Food trip do stovežatej nevyšiel, tak som si chcela zalepiť hubu aspoň Slovak food festom, ktorý sa konal paralelne s tým pražským. Ej, to som si dala! Nabudúce idem do Prahy aj cez mŕtvoly, len aby som sa vyhla tej ohavnosti. Ale pekne poporiadku.
Tentokrát som mala viac času aj gastráčov, ako minule v medickej. Mohla som sa teda nadlábnuť viac, teda viac toho skúsiť. No nakoniec sme mali problém minúť gastráče, tak sme svorne papali štrúdľu za 4 posledné. Mimochodom, tá bola fajn. Vlastne som bola s niektorými stánkami vyložene spokojná. No napriek tomu si musím na SFF zanadávať, lebo dokonale stelesňuje tú upachtenosť slovenského reštauračného biznisu.
Celé to vyzeralo asi tak, že spolu s kupónmi som nafasovala staré číslo nejakého nepodstatného časopisu s veľkonočnou tematikou. Ale veď dobre, to ani nie je všetko! Hneď za čerstva ma ovalili stánky s coca-colou, kávou, acai chujovinami, bujónmi a vegetami, nejakými magickými riadmi či čo...eee...nevolá sa to náhodou food fest? Som tu dobre? Ak by komerčné stánky boli aspoň vyvážené tými dobrými a zaujímavými, takmi to nevadí. čo sa ale tu nedeje. Ja chápem, že bez sponzorov to nejde, ale to je skutočne nevyhnutné robiť zo seba debila? Urobiť "rodinnú udalosť roka" a bez hanby ľuďom nastrkať polotovary? To ako fakt?
V komerčných stánkoch boli žiaľ najväčšie rady. Grilovanie s cocacolou a točiace sa úprimné kura na grile strhli na seba takmer všetku pozornosť. Naozaj zaujímavých stánkov tam bolo asi päť, čo je podľa môjho skromného názoru málo. Ale presne to ilustruje situáciu na tomto trhu: samá reklama a troška varenia, aby reč nestála. Ani sa mi nechce vymýšľať nič hnusné a urážlivé, až tak mi toho festivalu bolo ľúto. To tu na Slovensku naozaj nemáme dosť reštaurácií, ktoré by sa vedeli na festivale prezentovať?
Nasleduje jemne krvavý obrazový materiál, v ktorom si rozoberieme jednotlivé chody.
začala som v regionálnom stánku. Bol tam dav ľudí, tak som iba schňapla bryndzovú polievku a bežala preč. Ostatné špeciality som poznala, takže nebol k nim dôvod. Demikát bol celkom fajn. Taký mastný, že by som sa na to nebála naložiť liter borovičky. Okrem toho bryndzová chuť bola fakt slabá, zato slaniny a sadla bolo v polievke požehnane. Presne takto si makeover slovenskej kuchyne nepredstavujem. Naši predkovia sa stravovali ako drevorubači, lebo veľa pracovali, a asi aj naozaj veľa dreva rúbali, preto jedli veľa mastného. My ale väčšinu dňa presedíme na prdeli, takže by to chcelo trocha menej tuku.
Olé! Mexičania navarili vraj dobre, i keď vraj trocha oničom, neviem, nejedla som to, na rozdiel od môjho trojčlenného sprievodu. Ale pálivé salsy s čipsami boli zadarmo, tak som si nabrala vrchovato, samozrejme tej najštipľavejšej (tá, čo v nej má ponorenú ruku ten ujo). Bloody hell!
Holiday Inn. Vôbec si nepamätám, čo mali za menu, ale v popredí vidíte jeden z atribútov slovenskej a českej kuchyne- kysnutý koláč. Vedeli ste, že je to svetová rarita?
Penzión pálenica a ich deadly kombo: Šúľance, halušky s bryndzou alebo kapustou. Nie som proti, ale toto fakt kúpite v každej vývarovni. Chce to niečo nové.
Sushitime to zvládlo. Tá vec na fotke vľavo mi spôsobila chuťazmus na mieste a dodnes na to s láskou spomínam. Je to údený losos so špargľou a kôprom. Ja viem, otrepaná kombinácia, ale v sushi- Áááááááách!!!!
"Jééj, vy máte macarons? Oni skutočne existujú? Môžem si ich odfotiť?"
"Tak ja vám jednu dám."
Amade Chateau mi venovalo jednu makrónku, ja som im venovala jeden gastráč za jahodovú polievku s estragónom a husacou terinou.
Rozmixované studené jahody s cukrom. Po estragóne ani stopy. Áno, to žlté je tuk. Husacia terina sama osebe fajn, ale k tým jahodám sa hodila asi ako jogurt s sardinkám. Jedno zo sklamaní dňa.
Steak argentána za 5 gastráčov (!) s grilovanou zeleninou a žemličkou, made in Upside down. Známy tiež ako sklamanie dňa. Slávny argentínsky steak bol rovnaký, ako sto ďalších cateringových steakov, grilované baklažány nuda. Celozrnná žemlička so sušeným ovocím bola druhá najlepšia vec, akú som na festivale ochutnala.
Rozmazaný flambujúci peruánec. Casa inca ma nasrali, lebo ponúkali to isté, čo na gurmánfeste minulý rok. Ak tento rok prídu do medickej s tým istým, už ma naserú úplne.
Na záver sme si dali spomínanú štrúdľu. S pivom. Teplým Sesslerom 20°. Za dva kupóny.
Ale najväčší FAIL dňa bol pre mňa osobne Peter Niktoš Topoľský, samozvaný gurmán a odborník na gastro v celom československom dvojrepubličí a USA zároveň. Justin, to, že si bol v Amerike, bolo zaujímavé pred 20 rokmi, keď tam ešte nebol každý druhý idiot. Daj si konečne dole ten apačský kroj a začni robiť niečo užitočné. Napríklad ohýbaj banány.
Zbavme sa tých hlúpych zvykov s polu s ním, platí?
Slovak food festivalu udeľujem dve bujónové kocky z piatich. Food festival si predstavujem ako výstavku, kde môže človek ochutnať niečo nové, niečo, čo si inak nedá, alebo nemá tie gule vycálovať 20e za jedlo, ktoré mu možno chutiť nebude. Ja som sa dozvedela akurát to, čo som dávno vedela. Že je tu množstvo podnikov, ktoré sa hrajú na niečo, čo nie sú a nikdy nebudú. Že sa tu stále varí to isté, len za iné peniaze. Nečudujem sa, že to nikto nechce kupovať. Takto sa nikam nedostaneme.
Tags
alkohol
bazalka
bhut jolokia
brokolica
brownies
bryndza
bylinky
cesnak
cesto
cestovanie
cestoviny
cuketka
čína
dezerty
divina
Do`s and Don`ts
eidam
feferóny
fotky
frflanie
gaštany
gorgonzola
grilovanie
habanero
hovädzina
chili
internet
Inventory
jalapeňo
jar
káva
kitchen celebs
knedľa
knihy
konzervy
korenie
koriander
kryštalický hnus
kukurica
kuracie mäso
leto
mäso
mäsové výrobky
médiá
nákupy
nápady a rady
nápoje
news
noviny
ohavnosti
ochutnávačka
ovocie
paprika
parmezán
party food
pečenie
peklo
petržlen
pizza
polievky
raňajky
recepty
reštaurácie
rímsky hrniec
rozmarín
ryby
sezóna
sladkosti
steak
sviečková
šalát
šampanské
špargľa
tekvica
torty
tymián
vajcia
vegetariánske
vianoce
víno
vychytávky
web
WTF
zelenina
zemiaky
Vyhľadávať v tomto blogu
nedeľa 27. mája 2012
Výstava slovenskej gastronómie
Menovky:
bryndza,
Do`s and Don`ts,
fotky,
frflanie,
habanero,
hovädzina,
jalapeňo,
mäso,
médiá,
news,
ohavnosti,
ochutnávačka,
party food,
peklo,
reštaurácie,
steak,
špargľa,
WTF
Prihlásiť na odber:
Zverejniť komentáre (Atom)
Skvely clanok, neskutocne som sa pobavila...alebo by mi malo byt do placu z urovne gastronomie na Slovensku? ;o) a co ma uplne dostalo...Peter Niktos Topolsky ;DDDD True story, som rada, ze sa najde niekto, kto povie veci na rovinu, palec hore!!!
OdpovedaťOdstrániťTak som teda nakoniec celkom rád, že som nebol :)
OdpovedaťOdstrániťVeru veru...keď som si neskôr prezerala fotky z toho pražského- slimáky, škeble, smažené červíky...na toto by som nemala odvahu nikde, iba na takomto fesťáku. U nás je to ešte stále také nesmelé haluškovanie, sem-tam steak. Nič extra, nuda. Výkladná skriňa slovenského gastrobiznisu...
OdpovedaťOdstrániťPrivítala by som napríklad viac jahňaciny a špargle- sezóna ešte stále fičí a je to typické slovenské. Ďalej dezerty- chvalabohu ani jedno tiramisu, ani horúce jahody. Jediný ma pobavil trdelník s jahodami, a spokojná som bola aj so šúľancami (kupoval kolega) aj štrúdľou. Inak slabota.
PFF som absolvoval niekoľkokrát, minulý rok i Foodparade a veľmi som dumal, že už by sa patrilo aj na domácej hrude čo-to preskúmať. Nakoniec som však na to hodil bobek a pozerám, že nič moc mi neušlo. Pôsobí to na mňa takým dojmom, že veď urobíme food fest, Unilever a spol. troška zafinancuje a jedlo je už len taký doplnok :) No ale nebol som, nebudem kvíliť. Skúsim gurmán fest.
OdpovedaťOdstrániťPresne tak to tam vyzeralo :) Gurmán fest tiež nie je nič, čím by sme sa mali chváliť, ale oproti SFF je omnoho viac popredu- viac hotelov, reštaurácii, cocktail barov. A je ešte aj lacnejší, na väčšom priestore a vôbec. Ešte aj tých stánkov na pivo je tam viac, človek nestojí tri dni v rade kým sa niekam dostane.
OdstrániťIvanka, vyborne sa citas!!! Pekne si im to natrela:-)) tiez som nebola, tak neviem ale po tvojom clanku mam super predstavu:-)
OdpovedaťOdstrániťIVKA!!! SUPER!!! moje slová totok,,, a zaklincovala si to DŽASTINOM... skvele som sa zabavila... :))) Mala som takého tušáka, že tam teda nebudeme tráviť sobotu, a dobre, že sme nešli. Ja by som hromžila takýmto štýlom tam, a mala by som pokazené narodky. Nabudúce určite asi pôjdeš radšej do tej Prahy a tam sa isto aj dobre naješ. Bože fuj, stále vidím pred sebou tú terinu v jahodovej omáčke....rychlo to zajem zemiakovou plackou :DDD super zdielam ťa, ja by som nemala ani energiu dať to dokopy a napísať to.
OdpovedaťOdstrániťvsetkym co si chcu pozret fotky a kochat sa jedlom z prazskeho food festivalu odporucam si ich pozriet aj na: http://www.facebook.com/pages/Frou-Frou-sro/314454168611182
OdpovedaťOdstrániťĎakujem za uznanie dámy, hoci, bola som zdrbnutá, že to mohlo byť aj jedovatejšie :))) @Zuzana, tak toto by som na nejakom foodfeste chcela zažiť aj ja...exotika,novinky,ochutnávačky. Skvelé, chválim!
OdpovedaťOdstrániťIvanka,
OdpovedaťOdstrániťkrasne si to napisala a tvoj jedovaty styl je uzasny!! Ja neviem pisat takto jedovato, tak som sa na reportaz nakoniec vybodla, ba sa mi nepodarilo ani nic poriadne nafotit, lebo nebolo zial co fotit... :-( Niktosa aj ja velmi mooozem, si ho vystihla naozaj presne ;)suhlasim so vsetkym co si napisala, bola to naozaj tragedia... a tiez som si dala predsavzatie, ze musim skocit konecne do tej prahy, alebo aspon minimalne do Viedne, kde sa tusim v maju kazdorocne kona velky piknik v mestskom parku... (musim vopred zistit termin a naplanovat vyletik). Este raz vdaka za krasny clanok!!
Adusha, keď zistíš termín, šupni k sebe na blog alebo sem. Viedeň by sme skúsili. BA – určite nie :-)
Odstrániťtakže určite lepšia voľba bola malokarpatská vínna cesta :)
OdpovedaťOdstrániťDobre napisane. A zaroven ma tesi, ze som sa tam nesiel zbytocne nasrdit. Uvidime v Medickej a v Kosicoch.
OdpovedaťOdstrániťKeď sa teraz pozerám na čítanosť a komentáre, vídím, že sa mi podarilo odradiť dosť ľudí :) na medickú sa vyložene teším. Minulý rok sa mi tam páčilo, ale nemala som dosť času spracovať to podrobnejšie. Bude tam Liviano, Fou zoo, el gaucho...na tieto podniky si brúsim zuby. Pozberam výpravu v redakcii a vyrazíme na prieskum. Dúfam, že to dopadne lepšie.
OdpovedaťOdstrániťNeviem, mne sa to zda moc negativne. Aj ked som tento rok nebol, viem ze som o nic neprisiel a rovnako viem ze minuly rok som mal na hrade problem minut gastrace. Ale toto vidim iba ako velku davku negativ. Jedine pozitivne bolo Sushi? A co na tom ze peruanci znova priniesli rovnake jedla, aj tak ich 90% navstevnikov este v zivote neochutnalo...
OdpovedaťOdstrániťAle uznavam, ze SFF nieje akcia ktora by chcela ukazat nieco nove, je to akcia ktora prinasa organizatorom zisk, a mam pocit ze ich vobec nezaujima ci sa na feste objavi aj nieco zaujimave a chutne, alebo tam bude cola, "spokojne" kura, alebo aj kuracie parky a salamy z Hyzy ako pred rokom. Do medickej sa tesim, a verim ze tam bude prijemna vona ako minuly rok.... bez parkov a kurata z Hyzy, bez coly, a bez husaciny z mikrovlniek u galika
Je to ozaj skoda, lebo tam bolo velmi vela ludi a tak si myslim, ze tato akcia mala urcite potencial. Zial ani obsah ale co je zarazajucejsie, tak ani forma (organizacia) ma nepresvedcili o tom, ze by som tam mal prist aj na buduce... Na ilustraciu jedna moja skusenost...Vedla seba dve kasy, kde by ste mali kupit "gastrace". Pri jednej rada cca 30 ludi a pri druhej nik. Ked som sa spytal preco, povedali mi ze prave nemaju "gastrace" a musim sa postavit do druhej rady... Ked som sa spytal, ze ci si nemozu "pozicat" par gastracov z vedlajsieho stanku, aby sme tam nemuseli cakat zbytocne dlho, pomaly ma chceli vyviest z podujatia:( http://bit.ly/MRbiit
OdpovedaťOdstrániťuff, dobre ze sme tam neboli. vlastne sme sa ani nechystali po skusenosti z prveho rocnika... na ten gurmanfest sa pozriet pojdem.
OdpovedaťOdstrániťPaly
hmm..podla zastupenia som si povedala - co tam pojdem, jest halusky? tak som nesla a asi som dobre urobila veru :)
OdpovedaťOdstrániťNepovazujem tvoju recenziu za jedovatu ani velmi negativnu. Nakoniec, je to tvoj osobny nazor. Ja som tento rok nesla, lebo uz minuly rok som bola sklamana.. Aj z organizacie akcie, aj z vystavovatelov, ci ponukanych "specialit". Hoci tam bolo aj nieco dobre, najviac ma odradilo, ze vystavujuci pytali za tie vzorky jedla neskutocne sumy aby zarobili, namiesto aby si robili reklamu a prezentovali sa..
OdpovedaťOdstrániť.. a ta pasaz o "Justiovi", to "si zabila"!! Presne to iste citim ja...
Tesim sa na dalsie tvoje recenzie.
Mia
Ivi, pekná recenzia. My sme minulý rok pozreli aj SFF aj Gurman fest v medickej. Šla som pozrieť iba zo zvedavosti, čo nám slovenský gastrobiznis môže ponúknuť a som absolútne rada, že me nesklamali. Festivaly boli rovnako zlé ako som si ich vyfabulovala vo svojej predstave, takže som nebola ani trošku sklamaná. Neochutnali sme absolútne nič, lebo nič nestálo za to ochutnať, ani zaplatiť. Pri pohľade na PFF, pekná reportáž napr. od Karoleenah (http://karoleenah.blogspot.com/2012/05/prague-food-festival-2012.html) sa u nás myslím konať nikdy nebude. Ad 1 - na slovensku sa dobre nevarí a nejde, ad 2 - kuchárskych osobností veľa nemáme, ad 3 - organizačne nula bodov, ad 4 - pochopenie myšlienky foodfestivalov (organizátormi aj návštevníkmi) nula bodov. Smutné je, že sú vôbec ľudia, ktorí povedia: "dobre tam bolo". No jo, blafy pre blaferov. Jednoducho, sme Slováci. Čo si zaslúžime, to máme. Punktum.
OdpovedaťOdstrániťže blafy pre blaferov, aké trefné :))
OdstrániťInak, aj tu sa nájde pár dobrých reštaurácií, ale dajú sa zrátať na prstoch jednej ruky. Tento rok bude v medickej napr. fou zoo, alebo le monde, a na ne sa vyložene teším, lebo tam sa človek nedostane "len tak".
Inak si to veľmi pekne zhrnula, Katka. Vážne.
Počkal som si na Gurmán Fest,čo tu pani Sladkovská tak ospevovala a môžem len povedať,že oproti SFF to bolo ďaleko horšie!!! No mňa hlavne zaujíma,či ste voči SFF nejako zaujatá a snažíte sa tu presadiť Gurmán Fest,lebo k tomu by som niečo povedal a ak nie,tak celá táto recenzia je trochu mylná! Pozeral som si Váš príspevok o Gurmán Feste 2011 a najviac ma zaujal fakt,ako ste kritizovali Coca Colu na SFF 2012. Buď ste pozerali celý čas do zeme,ale hlavným sponzorom Gurmán Festu 2011 bola Coca Cola.Takže oni s tým začali,ako prvý! Ďalej hlavný stage,katastrofa!!! Žiadna veľkoplošná obrazovka,to asi si mal každý predstavovať v mysli, ako to vyzerá,čo tam prezentujú. Program zlý,samé trápne autogramiády šéfkuchárov.Stánky otočené chrbtom k pódiu a roztrúsené po celej záhrade,takže ani len nepočuli,čo sa deje. Možno na SFF bolo dobrých reštaurácií,ktoré spočítame na prstoch jednej ruky,ale na Gurmán feste bola iba jedna, Villa Rosa podľa mňa! El Gaucho je vaša obľúbená reštika? Tak to asi máte rada staré mäso... K Foo Zou len toľko,že keď kamarát dočasne nemal robotu ako stevard,tak ho zamestnali v kuchyni u Foo Zou,ako kuchára! Liviano,nikdy som nebol,ale viem,že pán Pospíšil tam trávi toľko času,ako ja v kozmodrome,takže všetko je to iba ťažký marketing.A do týchto reštík sa dá ťažko dostať? Veď sú stále prázdne,takže radi Vás tam privítajú.Ale to musíte byť blbec,ak ste ochotný zaplatiť toľko peňazí,za takú zlú kvalitu a ešte k tomu musíte ich mať :) Nerozumiem,prečo Vám vadí,že sa niektoré reštaurácie snažia presadiť svojou kuchyňou,ako napr. Casa Inka.Je to ich tradičná kuchyňa a nemám pocit,že by to mali meniť. Rakušáci sa každý deň napchávajú schnitzlami,taliani pastou,japonci sushi a všetko je ok. Len mi hlúpa slovač už nevieme,čo od dobroty.A čo sa týka Niktoša Topolského,tak keby ste mali tie peniaze,čo on prejedol v najlepších reštauráciách po svete,tak sa asi zbláznite. Sám Pospíšil o ňom povedal,že je to človek s prehľadom o svetovej gastronómii a 90% šéfkuchárov,ktorí sa tu hrajú na veľkých učiteľov ani zďaleka neochutnalo to,čo on! A tri dni moderovať celý festival a byť stále v obraze,ako on ku každej téme,tak to je umenie. Ale ak zoženiete moderátora,ktorý to zvládne lepšie,tak ja zariadim,aby tam bol na budúci rok. Festivaly vo Viedni alebo v Prahe majú inú úroveň,ale to potom môžeme porovnávať Prahu s New Yorkom a môžeme len skonštatovať,že festival v Prahe sa nechytá na ten v New Yorku.Tak o čo Vám ide!A okrem toho,byť účastníkom na takomto festivale stojí tých ľudí (reštaurácie) strašné peniaze,ktoré vy im nedáte zarobiť,keďže k nim nechodíte jesť alebo idete iba vtedy,keď Vás niekto pozve. Som zvedavý,čo napíšete o tohtoročnom Gurmán feste,lebo Le Mond a ani Liviano som tam nevidel.
OdstrániťĎakujem. Peter
Zdravím, Peter. Robiť si srandu z negramotných je vyložene neetické, ale vo Vašom prípade urobím výnimku. Lebo usudzovať, že ospevujem GF 2011 z toho, že som tam strávila všehovšudy asi hodinu a ani som nestihla obehnúť všetky stánky môže asi iba niekto s poruchou čítania. Že sa mi tam niečo páčilo ešte neznamená, že ho hodnotím kladne úplne celý.
OdstrániťĎakujem za "vyčerpávajúcu" odpoveď.
OdstrániťPeter
Skvelý článok, konečne si niekde prečítam aj pravdivé recenzie.
OdpovedaťOdstrániť