by to šlo aj na celú plochu panvice. Smažte ich na nízkom oleji, presne ako zemiakové placky.
Podávajte s dipom z uhoriek a mäty
potrebujeme:
1 kyslú smotanu (čím viac tuku, tým lepšie)
3 prerastené nakladačky
strúčik cesnaku
soľ, korenie, limetkovú šťavu
zväzok mäty
olivový olej
Uhorky nastrúhame na hrubom strúhadle a ak treba, vymačkáme aj tie (nakladačky nemajú toľko vody, ako šalátové uhorky). Primiešame nasekanú mätu, lyžicu oleja a smotanu, pretlačený cesnak, dochutíme soľou, korením a troškou limetkovej šťavy. Kto chce, nech si tam pridá majonézu, ale v takom prípade už nesolíme.
Keď som robila tento dressing k falafelu, dala som tam aj granátové jablko. Mäta sa dá nahradiť koriandrom, alebo inou bylinkou, aká sa nám zrovna hodí- zázvor, kurkuma, cesnak...čo vás napadne.
No čo si budeme hovoriť, bola to poézia!
Vyskúšajte cukiňové placky aj doma a uvidíte, že aj vegetariánske jedlá môžu mať niečo do seba.
Tags
alkohol
bazalka
bhut jolokia
brokolica
brownies
bryndza
bylinky
cesnak
cesto
cestovanie
cestoviny
cuketka
čína
dezerty
divina
Do`s and Don`ts
eidam
feferóny
fotky
frflanie
gaštany
gorgonzola
grilovanie
habanero
hovädzina
chili
internet
Inventory
jalapeňo
jar
káva
kitchen celebs
knedľa
knihy
konzervy
korenie
koriander
kryštalický hnus
kukurica
kuracie mäso
leto
mäso
mäsové výrobky
médiá
nákupy
nápady a rady
nápoje
news
noviny
ohavnosti
ochutnávačka
ovocie
paprika
parmezán
party food
pečenie
peklo
petržlen
pizza
polievky
raňajky
recepty
reštaurácie
rímsky hrniec
rozmarín
ryby
sezóna
sladkosti
steak
sviečková
šalát
šampanské
špargľa
tekvica
torty
tymián
vajcia
vegetariánske
vianoce
víno
vychytávky
web
WTF
zelenina
zemiaky
Zaujímavý članok ! :)
OdpovedaťOdstrániťSkvelé placky!
OdpovedaťOdstrániť