štvrtok 1. októbra 2009

Cooking show??? Preboha, kde?

Cooking show je čoraz hojnejšie sa vyskytujúci výraz, skloňovaný predovšetkým v súvislosti s televíziou a varením, respektíve oboch súčasne. Tento druh televízneho tovaru zavítal konečne aj na Slovensko a nech mi aj huba odpadne, ale toto, čo sa ako cooking show zvykne označovať, nemá s týmto druhom programu nič spoločné. Pozrime sa na niektoré exempláre sídliace na obrazovkách.

 Sedláci v meste

Bez servítky je asi najčerstvejším a zároveň najčudesnejším prírastkom do obludária slovenských cooking shows. Cooking v preklade znamená varenie, teda človek akosi prirodzene čaká, že sa tam bude variť. No, figu borovú. Raz sa na vás škerí Ďurianová džgajúca do seba nejaký ohorený a vnútri surový mäsový produkt (vraj kuracie stehno, pche) a inokedy sa zase kandidátka na najlepšiu hostiteľku  snaží blysnúť kuracími prsiami s hranolkami. Moja, nabudúce radšej objednaj čínu, k sporáku sa radšej ani nepribližuj a hlavne sa nepchaj niekde, kde nemáš čo hľadať. Šmariť mäso spolu s hranolkami do fritézy a naservírovať to ako jedlo do súťaže mi pripadá ako ísť na Missku s 50 kg sádla na zadku,  s mastnými vlasami a neoholenými nohami. Už viem, čo chcel autor povedať, keď vymyslel názov Bez servítky. Program o varení ktorému chýbajú elementárne znalosti o varení. Je to škoda, lebo v zahraničí je tento formát pomerne obľúbený, ale tam aspoň vyberajú účinkujúcich, ktorí vedia aspoň trochu variť.

Tajomstvo kuchyne odhalené

Verejnoprávna telka sa nedá zahanbiť a už je aj vonku s niečím, čo aspoň vzdialene pripomína oný formát, teda cooking show. Až na to, že opäť narážame na obvyklý problém- tí ľudia jednoducho nevedia variť. Sú to totiž celebrity. Volá sa to Tajomstvo mojej kuchyne a snaží sa byť viac show, ako cooking, čo je v konečnom dôsledku dobre, keďže sa tam nevarí podľa utajených  receptúr po babičke, ale normálne žrádlo, aké nájdete napr. v závodnej jedálni. Soráč, ale JA nebudem brať rozumy z programu, kde sa niekto snaží tváriť múdro pri pečení koláča podľa receptu z mimibazáru. Každý z týchto receptov je vynaliezanie kolesa a sú zbytočne zložité- akoby hovorili: Ja viem navariť omáčku ťažkú jako hovado! Že to nie je jedlé, je druhá vec. Skrátka, nič nového pod slnkom. Keď chcem uvariť niečo staré a známe, stačí, keď si otvorím kuchársku knihu. Tento program je úplne zbytočný, rovnako ako 90% programovej štruktúry STV.

Takto si to predstavujem

Ďalšia vec, ktorú sa musíme od našich západnejšie ležiacich bratov naučiť. Majú hneď tri cooking shows, ktoré stoja za kuk. Prvým, časovo najúspornejším útvarom je Kuchárska pohotovosť, ktorú vysiela ČT. Trojica profesionálov sa vyberie pomôcť nejakej bezradnej obeti varenia. A už sa pečie mäso, zelenina, koláče... Sranda je, že sa snažia (pokiaľ je to možné) využívať sezónne a lokálne suroviny a jedlá nie sú zbytočne zložité a prečačkané. Nemusíte sa báť, že pri skúšaní receptu z Kuchárskej pohotovosti pohoríte na zháňaní nejakej exotickej suroviny, aké obľubujú niektorí kuchári. Palec hore.

TV Prima drží v rukách hneď dva tromfy. Prvý sa volá S talianom v kuchyni a a je to (čudujsasvete) o talianovi, ktorí varí taliansku kuchyňu. Podľa mňa ideálna škola varenia. Veď čo sa človek naučí rýchlejšie, ako jednoduché jedlo talianskej kuchyne? Rajčinové omáčky, cestoviny, pesto...mňamka.

Druhá a asi najlepšia cooking show, akú v našich končinách poznám, je Ano, šéfe! Zdeněk Polhreich, čoby šéfkuchár- sekera buzeruje nešťastných majiteľov podnikov, že nevedia viesť podnik. Drsné, ale super. Ak chcete pochopiť, o čom tu celý čas (celý môj blog) meliem, pozrite si aspoň jednu časť.

Ostáva už len dúfať, že aj u nás sa niekto spamätá a začne robiť šou o varení seriózne. Mimochodom, ako sa volala tá relácia o varení na JOJke s Bičanom? Tá bola veľmi fajn, škoda, že už nechodí.

1 komentár:

  1. čítam čítam súhlasím a na koniec napíšeš, že tá šou s bičanom bola fajn, no možno keby tam ten Bičan nezavadzal tak hej :))

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...