nedeľa 19. februára 2012

Zimné kura

Ak mám teda pravdu povedať, už ma táto kosa pekne vytáča. Všetky nové svetre a čižmy už sú X- krát vyvenčené a ďalšie harampágy čakajú na oteplenie a veľkolepú premiéru. Ale musíme vydržať, lebo jar je ešte ďaleko a treba jesť to, čo je, lebo jednak to je pre telo prirodzené a druhak som to povedala, tak to platí.

Preto som sa rozhodla nedeľný obed venovať zimným chutiam v spojení s ľahkým kuracím mäsom.




Pečené kura na zelenine so zemiakovo-zelerovým pyré

Potrebujeme:
1 celé kura
1 mrkvu
1/2 veľkej alebo jednu menšiu cibuľu
mleté čierne korenie, soľ, chili, rascu a tymián

na kašu:
zemiaky podľa potreby
zeler, ja som dala kúsok vo veľkosti jedného zemiaka
maslo, mlieko, soľ

Najprv si nakrájame mrkvu na pásiky alebo kolieska, cibuľu na polkolieska a rozprestrieme to na celé dno pekáča. Kura môžeme prekrojiť na dve polovice alebo rozporcovať na diely, prípadne upiecť iba stehná, na tom nezáleží. Osolíme ho, posypeme koreninami, podlejeme a zakryté pečieme cca hodinu, potom odokryjeme a zapekáme kožu dočervena- zhruba pol hodinky.

Kašu pripravíme jednoducho, spoločne so zemiakmi dáme variť aj zeler nakrájaný na kocky. Po uvarení a scedení pridáme maslo (ja mám ešte to z Danubiusu), mlieko a mačkáme. Ja na tento účel používam šľahátko na šľahačku, konkrétne toto (warning: product placement!):


Ak máte radi zeler, pokojne si ho pridajte viac. Ja mám rada menej. Upečená zelenina je mimochodom strašne ňam.

2 komentáre:

  1. Recept vyzera vyborne no mam otazku: nebude ta zelenina v pekaci po cca hodine a pol rozvarena namiesto upecena?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. pokiaľ sa to moc nepodleje tak určite nie :) ja som mala mrkvu pekne upečenú so sladkým skaramelizovaným povrchom. A keby sa to aj nechtiac uvarilo, ešte stále sa to dá rozmixovať a vznikne omáčka, ktorá sa dá jesť aj s knedľou.

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...