utorok 3. apríla 2012

Očný test

Koľko šampiňónov vidíte?


Volá sa to "bravčové na šampiňónoch". Ja vidím iba dolnú končatinu jedného hríbika (normy dnes povoľujú plátok hríba na jednu porciu?), a nejakú neidentifikovateľnú omáčku (asi s paprikou či čo to je). Podľa Pauly, ktorej touto cestou ďakujem za pekelný tip, bolo mäso nepokrájateľné a nežuvateľné, zemiaková kaša bola zase výdatne zriedená vodou. "Škoda, že som neodfotila napríklad ázijskú panvicu, ktorá okolo Ázie ani nešla, alebo šišky, z ktorých po zahryznutí fŕkal olej všade naokolo." No fuj veru, na toto nemôžem povedať ani nič iné, hoci FUJ by sa na jedlo hovoriť nemalo.

Úlovok pochádza zo školskej jedálne gymnázia v jednom menšom meste. Školské jedálne majú predpísané čo smú a čo nesmú variť. Toto ale nie je tancovanie v mantineloch, toto je jednoducho odfláknutá robota. Mäso stačilo dopiecť domäkka, šampiňóny vynechať a pridať na kaši. Šišky treba hádzať do HORÚCEHO oleja, inak sú plné tuku. A tak ďalej.
Kde v riti sú tie časy, kedy sa v školských jedálňach varievalo dobre? Keď som ja chodila na základku, takmer vždy mi v jedálni chutilo (až na výnimky typu zapečené cestoviny, špenát, alebo rascovú polievku s vajcom, ale to je len moja osobná antipatia voči týmto pokrmom).

Preto som väčšinou neverila, keď mi niekto povedal, že u nich v škole varia hnusne, až kým som sa neocitla na nejakej súťaži, ktorá sa konala v priestoroch inej školy v meste. V cene zájazdu bola aj stravenka do miestnej kantíny, tak sme sa vydali koštovať tunajšiu kulináriu. A schytali sme to rovno medzi oči - absolútne nežrateľný blivajs vo farbách plnej poľnej, nevábnej chuti. Zemiaky bolo cítiť starinou, ako keby ich mali uvarené týždeň, a len čerpali zásoby. Zelenina rozvarená na blato, mäso mrňavé a celé "jedlo" neochutené. Keby sa to stalo raz, nepoviem, ale keďže moje ctižiadostivé ja ma nútilo na súťaže chodievať, ocitla som sa v inkriminovanej jedálni hneď niekoľkokrát, naivne si mysliac, že "toto bol nevydarený deň". No čo, nie všetky ilúzie musia prežiť až do dospelosti.

A čo vy? Varili vám v jedálni dobre, alebo ste sa báli tam chodiť, ak ste sa chceli dožiť druhého dňa? Komentujte, mám to rada ;-) Alebo ešte lepšie, posielajte blafy!

1 komentár:

  1. v mojej škole varia super :)
    aj na každej škole kde som chodila..
    či už na strednej, základnej alebo teraz na výške :)

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...