pondelok 7. mája 2012

Sádlo, samý sádlo...

Kto sleduje môj twitter, vie, že mám veľmi, ale skutočne veľmi nízku mienku o stravovacích zvyklostiach našich západných susedov. Teda nemyslím Rakúšanov, od tých sa máme aj my čo učiť, to s Čechmi to ide dole vodou. Neviem, či som slepá, alebo je to naozaj tak, ale u nás tento trend ešte taký žhavý nie je, môžeme ostať relatívne pokojní, i keď v pozore!

Narazila som v Elle na tento článok, prečítala som si ho, a zdvihlo mi to mandle až navrch hlavy. Naschvál si ho prečítajte. Celý. Ak súhlasíte, môžete ísť rovno domov, aj keď pochybujem, že s hlavou zarazenou do vlastnej riti sa vám to podarí. Ako keby neexistovalo nič medzi bio lesanou a mamkou Vomáčkovou, pre ktorú je šľahačka božstvom a saláma kráľovským žezlom!
Pohár trpezlivosti pretiekol, Tina...


Toto je to isté, ako keď sa po celoživotnom pobyte v teplákovej súprave rozhodnete vykukliť. Nahodíte krátke šaty, ihličkové lodičky a po prvý raz sa nalíčite a oholíte pazuchy. Nie je šanca, aby ste sa po absolvovaní takéhoto extrémneho makeoveru cítili dobre. Pričom pokojne by stačilo obliecť si slušné nohavice, pekný top, lodičky na nejakom znesiteľnom podpätku a k tomu trocha púdru. Rovnako je to aj s jedlom.

Osobne si myslím, že jem chutne, a pritom veľmi zdravo. A dokonca som toho názoru, že zdravá strava nie je nutne všetko BIO a skvelá chuť neznamená automaticky hromadu zbytočných kalórií navyše. Hoci, Tina Solanová si myslí, že to nejde. Pretože pre ňu chutné rovná sa saláma, tatarka, smažáky, knedle, hambáče a hranolky.

Toto ja ale za chutné jedlo nepovažujem! Saláma, ani jej príbuzné A.K.A. pomleté kravské cikule, sa v mojej chladničke neobjavili od roku 1990. Tatarku nemám rada, lebo je mastná. Smažené jedlá nejem, iba výnimočne a vždy pripravované doma. Keď si predstavím, ako niekto vypráža môj rezeň v oleji, ktorý pamätá ešte Máriu Teréziu, Napoleonov prvý sex a narodeniny náčelníka z Gánoviec, je mi na grcanie.
(A že radšej bude spokojný pašík, ako nervózna lesana. Pche.)

Takže, Tina, kde je teraz to tvoje chutné jedlo? Where is your god now?

Ďalšia vec- "nákup skazy", ktorý ráčila autorka tejto ohavnosti urobiť, sa naozaj nedá nazvať inak, ako nákup skazy. Neurobil by radosť asi nikomu, okrem výrobcov týchto prefabrikátov. Rukola a rajčiny v supermarkete? No to sa ani nedivím, že ti nešmakovalo, ale to vy Česi asi neviete, že rajčiny rastú v lete, a nie v Poľsku, odkiaľ si ich nechávate voziť spolu s posypovou soľou na vaše brambůrky a mľaskáte si, aká je to lahoda.
Tmavé pečivo? Hm. Skvelá voľba. Vidieť, že máš rada meltu a potravinárske farbivá. Ja sa pečivu vyhýbam, lebo mi z obchodu jednoducho nechutí.
Ryby? No fajn voľba, pokiaľ nekupuješ mrazenú vodu s trochou ryby, čo je v tvojej krajine vraj bežné. Ja kupujem ryby čerstvé, nie síce často, ale kupujem. A si predstav, je aj iné zdravé mäso. Napríklad morka (krůta), kura, či dokonca hovädzie či teľacie. Ale u vás asi nič také nedostať, lebo je to šíleně drahý, žejo?
Musli náhrada za čokoládu? Best of the best! Asi nevieš, že valitná čokina ti uškodí menej, ako musli tyčinka, keďže v tej je omnoho viac sacharidov, cukru, tuku, sodíka a, oh yeah, éčiek, ktoré vy Česi tak milujete!

Jesť zdravo vôbec neznamená byť nervný a chodiť v batikovanej sukni vo farbe hnoja!  A už vôbec sa nemusíme zmieriť s imidžom Pučmelouda s obvodom pása 90, ak si radi pošmakujeme.
Konieckoncov, to, že sú obézni ľudia usmievaví a veselí, je mýtus, že až ma to za vlasy na guliach ťahá. Ak so sebou vláčite tuk o hmotnosti dospelého človeka, musí to byť zaiste prča až na pražský hrad. A to len bude radosti, ak si obezitou naženiete infarkt alebo cukrovku!

A co mám tedy jíst? Neboj, Tina, na všetko je riešenie.

Mäso- kuracie prsia stoja cca 5 eur/kg, čo je porovnateľné s cenou vysočiny. A to som vybrala to najdrahšie, stehná stoja menej, krídla detto. A neobsahujú žiadne kravie cikule, fakt. Potom spomínané morky (hus a kačka sú mastné, takže to iba výnimočne), na slávnosti králik, alebo hovädzie. A keď si dáš aj bravčové, nič sa ti nestane. Hlavne nech nie je s hranolkami.

Zelenina- nikto ťa nenúti ju jesť, ale aj zemiaky sa dajú urobiť aj inak, ako nakrájať na hranolky a vysmažiť, aby boli chutné. No fakt, prisahám na život otca svojich detí. Neviem či vieš, ale existuje aj ryža, dokonca celozrnná,keď už chceme byť takí rácijo. A keď si dáš namiesto polovice prílohy iba šalát, tak dokonca schudneš.

Ovocie- vysaď musli a papaj radšej ovocie.

Mliečne výrobky- Týmto vyzývam aj ostatných, už sa konečne vykašlite na eidam a skúste konečne niečo iné. Je toľko syrov a vyberieš si eidam? Takisto jogurty- tie light a ovocné sú samá umelina, tomu sa treba vyhnúť.

Sladkosti. môžeš, ale  mierou. Čoko tyčinka nie je desiata, je to iba pamlsek. Oplátky sú fuj, lebo majú v sebe veľa umelín. Skús kvalitnú čokinu s viac ako 50% obsahom kakaa, ovocie atď. Keď raz za mesiac v záchvate zješ celú Milku, neublížiš si tak, ako keď ich zblajzneš tri za týždeň. Ale aj tak- keď už cukor, nech je kvalitný.

Strukoviny. obsahujú veľa bielkovín, takže ak si chceš dať bezmäsitý deň, určite si daj nejakú strukovinu, napríklad cícer, fazuľu alebo šošovicu. Receptov je na internete (aj na milovanom mimibazári, zemi zaslíbené) naozaj dosť, takže sa ti to určite nepreje.

Zapamätajte si:
Umelá hmota je fuj- do tejto kategórie radím pseudopotraviny anorganického pôvodu: Sýtené limonády, niektoré jogurty, margarín, sušienky a cereálie, keksy, tovar z Poľska, párky, salámy, vifonky, konzervy a iné zbytočnosti, z ktorých sa nielenže nenajete, ale neposkytnú vám žiadnu výživu pre bunky, lebo chuť tu reprezentujú éčka a nie skutočné potraviny.
Polotovary sú fuj, a je úplne jedno, že je na nich napísané BIO. To je ako keby vám niekto ponúkal borovičku light alebo vodu v prášku.

Rada na záver: Keď chcete žiť zdravšie, nemusíte ísť hneď do extrému ako Tina. Pokojne stačí, ak začnete zvoľna- vypustiť vyprážané (na slobodu), namiesto sladkostí zaviesť ovocie, priemyselne spracované potraviny nahradiť čerstvými, namiesto tresky si kúpiť syr a zeleninu... Ja viem, treba pri tom premýšľať, a to ževraj bolí. Ale sľubujem, že ak sa naučíte na určité druhy potravín, už sa ich nevzdáte a v obchode pôjdete na istotu.

7 komentárov:

  1. :-DDDDDDDDDDD kravie cikule. ivka, ty si exot, ja ta zeriem!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. a fakt treba tých čechov urážať v každej vete?
    andrea

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ivi, zbožňujem tvoj štýl vyjadrovania. Tvoj príspevok je skvelý, trefný, pre neznalých by mohol trochu otvoriť dvere k zdravému životnému štýlu, ale sakra, tí zrejme foodblogy nečítajú :-). Myslím si však, že na Slovensku sa desivo a hnusne stravuje možno 90 % obyvateľstva, navyše bez toho, aby mali páru o tom, že do seba pchajú svinstvo a navyše, že si tým, čo do seba dávajú, spôsobujú všetky choroby - od alergií po rakovinu. Ale súhlasím, ľudí treba vzdelávať, či sa už na naše články dostanú alebo nie. Maj sa super, teším sa na ďalšie rýpanie.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za reakciu Katka, konečne niekto pochopil, o čom to v skutočnosti bolo :) Myslím, že rýpací a kontroverzný článok si vždy prečíta viac ľudí, i pozrela som sa na čítanosť a moja teória sa potvrdila :D

      Odstrániť
  4. Perfektne, moja rec, aj ked to neviem tak ostro a vystizne sformulovat ako ty! Eva

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Je sice pravda, že většina lidí v Česku nakupuje to nejlevnější, je jim jedno co to obsahuje,hlavně že je to v akci. Ovšem neházej všechny Čechy do jednoho pytle, i tady se najdou výjimky, kterým to jedno není a jí zdravě :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ale samozrejme! Určite nechcem tvrdiť, že ste takí všetci. My tiež šetríme, bohužiaľ, nie na správnych miestach...a nedávame pozor, čo kupujeme. Preto tie soľné aféry, prepadáky v testoch...len sa mi vidí, že u vás je tento problém viac pretriasaný v médiách.

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...