sobota 28. júla 2012

Placky z cukety

Aj keď sa snažíte cuketky obrať, kým sú ešte malé, určite sa v tej zmäti listov a stoniek schováva jedna sviňa, ktorá dorastie do veľkosti, s ktorou sa nedá takmer nič spraviť. Ale nebojte, ja vás naučím, ako tieto papľuhy zužitkovať.

Dve prerastené cukety som vybartrovala za pár prerastených uhoriek nakladačiek. Doma som vydlabala vnútro so semiačkami a nastrúhala aj so šupou. Pamätajte, že celé vnútro musíte vyhodiť, lebo chutí ako pena a sú v ňom jadierka. Takže jednu cuketu rátajte ako dve porcie, prípadne jednu porciu pre extra hladného stravníka.

Okrem cukiet potrebujeme:
vajce (jedno, pri väčšom množstve 2)
múku (ja som dala hladkú)
soľ, korenie
cesnak, chili a koreniny aké máme radi
cuketa je chuťovo neutrálna, takže čím ju okoreníte, taká nakoniec bude. Môžete pokojne experimentovať aj s exotickým korením, jak je libo.

Cukety vydlabte, nastrúhajte na hrubom strúhadle a posoľte, aby z nich odtiekla voda. S vodnatou cuketou by ste cesto na placky neupatlali ani za tri dni. Ja som dala postrúhanú cukiňu do sitka a premiešala so soľou, potom som ju ešte pre istotu riadne vyžmýkala. Do takto pripraveného materiálu šupnite vajce, korenie a múku, aby vám vzniklo cesto ako na zemiakové placky, teda nie príliš husté. Cesto naberajte lyžicou a rozprestrite po panvici, na ktorej placky smažíte. Ja som robila placandy menšie, ale isto by to šlo aj na celú plochu panvice. Smažte ich na nízkom oleji, presne ako zemiakové placky.

Podávajte s dipom z uhoriek a mäty
potrebujeme:
1 kyslú smotanu (čím viac tuku, tým lepšie)
3 prerastené nakladačky
strúčik cesnaku
soľ, korenie, limetkovú šťavu
zväzok mäty
olivový olej

Uhorky nastrúhame na hrubom strúhadle a ak treba, vymačkáme aj tie (nakladačky nemajú toľko vody, ako šalátové uhorky). Primiešame nasekanú mätu, lyžicu oleja a smotanu, pretlačený cesnak, dochutíme soľou, korením a troškou limetkovej šťavy. Kto chce, nech si tam pridá majonézu, ale v takom prípade už nesolíme.
Keď som robila tento dressing k falafelu, dala som tam aj granátové jablko. Mäta sa dá nahradiť koriandrom, alebo inou bylinkou, aká sa nám zrovna hodí- zázvor, kurkuma, cesnak...čo vás napadne.
No čo si budeme hovoriť, bola to poézia!
Vyskúšajte cukiňové placky aj doma a uvidíte, že aj vegetariánske jedlá môžu mať niečo do seba.


2 komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...