Prisahám, že tento koláčik zvládne upiecť aj tá najľavejšia gazdiná aj negazdiná (hoci teraz mám na mysli manuálnu zručnosť, a nie politickú orientáciu. Predsalen, aj pečenie koláča vyžaduje akú- takú inteligenciu, čo pri ľavobočení nie je častý jav.) Potrebujete iba kyslé ovocie a kúpené lístkové cesto. Ostatné sa doma nájde. A verte mi, získate si ním aj toho najväčšieho odporcu koláčov.
Potrebujeme (na 26cm tortovú formu):
pol balenia lístkového cesta (250g)
1 kyslú smotanu
vajce
lyžicu múky
cukor podľa chuti
ovocie (marhule, jahody, kiwi, ríbezle, čučoriedky, whatever...) pokojne aj zmes
práškový cukor na ozdobu
Ak použijeme jednu smotanu, jedno vajco a jednu lyžicu múky, koláč bude nižší, ako sa to stalo v mojom prípade. Po upečení si sami odhadnete, koľko smotany a cesta zhltne váš plech, či forma a aká výška vám chutí najviac.
Lístkové cesto vyvaľkáme a vystelieme ním formu. Urobíme aj cca 2 cm vysoký okraj, ktorý potom prehneme cez plnku. Formu nevymazávam, cesto samo osebe je mastné a nechytá sa. Vymiešame si plnku, teda smotanu, vajcia, múku a cukor podľa chuti, odporúčam čo najviac, ak máme kyslejšie ovocie. Plnku vylejeme na cesto, vyrovnáme a navrch naukladáme ovocie. Mám vyskúšané marhule, kiwi, slivky aj ríbezle a vždy to bolo super. Môžeme posypať vanilkovým (nie vanilínovým) cukrom a dáme piecť do vyhriatej rúry. Nepýtaje sa ma, koľko stupňov, fakt neviem. Moja rúra buď ide, alebo nejde. Nejaká regulácia teploty sa u nás netrpí. Pečieme to dovtedy, kým sa plnka netrasie a cesto nie je prepečené.
:) pobavil ma dodatok: "moja rúra buď pečie alebo nepečie" :D byvame v podnajme asom na tom rovnako pri peceni, cize z kysnutych veci neni nic ine len jedna scagalena hrca a upecieme len maso a zemiaky:) co trva cca 2 -3 hodiny :D vareniu ZDAR!
OdpovedaťOdstrániťtakzvaná rúra light :) inak už som to vychytala, kúpila som si teplomer do rúry, tak azda sa mi podarí aspoň aká-taká regulácia teploty.
OdstrániťU nás je skôr ten problém, že naša rúra kúri až moc. Minule mi prihorelo kura a na rímskom pekáči (!) ostala asi dvojcentimetrová prihorenina...čiastočne to zišlo, ale už nikdy nebude ako predtým :(
Takže koláč upečený a velmi zdarne a chutne! vyborna mlsa, coskoro bude repete:) dik za recept!
OdpovedaťOdstrániťZaujímavé blog varenia, moc sa mi páči recepty z vašej krajiny, aj keď nie sú tak odlišné od Španielska. Pozývam vás k návšteve môj blog kuchyne vo Valencii, v Španielsku, blog tradičné a moderné kuchyne.
OdpovedaťOdstrániťhttp://valenciagastrononmic.blogspot.com
i dont know u, but i adore u!!!zboznujem Tvoj blog, nezanedbavaj nas;)
OdpovedaťOdstrániťmňááááááám! :)
OdpovedaťOdstrániťSuper článok! Určite budem sledovať ďalej!:) krásne fotky:))
OdpovedaťOdstrániťTop 5 best poker sites, poker rooms, jackpots and - DrmCD
OdpovedaťOdstrániťBest Poker Sites · MyBookie.ag · Grand Prive. 구미 출장마사지 $15.00 · Grand 김해 출장안마 Prive. 남원 출장안마 $15.00 · Top 3. MyBookie.ag · Grand Prive. 대구광역 출장샵 $10.00 · Top 4. MyBookie.ag. 정읍 출장마사지