Do tretice azda najslávnostnejší skvost alkoholového neba, šampusy a šumivé víno. U tohto druhu je najväčšia sranda to, že má azda najväčší cenový rozptyl. Reprezentanti tejto kategórie sa v obchodoch vyskytujú od dvoch eur až po stovky, či tisíce. Kým s pálenkou či vínom sa vždy zmestíte do pár desiatok eur (pokiaľ nejde o extra-eci-špéci druh), pravé šampanské sa bežne predáva za stovku a viac. Že prečo? Povieme si. Ale najprv troška nevyhnutnej teórie.
patriot.sk
Pri otváraní fľaše so šampanským alebo sektom je počuť typický výbuch. Mne sa to na Silvestra podarilo odpáliť tak, že ten štupeľ nevieme nájsť dodnes. Drôtik, čo ho držal, bol na ananáse (zasadenom v kvetináči). Je to preto, že toto víno obsahuje bublinky oxidu uhličitého, ktorý sa začne rozpínať, keď fľašu otvoríme. Keby sme teoreticky mohli chlastať šampus (i keď si myslím, že slová chlastať a šampus by sa nemali vyskytovať v jednej vete) vo vákuu, perlenie by sme zrejme tak necítili. Oxid uhličitý, ktorý perlivé víno obsahuje, sa začne pri kontakte so vzduchom rozpínať a tvoriť bubliny. Je jedno, či je pridaný umelo, alebo vznikol druhotnou fermentáciou, je ľahký a rád sa uvoľňuje do ovzdušia, preto čím častejšie fľašu bublinkového (a nielen vína, ale aj coly, sódy,...) otvárame, tým viac možností poskytujeme CO2, aby sa dostal na slobodu.
Oxid uhličitý sa môže do vína dostať dvomi spôsobmi. Buď sa pridá umelo, ako keď robíte sódovku s klasickou bombičkou, alebo sa vytvorí druhotnou fermentáciou (kvasením). Na ten druhý spôsob prišli asi nejakí mnísi zo Champagne (toho času sa najviac chlastu vynašlo v kláštoroch), keď zabudli, že sa im v pivnici váľajú fľaše s vínom a ono, pľuha, prekvasilo znovu. Týmto spôsobom sa vyrába sekt. Na začiatku je obvykle úplne normálne víno (pre šampanské je typická odroda chardonnay), ktoré sa stočí do fliaš a nechá sa ešte raz prejsť kvasením. Pri ňom sa zbytkový cukor prekvasí na oxid uhličitý a alkohol, preto je šampanské obvykle suché.
A že aký je to vlastne rozdiel medzi champagne a sektom? Z technického hľadiska, dá sa povedať, že žiadny. Áno, champagne musí dodržiavať takmer až BIO kvalitu a určité postupy, nesmie sa pridávať cukor, bla bla... Rozdiel je ale v zásade iba v tom, že EÚ chráni oblasť Champagne, takže iba sekt vyrobený v tejto oblasti má právo hovoriť si šampanské.
Medzi sekty (nezamieňať s náboženskými sektami) patrí aj náš Hubert, alebo veľmi populárne Prosecco. Môj tip? S lacnejšími druhmi sektu sa dajú miešať veľmi fajn koktejly. Milujem mojito, do ktorého namiesto sódy dolejem práve sekt. Ale vopred varujem, treba to dávkovať vjelice opatrne.
Druhá chromta je sýtené víno. To je ale obyčajné vínčisko (často aj čučo, alebo nejaká bezprízorná zmes), dosýtené z bombičky. Obvykle to býva napísané na obale, takže gramotným alkoholikom nehrozí, že by došlo k zámene. Žiadne druhotné kvasenie, žiadny alkohol navyše, iba umelé bubliny. Osobne v tom nevidím zmysel. Ja už som starší človek. Keď opicu, tak aspoň z kvalitného.
Keď už sme pri tej kvalite, asi vás bude zaujímať, prečo sa šampanské predáva za také nekresťanské peniaze? Tak po prvé- ako som povedala, nemôže byť vypestované hocikde, iba v regióne Champagne, čiže vždy ho je obmedzené množstvo. Ďalej tu máme regulácie, ako napríklad spomínané bio certifikáty, ktoré samé osebe výrobok predražujú, ale tie nie sú podmienkou. No a napokon tu máme faktor zo všetkých najväčší- značku. Ak niekomu darujete akokoľvek bombové víno, nikdy to nie je to isté, ako keď niekomu podarujete povedzme Piper alebo Freixenet. Šampanské je luxusný tovar, a tomu zodpovedá aj cena.
Á propos, všimli ste si, že takmer vždy je sekt biely? Červený sa síce vyrába, ale je to skôr raritka. Je to jednoducho preto, lebo druhotné kvasenie v ňom nie je také jednouché nakopnúť.
Nabudúce ideme na pivko ;-)
Tags
alkohol
bazalka
bhut jolokia
brokolica
brownies
bryndza
bylinky
cesnak
cesto
cestovanie
cestoviny
cuketka
čína
dezerty
divina
Do`s and Don`ts
eidam
feferóny
fotky
frflanie
gaštany
gorgonzola
grilovanie
habanero
hovädzina
chili
internet
Inventory
jalapeňo
jar
káva
kitchen celebs
knedľa
knihy
konzervy
korenie
koriander
kryštalický hnus
kukurica
kuracie mäso
leto
mäso
mäsové výrobky
médiá
nákupy
nápady a rady
nápoje
news
noviny
ohavnosti
ochutnávačka
ovocie
paprika
parmezán
party food
pečenie
peklo
petržlen
pizza
polievky
raňajky
recepty
reštaurácie
rímsky hrniec
rozmarín
ryby
sezóna
sladkosti
steak
sviečková
šalát
šampanské
špargľa
tekvica
torty
tymián
vajcia
vegetariánske
vianoce
víno
vychytávky
web
WTF
zelenina
zemiaky
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára