Ak mám teda pravdu povedať, už ma táto kosa pekne vytáča. Všetky nové svetre a čižmy už sú X- krát vyvenčené a ďalšie harampágy čakajú na oteplenie a veľkolepú premiéru. Ale musíme vydržať, lebo jar je ešte ďaleko a treba jesť to, čo je, lebo jednak to je pre telo prirodzené a druhak som to povedala, tak to platí.
Preto som sa rozhodla nedeľný obed venovať zimným chutiam v spojení s ľahkým kuracím mäsom.
Pečené kura na zelenine so zemiakovo-zelerovým pyré
Potrebujeme:
1 celé kura
1 mrkvu
1/2 veľkej alebo jednu menšiu cibuľu
mleté čierne korenie, soľ, chili, rascu a tymián
na kašu:
zemiaky podľa potreby
zeler, ja som dala kúsok vo veľkosti jedného zemiaka
maslo, mlieko, soľ
Najprv si nakrájame mrkvu na pásiky alebo kolieska, cibuľu na polkolieska a rozprestrieme to na celé dno pekáča. Kura môžeme prekrojiť na dve polovice alebo rozporcovať na diely, prípadne upiecť iba stehná, na tom nezáleží. Osolíme ho, posypeme koreninami, podlejeme a zakryté pečieme cca hodinu, potom odokryjeme a zapekáme kožu dočervena- zhruba pol hodinky.
Kašu pripravíme jednoducho, spoločne so zemiakmi dáme variť aj zeler nakrájaný na kocky. Po uvarení a scedení pridáme maslo (ja mám ešte to z Danubiusu), mlieko a mačkáme. Ja na tento účel používam šľahátko na šľahačku, konkrétne toto (warning: product placement!):
Ak máte radi zeler, pokojne si ho pridajte viac. Ja mám rada menej. Upečená zelenina je mimochodom strašne ňam.
Tags
alkohol
bazalka
bhut jolokia
brokolica
brownies
bryndza
bylinky
cesnak
cesto
cestovanie
cestoviny
cuketka
čína
dezerty
divina
Do`s and Don`ts
eidam
feferóny
fotky
frflanie
gaštany
gorgonzola
grilovanie
habanero
hovädzina
chili
internet
Inventory
jalapeňo
jar
káva
kitchen celebs
knedľa
knihy
konzervy
korenie
koriander
kryštalický hnus
kukurica
kuracie mäso
leto
mäso
mäsové výrobky
médiá
nákupy
nápady a rady
nápoje
news
noviny
ohavnosti
ochutnávačka
ovocie
paprika
parmezán
party food
pečenie
peklo
petržlen
pizza
polievky
raňajky
recepty
reštaurácie
rímsky hrniec
rozmarín
ryby
sezóna
sladkosti
steak
sviečková
šalát
šampanské
špargľa
tekvica
torty
tymián
vajcia
vegetariánske
vianoce
víno
vychytávky
web
WTF
zelenina
zemiaky
Recept vyzera vyborne no mam otazku: nebude ta zelenina v pekaci po cca hodine a pol rozvarena namiesto upecena?
OdpovedaťOdstrániťpokiaľ sa to moc nepodleje tak určite nie :) ja som mala mrkvu pekne upečenú so sladkým skaramelizovaným povrchom. A keby sa to aj nechtiac uvarilo, ešte stále sa to dá rozmixovať a vznikne omáčka, ktorá sa dá jesť aj s knedľou.
Odstrániť