štvrtok 19. júla 2012

Varíme na dovolenke

Dnes hrám na želanie, konkrétne pre kamaráta Martina, ktorý ma poprosil o nejaké tipy na dovolenkové stravovanie. A keďže predpokladám, že Maťo nie je jediný, kto ide na dovolenku "bez stravy" a zároveň sa nechce týždeň živiť Májkou, zhrnula som pre Vás pár nápadov na jednoduché dovolenkové jedlá, ktoré bez problémov pripravíte v kempe, aj v tej najchudobnejšie vybavenej kuchynke.
Osobne si tiež myslím, že takýto spôsob dovolenky je z jedálneho hľadiska najvhodnejší, lebo dovoľuje ochutnať miestne špeciality omnoho viac, ako all inclusive.



1. Cestoviny- konzervy s paradajkami, tuniakom či sterilizovanou zeleninou prežijú aj v rozhicovanom aute celé dni. Z takýchto zásob môžete priebežne čerpať, keď sa vám nebude chcieť ísť do obchodu. Môj tip: omáčka na cestoviny z konzervovaných rajčín a cibule, recept tu: http://tomichutna.cz/nejlepsi-omacka-na-testoviny-nejjednodussi alebo táto s čerstvo natrhanou šalvou http://tomichutna.cz/omacka-na-testoviny-salvej . Do omáčky môžete pridať napríklad tuniaka, či zeleninu.

Uvarte cestoviny a vedľa v hrnci osmahnite nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridajte tuniaka a jedny rajčiny v konzerve, dochuťťte bylinkami, ktoré nájdete v okolí.

2. Mäso. Mäso by sa asi nikto neodvážil prepravovať v aute až do Chorvátska. Tu už sme nútení zájsť do obchodu, ale na týždňovej dovolenke stačí mať mäso tak dvakrát, alebo aj vôbec. Osobne odporúčam akékoľvek grilované, alebo na panvici opečené mäso spoločne so šalátom a pečivom. Nejaká inšpirácia aj u mňa http://eveesfoodblog.blogspot.sk/search/label/grilovanie . A prosímváspekne, nie sme Čechúni, my nejeme na dovolenke májky a párky, stačí že to žerieme celý rok doma. Aspoň na tej dovolenke si doprajte niečo kvalitné.

3. Ryby. Čo iné by mal človek jesť pri mori, ak nie ryby? Ryba je hotová za minútku a netreba k nej pripravovať prílohy, úplne stačí bageta alebo kruh (chorvátsky chlieb). Do ryby stačí vložiť kúsok masla, posoliť a pokoreniť, potom šup s ňou do rúry alebo na panvicu, či gril. Útlocitnejší môžu rybu zabaliť do alobalu a upiecť takto. Štandardná ryba sa pečie 20- 30 minút vcelku, filé potrebuje tak 15.

4. Morské potvory. V každom letovisku sa nájde nejaký trh, kde kúpite všetko od rýb až po mušle, chobotničky a čo ja viem čo ešte. Miestne morské plody stačí opražiť na masle, pridať ryžu na risotto a je to. Prípadne sa dá použiť obyčajná ryža, ktorú si prinesiete z domu, ale v takom prípade ukľohníte skôr paellu. Dochuťte ju chili a cesnakom. How easy :)

5. Studená kuchyňa. Čo môže byť lepšie ako pohár vína na terase? Zožeňte si čerstvú zeleninu, pršut a balkánsky syr, do tanierika nalejte olivový olej s kvapkou balsamica a do toho si namáčajte pečivo. Na výlety si môžete zabaliť sendviče s fritatami a zeleninou, ktoré sú fantastické a nekazia sa tak, ako šunkové. Fritatu pripravíte tak, že rozmiešate v miske vajce a nalejete ho do panvičky tak, ako keby ste robili palacinku. Vajko treba rozliať natenučko a potom obrátiť.

6. Miestna kuchyňa. Niekedy človek nemá chuť variť, tak sa zájde najesť von. A na dovolenke to platí dvojnásobne. Takže žiadne strachy, treba sa vzdialiť od slovensko-českých hotelov a vybrať sa do útrob krajiny, kde na vás číhajú tie najlepšie bistrá a reštaurácie na svete.

2 komentáre:

  1. Ivi, vidno, že dovolenkuješ. Vyzerá to tak, že všetko je dobre, nech to vydrží :-) Užívajte.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. rozhodne nedovolenkujem, Katka :) práve naopak...natáčame ako diví! v septembri spúšťame nový web a zároveň sa zúčastňujem masterchefa. Je to o hubu a dúfam, že potom nastane aj vytúžená dofča.

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...