nedeľa 22. apríla 2012

V sobotu na obed

Minulý týždeň som prechádzala cez Veľké Leváre. Ak je vám to povedomé, tak asi viete, že je to na záhorí a pestuje sa tam high-endová zelenina menom špargľa. Tak som využila príležitosť a kúpila hneď kilo zelených a kilo bielych končekov. Oboje iba za 3 eurá za kilo, no nekúp to! V práci sme sa bratsky podelili a bielu časť som si odložila na zlé časy do mrazničky. Z druhej, zelenej časti som urobila toto:

fotka nič moc, ja viem. Ale budú lepšie! A okrem toho na konci článku nájdete ďalší diel seriálu Zo života bylinkovej záhradky z IKEA :)
V sobotu na obed som si pripravila špargľu obalenú v šunke a zapečenú s mozzarellou. V prvom rade, nechcem aby ste si mysleli, že špargľa je niečo mimoriadne zložité na prípravu, drahé a možno ju jesť iba za svitu mesiaca skákajúc na jednej nohe a spievajúc hoja ďunďa hoja. Nič na tom nie je, uvariť špargľu tak, aby všetkým chutila.

Potrebujeme hrsť špargle na osobu, cca 10 stoniek
sušenú šunku (ja som mala serrano, ale ide to aj so schwarzvaldskou, parmskou, prosciuttom atď.)
mozzarellu, jedno balenie
ako prílohu som mala zemiak varený v šupke, ale dá sa to jesť aj samé, s pečivom a podobne. Nemusíte sa obmedzovať.

Špargľu dáme variť do vody, fakt sa ma nepýtajte, na koľko minút- odhadujem to na maximálne päť, treba vyskúšať vidličkou, či je to už mäkké (surová špagľa je ako drevo, nemôžete sa pomýliť). Dajte si ale pozor, aby ste ju nerozvarili. Akonáhle do toho ide zapichnúť vidlička, treba to vyriahnuť a dať do ľadovej vody, aby sa zachovala zelená farba.
Šunku si nakrájame na asi 1cm široké pásiky, po celej dĺžke. Stonky špargle nimi omotáme tak, ako je to na obrázku. Potom stačí poklásť plátkami syra a dať na chvíľku zapiecť, iba tak, aby sa syr roztopil.


A ako som sľúbila, pozrieme sa na parapet, ako sa vodí našim zlatíčkam!

bazalky sú ešte malé, ale už vystrkujú jedlé lístočky. Tuším z nich naozaj niečo bude!


aj koriander už začína vyzerať ako koriander, trochu ma iba škrie, že z toho kvetináča nejako visí.


a tymián stále nič moc :/ nemôžem povedať, že tam nič nie je, ale...

2 komentáre:

  1. drzim paste v bylinkovani! a spargla forever! objavila som ju sice az minuly rok, ale to je poklad!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veru veru, špargľa rulez, len keby v obchode nebola taká drahá- za 400g chceli v Tescu 2,80! A ešte bola odkiaľsi z Peru. By ma iba zaujímalo, kam putuje tá z tých Levár, keď to človek v našom obchode nedostane kúpiť.
      A ďakujem, starám sa o ne čo mi sily stačia :)

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...